Khao Yain kansallispuisto

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Khao-Yain kansallispuisto)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
KHAOYAI.JPG

Khao Yain näkymää

Khao Yain kansallispuisto
Sijainti
Sijainti
Pinta-ala
2 172
Hallinto
Nimi alkuperäiskielellä
อุทยานแห่งชาติเขาใหญ่View and modify data on Wikidata
Tyyppi
Luonnonpuisto, ASEAN Heritage Park (en), national park of Thailand (en)View and modify data on Wikidata
Perustettu
1962

Khao Yain kansallispuisto (thaiksi อุทยานแห่งชาติเขาใหญ่) on kansallispuisto Thaimaassa. Pääosin se sijoittuu Nakhon Ratchasiman provinssiin, mutta osia siitä sijaitsee myös Nakhon Nayokin, Prachinburin ja Saraburin provinsseissa. Se on perustettu 8. syyskuuta 1962 ja on Thaimaan ensimmäinen kansallispuisto, kooltaan se on kolmanneksi suurin 2 172 neliökilometrin koollaan. Puisto lisättiin Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 2005. Yhtenäinen suojeltu alue jatkuu siitä Kambodžan puolelle Dong Phauyayenin kansallispuistoon.[1]

Ympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puisto sisältää niin kuiva-, sade- kuin pilvimetsääkin sekä ruohotasankoa, jossa kasvaa yli 2 000 kasvilajia. Puiston korkein kohta on Khao Rome, joka kohoaa yli 1 351 metrin korkeuteen. Puiston suurin yksittäinen alue on hiekkakivitasanko, joka on korkeudeltaan 600 ja 1 000 metrin väliltä. Alueella on myös viiden joen alkulähteet: Prachinburin ja Nakhon Nayokin etelässä, Lam Takhongin ja Praploengin pohjoisessa sekä Muak Lekin.

Alueen kasvistoon kuuluu useita päällyskasvi-, viikuna-, liaani-, sieni- ja saniaislajeja. Alue on myös luontainen elinympäristö noin 70 nisäkäslajille, näihin lukeutuvat muun muassa aasiannorsu, gauri, indonesian tiikeri, gibboni, sambaari ja villisika. Alueella on myös yli 320 eri lintulajia. Puiston luolissa elää hyönteisiä saalistavia lepakoita.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]