Khao-Yain kansallispuisto

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Khao-Yain kansallispuisto
Khao-Yain kansallispuistomaisemaa
Khao-Yain kansallispuistomaisemaa
Khao-Yain kansallispuistomaisemaa
Sijainti Thaimaa
Koordinaatit 14°26′29″N, 101°22′11″E
Pinta-ala 2 172
Perustettu 1962

Khao-Yain kansallispuisto (thaiksi อุทยานแห่งชาติเขาใหญ่) on kansallispuisto Thaimaassa. Pääosin se sijoittuu Nakhon Ratchasiman provinssiin, mutta osia siitä sijaitsee myös Nakhon Nayokin, Prachinburin ja Saraburin provinsseissa. Se on perustettu 8. syyskuuta 1962 ja on Thaimaan ensimmäinen kansallispuisto, kooltaan se on kuitenkin vasta kolmanneksi suurin 2 172 neliökilometrin koollaan. Puisto lisättiin UNESCOn maailmanperintöluetteloon 14. kesäkuuta 2005. Yhtenäinen suojeltu alue jatkuu siitä Kambodzan puolelle Dong Phauyayenin kansallispuistoon.[1]

Ympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puisto sisältää niin kuiva-, sade- kuin pilvimetsääkin sekä ruohotasankoa, jossa kasvaa yli 2 000 kasvilajia. Puiston korkein kohta on Khao Rome, joka kohoaa yli 1 351 metrin korkeuteen. Puiston suurin yksittäinen alue on hiekkakivitasanko, joka on korkeudeltaan 600 ja 1000 metrin väliltä. Alueella on myös viiden joen alkulähteet: Prachinburin ja Nakhon Nayokin etelässä, Lam Takhongin ja Praploengin pohjoisessa sekä Muak Lekin.

Alueen kasvistoon kuuluu useita päällyskasvi-, viikuna-, liaani-, sieni- ja saniaislajeja. Alue on myös luontainen elinympäristö noin 70:lle nisäkäslajille, näihin lukeutuvat muun muassa aasiannorsu, gauri, indonesian tiikeri, gibboni, sambaari ja villisika. Alueella on myös yli 320 eri lintulajia. Puiston luolissa elää hyönteisiä saalistavia lepakoita.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]