Manetho

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Manetho (kreik. Μανεθώς Manethōs tai Μανέθων Manethōn tai Μανεθῶι Manethōi; syntymäpaikka Sebennytos) oli 200-luvulla eaa. Ptolemaios-hallitsijoiden aikakaudella elänyt egyptiläinen pappi, joka ensimmäisenä alkoi tutkia Egyptin historiaa järjestelmällisesti. Hän asetti faaraoiden elämäkerrat kronologiseen järjestykseen hallitsijakausien mukaan. Hän jakoi kaikki Egyptin hallitsijat hallitsijasukuihin, dynastioihin, mikä on toiminut pohjana nykyajan egyptologien käyttämälle yhtenäiselle kronologialle. Manetho luetteli Egyptiä hallinneet kolmekymmentä dynastiaa, ja nykyinen egyptologia tuntee kolmekymmentäyksi dynastiaa, joiden lisäksi käytetään vielä yhtä ylimääräistä dynastiaa, ”nolladynastiaa”, joka sijoittuu noin vuoden 3100 eaa. tienoille. Manetho jakoi dynastiat pääasiassa hallituskeskuksen mukaan, kun taas nykyään dynastioiden jaotteluperusteena käytetään hallitsijoiden sukulaisuussuhteita.

Manethon teoksen alkuperäisiä kappaleita ei ole säilynyt, ja sen sisältö tunnetaan vain osittain ja välillisesti myöhempien kirjoittajien tekemien viittausten perusteella.

Julkaisuja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Verbrugghe, Gerald P. – Wickersham, John Moore: Berossos and Manetho, Introduced and Translated: Native Traditions in Ancient Mesopotamia and Egypt. Ann Arbor: University of Michigan Press, 1996. ISBN 0-472-08687-1.
  • Waddell, William Gillian (toim.): Manetho. The Loeb Classical Library, 350. London: William Heinemann, 1940.
Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.