Keskustelu wikiprojektista:Urheilu/Arkisto 2

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Replacement filing cabinet.svg Tämä sivu on arkisto. Älä muokkaa tätä sivua.

Yleisurheilun Suomen ennätyksen kehitys -mallineet[muokkaa wikitekstiä]

Olen kirjoittanut luettelot yleisurheilun Suomen ennätysten kehityksestä ME-kehitysten tapaan ja alan laittaa niitä kohta Wikipediaan. Liitän mallineet vain vastaaviin lajiartikkeleihin. Ongelma on siinä, että aivan täydellisiä tietoja ei ollut missään käytössäni olleissa (kohtuullisen laaja valikoima) lähteissä. Etenkin ennen n. vuotta 1970 tehdyistä ennätyksistä puuttuu tarkka päiväys, vuosi on kyllä tiedossa. Joitakin muitakin yksittäisiä puutteita ennätystiedoista löytyy, kaikki tulokset pitäisi kylläkin olla kahta naisten seiväshyppytulosta lukuun ottamatta. Jos joku osaa täydentää niitä itse tai neuvoa minulle luotettavan lähteen, niin kiitän ja kumarran. Vongoiva 2. joulukuuta 2008 kello 19.07 (EET)

Esa Laitisen kirjassa Suomen yleisurheilun tilasto-osa vuodelta 1987 on ennätyslistat päivämäärineen ja paikkakuntineen. Muutamia virheitä siinäkin on mutta mä voin kyllä tsekata valmiit listat ja vertailla niitä tuon kirjan omaan kappaleeseeni, johon olen tehnyt korjauksia. Sitten toinen asia: Jos olet laittamassa SE-listoja lajiartikkeleihin, niin varaudu siihen, että joku merkkaa ko. artikkelin käsittelevän aihetta liikaa Suomen näkökulmasta ja haluaa poistaa listat. Jos artikkelissa listataan Suomen ennätykset, niin samoin perustein siinä pitäisi listata muutkin kansalliset ennätykset. Jokohan olisi aika perustaa artikkeli nimeltä Suomen yleisurheilu ja laittaa SE-listat suoraan siihen. --Lax 3. joulukuuta 2008 kello 16.29 (EET)
Kannatan omaa artikkelia, nimestä voidaan keskustella. --Anr 3. joulukuuta 2008 kello 16.31 (EET)
Muistelinkin että tuosta opuksesta ne löytyisivät, mutta kun ei ollut / ei ole mahdollista saada sitä käsiinsä. Jos listat siirretään toiseen paikkaan, niin on syytä linkittää ne kunnolla, jotta etsivä löytää. En varmaan tunne käytänteitä riittävän hyvin, kun kuulostaa kummalliselta että suomenkielisessä Wikipediassa asioita käsiteltäisiin liikaa Suomen näkökulmasta. Kuulostaisi ymmärrettävältä ongelmalta, jos espanjankielisessä wikipediassa käsiteltäisiin asioita liikaa Espanjan näkökulmasta, mutta kun suomen kieli ei ole valtakieli missään muualla kuin Suomessa.--Vongoiva 3. joulukuuta 2008 kello 19.57 (EET)

Mitä on urheilu?[muokkaa wikitekstiä]

Ammun nyt varmaan itseäni nilkkaan kun otan tämän asian esiin, ja olkaa toki ystävällisiä ja ohjatkaa mut oikeeseen suntaan jos tätä asiaa on jo käsitelty. Artikelissa urheilu määritellään urheilu "yhteisnimitys fyysisen kunnon ylläpitämiseksi, virkistykseksi tai sääntöjen mukaisena kilpailuna harjoitettaville liikuntamuodoille". Onko shakki urheilua vai onko se vain peli? Vai pitäisikö peli luokka olla alisteinen luokalle urheilu?
-Kapteeni Ruoska 15. joulukuuta 2008 kello 14.23 (EET)

Ikuinen kiistakysymys :). Shakki näkyy olevan Kansainvälisen Olympiakomitean tunnustama urheilulaji (linkki [1]) ja suomenkielisen Wikipedian artikkeli Shakki Suomessa kertoo puolestaan seuraavaa: "Suomessa shakki on vuodesta 1983 asti ollut virallisesti urheilua, minkä takia shakkiliitot ja -kerhot kuuluvat valtion ja kuntien urheilutoimen alaisuuteen." Kyllä shakkia voi ihan hyvin urheiluksi sanoa, tarkemmin mind sportsiksi :). --Nironen 21. joulukuuta 2008 kello 23.30 (EET)
Niinhän se varmasti epäilemättä on. Lähinnä otin asian esille siksi, että katsoin noita urheilu luokan lajeja, ja sieltä nyt löytyi Saappaanheittoa ja Eukonkantoa, jotka siirsin harrastuksiin. En yhtään epäile, etteikö molemmat olisi kovan luokan fyysisiä suorituksia ja siinä mielessä urheilua, mutta mielestäni pitää kuitenkin erottaa etten sanoisi "höpöhöpöurheilu" ja ammattimainen kilpaurheilu toisistaan. Mun silmääni ei vain millään sovi, että eukonkanto ja vaikkapa triathlon asetetaan samaan luokkaan. Mietinkin, että olisiko aiheellista jollain tapaa luokitella ns. todelliset urheilulajit eri luokkaan, kuin vaikkapa avantouinti, josta varmaan järjestetään MM-kisoja, mutta joka ei ehkä aivan ole rinnasteinen vaikkapa yleisurheilulajeille. Aivan varmasti siinä tulee kädenvääntöä rajalajeista, kuten nyt vaikkapa shakkinyrkkeily. Ehkäpä tästä tulee vain turhaa toraa, enkä oikein itsekään osaa päättää kantaani, mutta olisi hauska kuulla ihmisten ajatuksia. -Kapteeni Ruoska 22. joulukuuta 2008 kello 09.57 (EET)
Aiemmin esittämieni perusteluiden + lisäperusteen, että shakki on mukana myös suuren kansainvälisen urheilutapahtuman Aasian kisojen ohjelmassa (aivan huipputasolla shakki on totista urheilua) perusteella laitoin shakin takaisin luokkaan urheilu; luokitus sekä luokkaan lautapelit että luokkaan urheilu toimii hyvin. Siitä olen sen sijaan samaa mieltä, että avantouinnit, eukonkannot, saappaanheitot sun muut eivät toki luokkaan urheilu välttämättä kuulu. --Nironen 29. joulukuuta 2008 kello 08.26 (EET)
Kapteeni Ruoskalla näyttäisi olevan jonkinlainen kampanja korostaa oman suosikkilajinsa salibandyn asemaa muiden "höpöhöpölajien", jollainen se hänen määrittelemillään kriteereillä pitkälti on, kustannuksella. Toivottavasti olen saanut virheellisen käsityksen. Kielitoimiston sanakirjan urheilulle antaman määritelmän mukaan urheilua on fyysisen kunnon ylläpitämisen lisäksi myös virkistykseksi tai muutoin sääntöjen mukaisena kilpailuna harjoitetuista liikuntamuodoista. Lienee meidänkin syytä pysytellä kielen ylimmän auktoriteetin määritelmässä. Suurin osa maapallolla harjoitetusta urheilusta on harrastemielistä, ei ammattimaista. --SM 29. joulukuuta 2008 kello 08.35 (EET)
Eikös nämä pikku mielipiteet ja syytökset voitaisi kirjoittaa käyttäjäsivuille? Vastasin "syytöksiin" täällä. Mitä tulee itse otsikkoon, eli siihen mitä urheilu on, niin pysytään vaan määritelmässä. Itse asiassa otsikkoni onkin ehkä hieman laaja-alainen, koska ennemminkin olin kiinnostunut urheilun tarkemmsta luokittelusta. Virheellisestihän korjasin shakin luokakin vääräksi, mutta onneksi arvon Nironen tämänkin korjasi. -Kapteeni Ruoska 29. joulukuuta 2008 kello 09.49 (EET)
Eikö tuon ajan wikipediassa voisi käyttää johonkin merkityksellisempäänkin kuin sen pohtimiseen, että onko saappaanheitto urheilua vai ei? Siinä kilpaillaan ja kansainvälinen lajiliittokin löytyy -> On urheilua. --BrDead 10. heinäkuuta 2009 kello 04.22 (EEST)
Niin, soimaako pata nyt kattilaa, kun itsekin käytät aikaasi asiasta kirjoittamiseen. Mitä tulee saappaanheittoon urheiluna, niin omasta mielestäni se ei ole urheilua, mutta tärkeämpäähän täällä on yhteisön konsensus, vai kuinka. –Kapteeni Ruoska 10. heinäkuuta 2009 kello 13.21 (EEST)

Lyhenteiden kieli[muokkaa wikitekstiä]

Luulinpa tulleeni suomenkieliseen Wikipediaan (mutta ehkä erehdyin)... Useiden artikkeleiden listoissa ja taulukoissa käytetään englanninkielisiä lyhenteitä: maailmanennätys on WR, kauden kärkitulos WL, jne./etc. Vankka mielibideeni on, että myös näissä pitää noudattaa suomen kieltä. Siispä ehdotan, että kaikki lyhenteet muutetaan suomenkielisiksi tämmöttis:

 • Maailmanennätys: WR --> ME
 • Euroopan ennätys: ER --> EE
 • Muiden maanosien ennätykset: Tämä on ongelmakohta. Onko AR:lle (alueen ennätys) suomennosta vai pitääkö käyttää alueittaisia lyhenteitä tyyliin AE (Amerikan ennätys), OE (Oseanian ennätys), jne. vai lyhennetäänkö hiilitymmin (AE = Amer. enn. / Afr. enn.) vai jätetäänkö kokonaan lyhentämättä, vaikka tilaa olisikin hintsusti.
 • Kauden kärkitulos: WL --> kk
 • Oma ennätys: PB --> oe (näitä ei taida onneksi juurikaan olla käytössä)
 • Keskeytti: DNF --> kesk.
 • Ei startannut: DNS --> ei osall. (?)
 • Hylättiin: DQ, DSQ --> hyl.

Kommentteja? Lisäyksiä listaan? --Lax 23. heinäkuuta 2009 kello 13.16 (EEST)

On noita PB- ja jopa SB- (= Seasons Best) lyhenteitä joissakin artikkeleissa käytetty. Lienevätkö tarpeellisia? --Lax 23. heinäkuuta 2009 kello 15.41 (EEST)

PB:ta on varmasti ihan hyväkin käyttää esim. MM-kisoista kertovista artikkeleista, mutta SB on kyllä aika turha. Jostakin pitäisi ihan virallinen käytäntö löytyä noille lyhynteille, ei nyt aleta niitä ihan omasta päästä luomaan. Voisitko katsoa, löytyisikö Tilastopajan nettisivuilta, kun en jostakin syystä itse sinne pääse. – EtäKärppääl' yli päästä perhanaa 23. heinäkuuta 2009 kello 15.52 (EEST)
PB- ja SB-lyhenteitä ei ainakaan Joensuun eliittikisojen tuloksissa käytetty, ja ennätyksistä on niin paljon aikaa, että niitä löytyy vain maksullisilta sivuilta. Tilastopaja kylläkin tekee samalla englanninkielisiä sivuja, joten heille varmasti on kätevämpää käyttää englanninkielisiä lyhenteitä. Heidän enkku-sivuillaan oli sitten merkitty eri maitten ennätyksiä, jotka ovatkin vielä edellä mainittuja kinkkisempiä: SE on normaali lyhenne Suomen ennätykselle, mutta onko olemassa suomenkielistä lyhennettä kansalliselle ennätykselle (NR)? --Lax 23. heinäkuuta 2009 kello 16.11 (EEST)
Yleisurheilu kesäolympialaisissa 2008 -artikkelissa on käytetty englannin kielisiä lyhynteitä, kukaan lukien PB, SB sekä NR. Myös lyhynne AR (=area record, alueen ennätys) oli käytössä. Mutta kannatan lyhenteiden muuttamista vasta sitten, kun löytyy virallista tietoa. Ehkäpä Suomen olympiakomitean sivuilta? – EtäKärppääl' yli päästä perhanaa 23. heinäkuuta 2009 kello 16.19 (EEST)
Myös maiden nimet kannattaa muuttaa suomenkielisiksi. USA > Yhdysvallat ym. Maat on aika usein merkitty lippumallineilla, mutta ihmettelen vain, onko ihmisillä päässään kaikki maailman liput, esimerkiksi Flanderin ympäriajo 2003. En minä ainakaan muista noista kuin Venäjän ja Italian, muut piti hiirellä tarkistaa. --Ulrika 23. heinäkuuta 2009 kello 16.36 (EEST)
Ei kyllä nyt liity aiheeseen, mutta itselläni on se ongelma, kun tunnistan liput suoraan, niin ei artikkeleita tehdessä ajattele niitä, jotka tunnistavat vain Suomen, Ruotsin yms. liput. – EtäKärppääl' yli päästä perhanaa 23. heinäkuuta 2009 kello 16.44 (EEST)
Flanderin ympäriajon tapauksessa voinee esittää perusteluna sen, että ammattilaispyöräilyssä ajajat edustavat ensi sijassa tallejaan eivätkä valtioita, joten valtiot ovat vain lisätietoa, ja saahan lipuista tosiaan hiirellä tsekattua sen maan sitten, jos niitä ei ole tullut opeteltua. Ja vaikka ei maata heti tuntisikaan, niin tuloslistoissa lipuista on apua havainnollistamaan, josko siellä kärkipäässä joku maa esiintyisi useamman urheilijan voimin (ellei sinne sitten satu sekä Tšadin että Romanian edustajia). --Lax 23. heinäkuuta 2009 kello 16.54 (EEST)
Minusta englanninkieliset lyhenteet ovat parempia peruslyhenteitä (kuten ME, KK) lukuun ottamatta. Lipuissa minulla on sama ongelma, käytännössä tunnistan kaikki maailman liput, joten en niin ajattele niitä. Kuitenkin kun käyttää mallinetta, vaikka {{Aruba}}, vieressä lukee maan nimi, joten siinä ei ole vakavampaa ongelmaa, aina voi tarkistaa. Katsoin tuosta Flanderin ympäriajo-linkistä, siellä ei kylläkään lukenut suomeksi tekstiä Italian lippu, joten jos ei osaa muita kieliä, voi tulla ongelmia myös tuossa. --Juusomoro 23. heinäkuuta 2009 kello 17.03 (EEST)
Vaikka artikkelin tekijät osaisivat liput ja lyhenteet, pitää ajatella sitä perussuomalaista – ei kun siis tavallista suomalaista, joka voi olla 11-vuotias koululainen tai seitsemänkymppinen kansakoulun käynyt, jolle vieraskieliset nimet (huom. fi.wikipediassa) ja maiden liput ovat tuntemattomia. Lippu on hauska koriste, ja joskus sillä voi olla informaatioarvoakin, mutta maan pitäisi mielestäni olla selkokielisenä, vaikka kilpailija edustaisikin tallia. Kyllä esimerkiksi Räikkönen mielletään suomalaiseksi vähintään yhtä paljon kuin tallinsa edustajaksi, ja sama pätee varmaan yleensäkin minkä tahansa lajin kilpailijoihin. (Tässä minun panokseni urheiluprojektiin.)--Ulrika 23. heinäkuuta 2009 kello 17.17 (EEST)
Muutin vertailun vuoksi Flanderiin maiden nimet näkyviin: [2]. Vertailla voi vanhaan: [3]. Minusta maan nimen kanssa tuo on rutkasti parempi: edelleen liput havainnollistavat, esiintyykö joku maa useamman urheilijan voimin, mutta nyt ilman hiiriliikkeitä näkee myös maan nimen, ja suomeksi. -tKahkonen 23. heinäkuuta 2009 kello 17.21 (EEST)
Hyvä noin, mutta nyt paljastui noiden maamallineiden "hauskuus": maan nimi kyllä näkyy suomeksi mutta siirtämällä hiirtä lipun päälle saakin näkyviin englanninkielistä tekstiä, jota se kansakoulun käynyt 11-vuotias perussuomalainen mummo sitten jää ihmettelemään... --Lax 23. heinäkuuta 2009 kello 17.25 (EEST)
Silti lukijan järkeen pitäisi mielestäni luottaa edes sen verran, että jos vierekkäin ovat maan nimi ja jokin hassu kuva, se saattaisi olla maan lippu. Luulisi kuitenkin, että jokainen täällä käyvä on joskus elämässään nähnyt jonkin maan lipun. --Juusomoro 23. heinäkuuta 2009 kello 17.33 (EEST)
Voi siinä enkkutekstissä silti lukea mitä tahansa, eli ei välttämättä Belgian lippu englanniksi. Tosin noissa molemmissa Flanderin ympäriajo -versioissa klikkaus vie englanninkieliselle lippusivulle, mikä on fi-wikipediassa pieni tyylirikko (vanhassa versiossa sai sentään selitystekstin suomeksi). Mutta tämä lippumallinekeskustelu taidettiin jo jokin aika sitten käydä toisaalla. --Lax 23. heinäkuuta 2009 kello 18.04 (EEST)

Alkuperäiseen avaukseen kommentoin vielä, eli minusta englanninkielisistä lyhenteistä ei niin ole haittaa, kun ne ollaan kuitenkin lähes poikkeuksetta selostettu artikkelissa myös suomeksi. Vaikka maailmanennätyksen lyhenne olisi Wikipediassa GRHTO, se ei haittaisi maallikkoa, jos alempana lukisi, että GRHTO tarkoittaa maailmanennätystä. Nuo lippumallineet ovat kyllä kätevämpiä kuin pelkät liput, kuitenkin minusta näyttäisi oudolta, jos taulukoissa lukisi vain esim. Yhdysvallat ilman lippua. --Juusomoro 23. heinäkuuta 2009 kello 17.31 (EEST)

Tällaisissa artikkeleissa niitä ei ole selostettu, mutta piankos siihen jonkin infoboksin väsäisi. Tuossa muuten on suomenkieliset lyhenteet (eikä PB:stä tai sen finskivastineesta tietoakaan), uudemmissa taas enkkukenkkua. Yhteneväiseksi ne olisi kiva saada. --Lax 23. heinäkuuta 2009 kello 17.42 (EEST)
Olen tainut joskus väsätä tuollaisen infoboksin, etin sen tuolta mallineiden valtamerestä. – EtäKärppääl' yli päästä perhanaa 23. heinäkuuta 2009 kello 17.46 (EEST)

AR: Maanosan ennätys | CR: Kisaennätys | NR: Kansallinen ennätys | OR: Olympiaennätys | PB/PR: Henkilökohtainen ennätys | SB: Kauden paras | WL: Maailman kauden kärkitulos | WR: Maailmanennätys ({{Urheilu ennätyskoodit}}) AR: Maanosan ennätys | CR: Kisaennätys | NR: Kansallinen ennätys | OR: Olympiaennätys | PB/PR: Henkilökohtainen ennätys | SB: Kauden paras | WL: Maailman kauden kärkitulos | WR: Maailmanennätys ({{Urheilu ennätyskoodit}})

Tuollaiset olen joskus tehnyt. – EtäKärppääl' yli päästä perhanaa 23. heinäkuuta 2009 kello 17.50 (EEST)

Panokseni näköjään jatkuukin. Flanderin ympäriajo 2003 on nyt selvästi havainnollisempi, mutta mikä on lyhenne s.a. aikojen kohdalla? Minua ei haittaisi vaikka siinä lukisi ööö, mutta jotenkin se pitäisi esittää vaikka taulukon alla, jos sitä ei voi ilmaista selkokielellä. --Ulrika 23. heinäkuuta 2009 kello 18.01 (EEST)

Yleinen lyhenne pyöräilytuloksissa eli s.a. = sama aika (SUOMEKSI !!!). Oikeastaan tuo on vielä sen verran lyhyt, että se mahtuisi kokonaankin taulukkoon. En-wikissä näkyvät ratkaisseen asian kirjoittamalla sen saman aikaeron joka kohtaan numeroilla, minkä selkeydestä voi olla montaa mieltä. --Lax 23. heinäkuuta 2009 kello 18.10 (EEST)
Muutin mielestäni selvemmäksi. – EtäKärppääl' yli päästä perhanaa 23. heinäkuuta 2009 kello 18.23 (EEST)

No onpas Flanderin ympäriajon 2003 artikkeli ollut suosittu keskustelukohde tänään. :) Olen itsekin monesti miettinyt, että pitäisikö maan nimi olla mukana, ja ehkäpä tämän keskustelun perusteella se on parempi laittaa näkyviin. Esimerkiksi pyöräilyartikkeleissa voivat Alankomaiden ja pyöräilyn pienen supermaan Luxemburgin liput mennä helposti sekaisin. Tuota s.a. -lyhennystä olen joskus myös miettinyt, että aukeaako se kaikille lukijoille, joten ehkä sekin olisi parempi joko kirjoittaa auki, selittää taulukon alapuolella, korvata jokaisen ajajan kohdalla aikaerolla voittajaan tai sitten niin kuin EtäKärppä oli tuohon artikkeliin muuttanut.

Lyhenteiden olisi oltava mielestäni suomenkielisiä, mutta kannatan vain vakiintuneiden ja yleisesti tunnettujen lyhenteiden (ME, EE, SE ja ehkä Pohjoismaiden ennätys PE ja olympiaennätys OE) käyttämistä. Muiden maanosien ennätykset voisi mielestäni kirjoittaa tyyliin Aas. enn., Afr. enn., tosin Latinalaisen Amerikan ja Pohjois-Amerikan ennätykset kirjataan ainakin yleisurheilussa erikseen, joten miten ne järkevästi lyhentäisi... Kauden kärkituloksia ja omia ennätyksiä ei ehkä tarvitsisi kirjata tuloksiin. --Quinn 23. heinäkuuta 2009 kello 19.08 (EEST)

Flanderi sattui sopivasti kohdalle, ei ollut tarkoitus olla henkilökohtaisuus :) Mutta toivottavasti sen käsittelyllä on laajempaa vaikutusta kuin yksi ympäriajoartikkeli. --Ulrika 23. heinäkuuta 2009 kello 19.16 (EEST)
Etäkärpän ratkaisu on ihan hyvä, mutta sopiiko se tyylillisesti esim. tämän artikkelin viidennen etapin tuloksiin, jossa sijoituslista on vedetty poikki mutta sama aika on molemmilla puolilla katkoskohtaa käytössä? Tuossa artikkelissa muuten s.a-lyhennettä on käytetty vain merkityksessä sama aika kuin etapin voittajalla eli eri tavalla kuin Flanderissa. --Lax 23. heinäkuuta 2009 kello 19.31 (EEST)
Hmm, ehkä näyttää kieltämättä vähän huonolta tuossa tapauksessa, jos taulukko on kahdessa osassa... Tuosta s.a. -merkinnästä on tosiaan kahta tapaa, joskus sitä käytetään vain voittajan kanssa samalla ajalla olleista, joka omasta mielestäni on selvempi tapa, joskus myös muille sijoille sijoittuneiden kanssa saman ajan ajaneista. Olisi varmaan parempi käyttää s.a.:ta vain voittajan kanssa saman ajan ajaneista. Yritetääs muistaa tästä lähtien... --Quinn 25. heinäkuuta 2009 kello 10.39 (EEST)

Urheiluseurojen mallinneet[muokkaa wikitekstiä]

Täällä on nyt valloillaan kymmeniä erilaisia mallineita eri lajien urheiluseurojen mallineista, joidenka lisäksi on vielä ihan erikseen urheiluseuramalline. Toisin sanoen, jalkapallolla, jääkiekolla, koripallolla, salibandylla ja kaikilla muillakin mahdollisilla lajien urheiluseuroilla on omat mallineensa. Kuitenkin ne kaikki ovat pohjimmiltaan hyvin samanlaisia ja sisältävät paljon samoja tietoja. Olisiko mahdollista herättää hieman keskustelua ja yhtenäistää kaikki nämä mallineet ensinnäkin saman näköisiksi ja kokoisiksi tietolaatikoiksi. Tällä hetkellä näkee jos jonkinlaista kirjavaa härpäkettä, joissa joskus on liikaakin silmäkarkkia. Tiivistetysti siis mitä yritän ehdottaa on, että vaikka kaikilla lajeilla olisikin ne omat mallineensa, niin ne olisivat kooltaan, väreiltään ja perusolemukseltaan samanlaisia. –Kapteeni Ruoska 29. syyskuuta 2009 kello 10.11 (EEST)

IAAF:n tietokanta[muokkaa wikitekstiä]

IAAF:n tietokanta [4] näyttää olevan epätäydellinen. Esim. Marcus Clavellen ennätys kuulantyönnössä on tietokannan mukaan 20,07 [5], mutta tämän sivun mukaan hän on työntänyt 20,39 [6]. Ihan tiedoksi vaan kaikille yleisurheilija-artikkeleita tekeville. (Clavelle on narahtanut jossain vaiheessa dopingista, mutta en usko että se vaikuttaa. Parempi tulos on työnnetty aikaisemmin kuin 20,07). EDIT: korjaan itseäni. näyttää siltä että dopingin takia nimenomaan tuo 20,39 on hylätty. Gopase+f 4. marraskuuta 2009 kello 15.46 (EET)

Joo, se on todella puuttellinen. Aina joutuu tarkistamaan sadasta muusta paikasta löytyvätkö kaikki mainitsemisen arvoiset tulokset... --Quinn 4. marraskuuta 2009 kello 15.49 (EET)
Mitäs muita paikkoja on, missä on kansainvälisten yleisurheilijoiden tuloksia? Gopase+f 4. marraskuuta 2009 kello 16.06 (EET)
IAAF:n sivustolta löytyy kilpailujen tuloksia [7], Euroopan yleisurheiluliiton sivuilta samoin [8], kuten sports123.com-sivustoltakin [9]. Muun muassa yhdysvaltalaisurheilijoista [10], saksalaisista [11], briteistä [12] ja venäläisistä [13] löytyy esittelyjä maiden liittojen sivuilla tai vastaavilla. --Quinn 4. marraskuuta 2009 kello 16.25 (EET)
USATF:n sivuihin kannattaa luottaa vielä vähemmän kuin IAAF:n sivuihin. Sielläpäin ei faktoista niin välitetä, pääasia että hiukset on hyvin ja kello näkyy kuvassa. --Anr 4. marraskuuta 2009 kello 17.10 (EET)

Urheilulaji tutuksi- projekti[muokkaa wikitekstiä]

Pitäisikö aloittaa projekti, jossa eri lajien oman elämän asiantuntijat käyvät yhdessä jokaisen urheilulajia koskevaa artikkelia kimppuun? Näin voitaisiin saavuttaa Wikipediaan hyvinkin kattava paketti jokaisesta mainitsemisen arvoisesta urheilulajista, ilman virheitä tietysti. --Macro-C 14. helmikuuta 2010 kello 18.29 (EET)

Projektin osallistuineiden lehtiä?[muokkaa wikitekstiä]

Eli onko tämän projektin parissa olevilla mitään urheilulehtiä? Niistä olisi hyvä koota vaikka jonkinlainen luettelo, koska niissä on yleensä erittäin tasokasta, ajankohtaista uutisointia. Ja voisi kyllä minulle henk. koht. ilmoittaa, jos löytyy viime kaudelta Kiekkolehtiä tai Urheilulehtiä. Yst. terv. – EtäKärppä13 1. huhtikuuta 2010 kello 22.45 (EEST)

Voiskohan niitä naputella kirjastoon vai hukkuvatko ne sinne? Urheilulehtiä, jonka viime vuosien tasokkuutta en menisi kehumaan, löytyy minulta parin vuoden viiveeltä joitakin nippuja, ja Kiekkolehtiä ja Jääkiekkolehtiä on sitten 1990-luvulta. Tosin mä en ole ilmoittautunut urheiluprojektiin... --Lax 2. huhtikuuta 2010 kello 17.12 (EEST)

Ammunta[muokkaa wikitekstiä]

Vaikka en olekkaan projektissanne mukana, haluaisin teiltä mielipiteen muutamaan mieltäni askarruttaneen pulmaan. Ensinnäkin pitäisikö vuoden arvokilpailut jakaa useammalle eri sivulle kuten esimerkiksi en-wikissä ([14] ja [15]). Toinen pulmani koskee mitalimallineita. Lajin nimen osiosta tulee useasti kaksi rivinen jos mitali on juokkue ja lisäksi liikkussa maalissa täytyy huomioida onko laji normaali- vai sekajuoksu (esim. Emil Andersson). Mitä mieltä olette näihin pulmiin? --Emppu92 7. marraskuuta 2009 kello 12.17 (EET)

Artikkelien jakamisessa tasapainoilee kaksi ongelmaa: pitää artikkelit sopivan lyhyinä ja pitää artikkelien lukumäärä sopivan pienenä. Tässä tilanteen tekee kinkkiseksi varsinkin se, että joinakin vuosina käydään kaikkien ampumalajien yhteisiä MM-kisoja ja joinakin vuosina ne on eriytetty, joten samojen ammunnan osa-alueiden vuosittaisia kisasivuja lukiessa joutuisi surffailemaan yhteiskisojen ja ko. osa-alueen erikoiskisojen sivujen välillä, eli artikkelien lukumäärän lisääminen sekavoittaa hieman lukemista. Painissahan vapaan ja kreikkalais-roomalaisen tyylin arvokisa-artikkelit on yhdistetty tai eriytetty sen mukaan, onko eri tyyleillä painittu samoissa vai eri kisoissa, eli sen logiikan mukaan ammunnassakin pitäisi saman vuoden arvokilpailut eriyttää varsinkin, kun ammunnassa artikkelin pituus on selvästi suurempi kuin painissa. Oma lopullinen mielipiteeni on kahden vaiheilla, joten odotellaan muita mielipiteitä. Mitalitaulukko-ongelmaan totean vain, että sen kanssa on elettävä ja annettava kaksirivisen soida... --Lax 10. marraskuuta 2009 kello 20.30 (EET)
Ammunnassa on muitakin kuin ISSF:n [16] lajien MM-kilpailuita. MM-kilpailuita järjestävät FITASC [17] sportingissa, IMSSU <poistettu mainoslinkki> siluetissa, MLAIC [18] mustaruudissa, WBSF [19] kasa-ammunassa ja IPSC [20] practicalissa. ISSF on kuitenkin näistä se, jonka säännöillä ammutaan olympialaisissa. Oman tietotaitoni puutteen vuoksi en ole tehnyt muita kuin ISSF:n MM-kilpailuita. Miten näiden muiden liittojen MM-kilpailut tulisi mahdollisesti nimetä ISSF:n MM-kilpailuiden rinnalla? --Emppu92 11. marraskuuta 2009 kello 16.10 (EET)
Nuo muiden liittojen lajit ovat sen verran eri asia, että ne tulee ilman muuta laittaa eri artikkeleihin. Nimiksi Siluettiammunnan maailmanmestaruuskilpailut, Mustaruutiammunnan maailmanmestaruuskilpailut ja Kasa-ammunnan maailmanmestaruuskilpailut. Practical-ammunta lienee myöskin Suomessa sellaisenaan käytetty termi. Sporting on oudompi tapaus, joten en osaa tähän hätään sanoa, miten se tulisi nimetä. --Lax 11. marraskuuta 2009 kello 18.16 (EET)

Pitäisikö mitalimallineissa, tai muissa yhteyksissä (esim. kilpailuiden tuloksissa), lajin nimi kirjata nimellä, jota on kyseisenä aikan käytetty kyseisestä lajista vai käyttää nykyistä nimeä? (Esimerkiksi nykyisen 25 metrin olympiapistoolin nimi on vaihtunut muutamia kertoja ja riistamaalilajien nimet muuttuivat olympialaisista tiputtamisien jälkeen (Vertaa esim. Vesa Saviahde).) --Emppu92 23. huhtikuuta 2010 kello 16.17 (EEST)

Hyvä kysymys. Minusta ainakin 25 metrin olympiapistoolissa tai trap-ammunnassa on hyvä käyttää samoja nimiä, koska esim. vuonna 1896 oli kyseessä suurin piirtein sama laji kuin vuonna 2008. Taitoluistelussa ei käytetä sanaa kaunoluistelu vanhojen kisojen kohdalla vaikka kaunoluistelusta saatettiin puhua silloin. Olympialaisista pudonneiden lajien kohdalla on toki ongelma, jos nimenä on ollut olympiakivääri, ja sitten laji ei olekaan enää olympialaji. Joten 100% pitävää sääntöä tuskin on. Manupa 23. huhtikuuta 2010 kello 16.37 (EEST)

Mitaleja mallineisiin[muokkaa wikitekstiä]

Eräs käyttäjä on ryhtynyt laajentamaan mäkihyppääjien mitalimallineita, kuten mm. artikkelista Janne Ahonen on nähtävissä. Aluksi sinne ilmaantui mäkiviikkoa, Nordic tournamentia, PM-kisoja (Jannen tapauksessa kiihdytysajosta) ja SM-kisoja (SM-kisat tosin vain yhteenvetona) ja nyt jo nuortenkin arvokisoja. Itse olen tottunut näkemään mallineissa vain todelliset arvokisat eli olympialaiset, MM-kisat ja alueen mestaruuskisat (ml. Kansainyhteisön kisat, jotka tosin puuttuvat aika monesta mitalimallineesta). Mielipiteitä siitä, mitä mallineisiin pitää ja saa laittaa? --Lax 19. huhtikuuta 2010 kello 12.38 (EEST)

Ehdottomasti vain kansainvälisen tason mestaruuskilpailut ja olympialaiset sekä muut laajat kansainväliset kilpailut (Kansainyhteisön kisat, Aasian kisat...). Ei tosiaan mäkiviikkoja, maailmancupeja ja muita vastaavia eikä myöskään SM-kisoja. Nuorten arvokilpailuista en osaa sanoa, sillä jääkiekkoartikkeleissa ainakin itse olen niitä laittanut. Joukkuelajeissa ei muutenkaan keskimäärin mitaleita nyt niin paljon tule. --PtG 19. huhtikuuta 2010 kello 12.51 (EEST)
Samaa mieltä. Gopase+f 19. huhtikuuta 2010 kello 23.27 (EEST)
Minusta vain todelliset arvokisat, eli olympialaiset, aikuisten MM-kisat ja alueelliset mestaruuskilpailut (siis maanosan mestaruuskisat + kansainyhteisön kisat, ei PM-kisoja tai vastaavia). Jos SM-mitalitkin aletaan laittaa, niin johan tulee mallineelle pituutta. Jo nykyisin monien esim. uimareiden artikkelit ovat vähän hassunnäköisiä, kun varsinaista tekstiä on muutama rivi ja noita mitaleja mallineessa monta kymmentä. --Quinn 19. huhtikuuta 2010 kello 12.55 (EEST)
Samoilla linjoilla olen kuin muut. Mäkiviikot ynnä muut tournamentit menee jo liian pitkälle. --Anr 19. huhtikuuta 2010 kello 13.08 (EEST)

No hei sori, korjasin nyt sit sen mutta nuorten mm kyllä kuuluu ihan selvästi sinne ja sm mitalit käväiskää vaikka katsomassa artikkelia ei ne liikaa tilaa vie Janne Ahonen. Sori siis katsoin vaan ku puolan wikissä lukee siellä kaikki mitalit ja tosi suurena Janne fanina halusin itekki sitä että artikkelissa näkyisi kaikki mitalit ETTÄ kaikki ihmiset näkisi mitä Janne todellakin on saavuttanut. --ThEfAiLuRe- 19. huhtikuuta 2010 kello 22.25 (EEST)ThEfAiLuRe-

Toimitaanko samalla tavalla myös yleisurheilijoiden suhteen (esim. Erik Wilén)? -DragonMaster- 19. huhtikuuta 2010 kello 23.36 (EEST)

Saman pitäisi koskea myös yleisurheilijoita. Erkka saa tuossa turhaa arvonnousua esim. Al Oerteriin verrattuna. SM-mitaleille riittää tekstimuotoinen listaus, ja Erkan tai vaikkapa Elmer Niklanderin tapauksessa SM-saldosta voi mainita myös johdannossa. --Lax 20. huhtikuuta 2010 kello 15.04 (EEST)

SM-mitaleja ei ainakaan pitäisi laittaa, koska muuten joillekin tulee kauhea rivi niitä. Esim. Hanna-Maria Seppälä on saanut yli 100 SM-mitalia. Vain tärkeimmät kannattaa laittaa, eli olympialaiset, MM-kisat ja maanosien mestaruudet.--djlordi 20. huhtikuuta 2010 kello 11.47 (EEST)

Siis kyllä ne SM mitalit kannattaa laittaa kun ne laittaa silleen että esim. kultaa 21kpl hopeaa 4kpl jne. Eli yhteenvetona sillon toimii eikä vie liikaa tilla Käyttäjä:ThEfAiLuRe-
Kannattaa myös miettiä, mitä uuden tiedon lisääminen tekee vanhalle tiedolle. Jos SM-mitaleja ryhdytään lisäämään mallineisiin (olivat ne sitten yksitellen tai koottuna), vievät SM-mitalit huomiota arvokkaammilta mitaleilta. Mallineiden paisuttaminen ei tällöin enää korostakaan saavutuksia ja vaan latistaa niiden arvokkaampien, kansainvälisten saavutusten saamaa huomiota, ja SM-mitalistien artikkeleihin kiinnittyy mallineen vuoksi huomio samalla lailla kuin kansainvälisiä saavutuksia omaavien. Lisäksi huippu-urheilu on nykyään sellaista, että kansainvälisille huipuille Suomen-mestaruus on sangen mitätön saavutus. Käsi ylös, joka muistaa naisten sprinttihiihdon tämän vuoden SM-mitalisteista edes yhden! --Lax 20. huhtikuuta 2010 kello 14.57 (EEST)
21 kpl suomenmestaruuksia voi mainita leipätekstissä. Jätetään mitalimalline arvokisamitaleille. Gopase+f 20. huhtikuuta 2010 kello 18.17 (EEST)
Okei, kunnioitan teidän mielipidettänne, mutta kysyn myös että jos tämä asia teille on niin tärkeä niin miksi kukaan teistä ei ole asiaa korjannut? aika ihmeellinen asia esim minä parantelen artikkelia joka päivä tietämykseni mukaan, mutta näyttää siltä ettei kukaan teistä tee pierun vertaa asian hyväksi! Jos ette asiaaa aio korjata niin on siitä turha valittaa! Käyttäjä: ThEfAiLuRe- Kommentin jätti ThEfAiLuRe- (keskustelu – muokkaukset)
Asiasta täytyy keskustella perusteellisesti ennen täyttöön panoa. Tämä on näitä demokratian huonoja puolia. – EtäKärppä13 21. huhtikuuta 2010 kello 07.21 (EEST)
Olisin minä voinut lonkalta muokkauksesi kumotakin; olisiko se miellyttänyt sinua enemmän? Katsoin kuitenkin paremmaksi selvittää yleisen mielipiteen sen sijaan, että olisin toiminut vain oman mielipiteeni mukaan. Kun keskustelu on täällä käyty, voidaan sen katsoa riittävän konsensuksen vallitessa muodostavan päätöksen, johon voidaan viitata jatkossakin. Yksittäisten artikkelien yksittäisistä kumouksista on vaikea johtaa yleispäteviä sääntöjä. Väitän myös, että kaikki keskusteluun sinun lisäksesi toistaiseksi osallistuneet ovat parannelleet urheiluartikkeleja huomattavasti enemmän kuin pierun verran. --Lax 21. huhtikuuta 2010 kello 16.20 (EEST) Joo tarkoitin vain sitä että vaikka asiasta nyt on keskusteltu ei sitä vieläkään kukaan ole korjannut itse olen kaiken sen jo ppoistanut minkä nyt tarkemmin ajateltuna koin turhana tehkää nyt tekin sitten osanne ThEfAiLuRe-
Siivoilin vähän noita ylimääräisiä mitalitaulukoita pois, mutta tuli pieni tenkkapoo: poistetaankos Ahoselta ja Happoselta myös nuorten MM-kisojen mitalit mitalitaulukosta? Itse poistaisin, mitä mieltä muut? Gopase+f 24. huhtikuuta 2010 kello 11.38 (EEST)
Otin nuorten mitalit pois. Gopase+f 27. huhtikuuta 2010 kello 00.54 (EEST)

Mä oon vähän miettinyt, että pitäiskö jääkiekkoilijoillakin vähän rajata noita mallineissa olevia mitaleja. Eli jos mallineeseen tosiaan laitettais vain arvostetuimmat, eli MM-kisat, olympialaiset ja alle 20-v MM-kisat. (World cupissa/Kanada cupissa ei käsittääkseni edes jaeta mitään mitaleja ja oon aina ihmetellyt, että mitä se edes tekee mitalitaulukossa. korjatkaa jos olen väärässä). Jäikö joku turnaus käsittelemättä? Gopase+f 24. huhtikuuta 2010 kello 11.20 (EEST)

Olet oikeassa ainakin World Cupin ja Kanada cupin kohdalla. Eihän niissä ikinä mitään pronssipeliä ole edes pelattukaan, ja samassa käsityksessä elän myös mitalien suhteen. --PtG 24. huhtikuuta 2010 kello 12.37 (EEST)

Amerikkalainen jalkapallo ja erityisesti NFL[muokkaa wikitekstiä]

Ryhdyin taannoin järjestelmällisesti kirjoittamaan ja kääntämään jenkkifutis- ja NFL-aiheisia artikkeleita, kun kerran aiheesta satun jotain tietämään. Sitten huomasin tämän urheiluprojektin, joten ajattelin ilmoittaa asiasta täälläkin. Lisäsin mallineluetteloon pari soveltamaani NFL-aiheista mallinetta ja loput työstämisen alla olevat NFL-artikkelit löytyvät käyttäjäsivultani. Apu on aina tervetullutta. --Jaakonam 18. heinäkuuta 2006 kello 08.24 (UTC)

Joo, mäkin voin auttaa vähän tässä NFL-projektissa. Oon alottannu jo yhden uuden artikkelin Atlanta Falcons --hahahaha 24. heinäkuuta 2006 kello 14:54 (UTC)
Tämä nyt on tietysti vähän vanhentunut keskustelu, mutta päätin nyt sitten ilmoittaa keskittyväni itsekin NFL-aiheisiin artikkeleihin, hyvä alku on jo. --Miklu19 27. toukokuuta 2010 kello 21.36 (EEST)

Mites tämmöinen, hevosprojekti[muokkaa wikitekstiä]

Wikipedia:Wikiprojekti Hevoset voi auttaa hevosurheiluasioiden parissa, mutta epäröin mennä lisäämään linkkiä pääsivullenne. Pitke 19. syyskuuta 2011 kello 20.43 (EEST)

Kyllähän tuolla hevosprojektissa paljon hevosurheiluasiaakin on. En tiedä miten tuon nyt voisi fiksusti kytkeä tuohon urheiluprojektisivulle. Joka tapauksessa jossain muodossa linkitys tulisi olla, että hevosurheiluun päin kallellaan olevat urheiluprojektin jäsenet nuokin löytäisivät. Itse en hevosurheilusta mitään tiedä. --BrDead 20. syyskuuta 2011 kello 00.33 (EEST)
Lisäsin. --Lax 20. syyskuuta 2011 kello 12.51 (EEST)

Shakhtar Donetsk[muokkaa wikitekstiä]

Mitenkäs on, kun seuran käytössä oleva virallinen nimi on venäjänkielinen ja artikkelissa käytetään ukrainan kielestä translitteroitua versiota. --Foss 13. marraskuuta 2011 kello 15.10 (EET)

Henrik de la Chapelle[muokkaa wikitekstiä]

Laajensin nyt helposti löydettävällä aineistolla tämän Harkimon rahoittajan artikkelia. Ongelma ei ole tietojen vaan lähteiden löytäminen, sillä kaveri ei kauheasti perheineen julkisuudessa viihdy.--Caygill 22. marraskuuta 2011 kello 16.30 (EET)

Grand Prix -moottoripyöräily[muokkaa wikitekstiä]

Mitä nimeä pitäisi käyttää Grand Prix -moottoripyöräilystä ja moottoripyörien Grand Prix -kisoista? Nykyinen sarjaa käsittelevä artikkeli on MotoGP, vaikka tuo onkin vain kuninkuusluokan nimi, eikä sitä ole käytetty alusta alkaen. Vertailuna englanninkielisen artikkelin nimi on "Grand Prix motorcycle racing". Ja, miten nimetä kilpailua käsittelevät artikkelit? Esim. Saksan Moto Gran Prix kuulostaa aika oudolta, MotoGP:stä käytetään varsin harvoin, jos koskaan, muotoa Moto Grand Prix. Moottoripyörien Saksan Grand Prix kuulostaisi luontevimmalle, tosin itse pitäisin maan nimen artikkelin nimen alussa. Saksan Grand Prix (moottoripyörät) näyttäisi minusta hyvältä, tosin käsittääkseni sulkuja pitäisi välttää. Saksan moottoripyörä-Grand Prix olisi lähinpänä englannin kielen German motorcycle Grand Prix'ta, mutta vaikuttaa ainakin minusta hieman keinotekoiselta. --August90 7. joulukuuta 2011 kello 21.02 (EET)

Joukkueluokittelu uusiksi[muokkaa wikitekstiä]

Vinkkaanpa täälläkin, että avasin keskustelun liittyen urheilujoukkueiden listaamiseen ja luokitteluun: Wikipedia:Kahvihuone (käytännöt)#Luokittelukäytännöt jatkuvasti muuttuvien urheilujoukkueiden kohdalla - hetkellisesti toimivat luokitukset pois --Aulis Eskola (keskustelu) 16. heinäkuuta 2012 kello 20.04 (EEST)

Urheilukilpailujen nimeäminen[muokkaa wikitekstiä]

Tästä aiheesta on jo ilmeisesti päästy konsensukseen täällä ja ohjekin löytyy täältä mutta käytäntö tuntuu olevan vielä varsin kirjava. Eli nykyinen ohjeistus on laji+tarkenne+vuosi, mikä on mielestäni erittäin hyvä. Mutta nyt suomalaisia urheilusarjoja on nimetty: Korisliiga-kausi 2007–2008, Mestis-kausi 2003–2004, Pesäpallon SM-sarja 1961, Jalkapallon SM-kilpailu 1925, Salibandyliigan kausi 2006–2007, Bandyliigakausi 1994–1995, Lentopallon miesten SM-sarjakausi 1961, jne.

Eli laji on yleensä kaikissa genetiivissä kuten pitääkin. Mutta ei näytä olevan yhteistä käytäntöä pitääkö tuon tarkenteen eli kilpailun olla genetiivissä vai perusmuodossa, ja pitääkö lopussa olla tuo sana kausi. Ongelma ei suinkaan ole suuri, mutta ei ole pahitteeksi jos olisi yhteinen käytäntö. Eli esimerkki, mikä on enemmistön mielestä oikea vaihtoehto:

 • a) Käsipallon Mestaruussarjakausi 1977-1978
 • b) Käsipallon Mestaruussarjan kausi 1977-1978
 • c) Käsipallon Mestaruussarja 1977-1978

Jos itse saisin päättää niin vaihtoehto c) ilman sanaa kausi, joka vain tekee nimestä pitkän.

Sitten oikeinkirjoitus, saa korjata jos olen väärässä. Käytäntö ainakin näyttää olevan että sarjan tai kilpailun nimi on erisnimi, jolloin tulee iso alkukirjain. Ja sitten yhdysviivan käyttö, ei voi kirjoittaa esim. Superpesis-kausi tai SM-sarja-kausi, vaan oikea tapa on Superpesiskausi tai SM-sarjakausi, koska sana sarja on suomenkielinen niin yhdyssana tulee kirjoittaa yhteen. Mutta esim. Ruotsin jalkapallon Allsvenskan-kausi kirjoitetaan väliviivalla, koska allsvenskan ei ole suomenkielinen sana. Näin minä muistan että koulussa joskus opetettiin. K-Pedia (keskustelu) 12. lokakuuta 2012 kello 18.27 (EEST)

taitaa olla oikeampi paikka jatkaa keskustelua täällä... K-Pedia (keskustelu) 12. lokakuuta 2012 kello 23.13 (EEST)
Ehdottomasti C, se on selkein ja ytimekäs. Mutta entä jos sarjan nimi on ihan muuta kuin lajin? Mestaruussarjat ym. ovat selkeitä, mutta pitäisikö nimetä Jääkiekon SM-Liiga (vuosi), Jalkapallon Veikkausliiga (vuosi) ja Pesäpallon Superpesis (vuosi)? Noissa lienee helpointa tiputtaa laji pois (eli Superpesis 2012). Kirjakas (keskustelu) 13. lokakuuta 2012 kello 15.09 (EEST)