Keskustelu teemasivusta:Ympäristönsuojelu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Teemasivun laajennus ympäristön teemasivuksi

[muokkaa wikitekstiä]

Meillä ei näy olevan ympäristölle omaa teemasivua, joten olisiko järkevää jos tämän laajentaisi ympäristön teemasivuksi (jossa roolissa tämä vaikuttaisi jo olevan)? Mikäli asiaa riittää, voi myöhemmin perustaa omia portaalejaan aliaiheista. Siihen asti olisi minusta mielekästä kattaa pääteemat ensin. –Dilaudidκ, μ • 21. heinäkuuta 2008 kello 17.16 (UTC)

Minä olen vähän huono sanomaan, kun en ole muokannut tätä teemasivua, mutta itse kannattaisin ehdotusta. --Juusomoro 21. heinäkuuta 2008 kello 17.18 (UTC)
Enpä tiedä. Ympäristö on aika monimielinen käsite – mitä aihealueita ympäristön teemasivulla oikein pyrittäisiin tuomaan esiin? –Muu-karhu 21. heinäkuuta 2008 kello 17.21 (UTC)
Varmaan enimmäkseen ympäristönsuojelua, jos nyt koko sivu on siitä. --Juusomoro 21. heinäkuuta 2008 kello 17.22 (UTC)
Miksei teemasivun sitten annettaisi olla täsmällisemmällä nimellä Ympäristönsuojelun teemasivu? Vrt. Eläinten teemasivu – Eläintensuojelun teemasivu. –Muu-karhu 21. heinäkuuta 2008 kello 17.26 (UTC)
Kyllähän esim. sinä voit lisätä sivulle muitakin aiheita, kun ilmeisesti olet kiinnostunut aiheesta. Kuitenkin, olisi hyvä, jos ympäristöstäkin olisi teemasivu. --Juusomoro 21. heinäkuuta 2008 kello 17.27 (UTC)
Toki. Mielestäni ongelma on vain siinä, että käsite "ympäristö" käsittää – hieman tulkinnasta riippuen – käytännössä kaiken, mitä maailmankaikkeudesta löytyy. Voisin tehdäkin Ympäristön teemasivun, mutta minun on vaikea kuvitella, millainen siitä oikein tulisi. –Muu-karhu 21. heinäkuuta 2008 kello 17.36 (UTC)
Itse en näe asiaa niin että koko sivu olisi tällä hetkellä ympäristönsuojelua vaan pikemminkin kaikennäköistä ympäristöön liittyvää asiaa aina ilmaston lämpenemisestä ydinvoimaan. Kuulostaa minusta enemmän ympäristöasioilta laajassa mielessä kuin tiiviisti juuri ympäristönsuojeluun keskittyviltä asioilta: ympäristön teemasivun rooliin kuuluisi ilmasto, ja myös energia-asioita ympäristön näkökulmasta. Kyllä, ympäristö on laaja aihe, mutta niin ovat myös historia, yhteiskunta ja tiede. –Dilaudidκ, μ • 21. heinäkuuta 2008 kello 17.32 (UTC)
Juuri tärkeimmistä aiheista pitäisikin olla teemasivu. Koko teemasivu-nimiavaruuden uskottavuutta laskisi, jos olisi esim. Teemasivu:Swazimaa, mutta ei esim. Teemasivu:Historiaa. --Juusomoro 21. heinäkuuta 2008 kello 17.34 (UTC)
Myös ympäristönsuojelu on laaja aihe ja kattaa kyllä hyvin niin ilmaston lämpenemisen kuin ydinvoimankin. Meillä on muuten myös Teemasivu:Kestävä kehitys ja Teemasivu:Energia, joiden aihealueet menevät osittain tämän kanssa päällekkäin. Itse en näe ongelmaa siinä, että kapea-alaisempia teemasivuja tehdään ennen laajoja aihepiirejä. Joka tapauksessa jos ympäristön teemasivu tehdään, soisin sen käsittelevän muutakin kuin ympäristönsuojelua. –Muu-karhu 21. heinäkuuta 2008 kello 17.55 (UTC)
Ei noita teemasivuja niin paljon lueta ja päivitetä, että Muu-karhun hyvää teemasivua kannattaisi muuttaa tai sille tehdä kilpailija, jota ei paljonkaan päivitetä.--Uvainio 21. heinäkuuta 2008 kello 18.03 (UTC)

Kun näitä samaa aihetta sivuavia teemasivuja alkaa olla jo useampia, niin ehkä tuollainen kokoava sateenvarjoteemasivu voisi tosiaan olla hyvä ajatus. Luonnostelen jotain tänne, katsotaan tuleeko mitään. Saa osallistua. –Muu-karhu 21. heinäkuuta 2008 kello 18.50 (UTC)

Jatkoa keskustelulle

[muokkaa wikitekstiä]

Tämän innoittamana yritän vielä selventää omaa näkökantaani (joka on se, että Ympäristönsuojelun teemasivu on tälle teemasivulle täsmällisempi nimi kuin Ympäristön teemasivu) sekä teemasivun suhdetta kestävän kehityksen teemasivuun.

  1. Ympäristö: 1. Jtak ympäröivä alue, lähistö; 2. ihmistä ympäröivä luonto; 3. (kulttuuri-, yhteiskunta-, asumis-, työskentely- tms.) olot, joissa ihminen elää; miljöö; myös eläimen t. kasvin elin- t. kasvupaikoista; 4. lähistön t. saman yhteisön ihmiset; muut ihmiset; 5. atk tietojenkäsittelyssä käytettävien laitteiden ja ohjelmien kokonaisuudesta. (Kielitoimiston sanakirja.)
  2. Ympäristönsuojelu: Elinympäristön ja luonnon suojelu ihmisen toiminnan aiheuttamilta haitoilta. (Kielitoimiston sanakirja.)
  3. Kestävä kehitys: Kehitystä, joka tyydyttää nykyisen yhteiskunnan tarpeet tekemättä myönnytyksiä tulevien sukupolvien kustannuksella. Yleensä jaetaan ekologiseen, sosiaaliseen, kulttuuriseen ja taloudelliseen kestävyyteen.

Teemasivujen tarkoitus on esitellä tiettyä aihealuetta koskevaa Wikipedian sisältöä. Teemasivuja on mielekästä tehdä aiheista, jotka eivät ole toisaalta liian kapeasti rajattuja mutta eivät myöskään liian epämääräisiä. Ympäristö-sanaa käytetään hyvin monenlaisissa asiayhteyksissä kuvaamaan yleisesti ympäröiviä asioita ja ihmisiä ja toisaalta luonnon synonyymina. Kuten Wikipedia sen muotoilee, ympäristö on "jokin jonkin tietyn systeemin (A) ulkopuolinen systeemi (ei-A)". Käsite on mielestäni liian abstrakti, jotta sen ympärille voisi rakentaa järkevää teemasivua.

Sen sijaan on mielestäni paljon selkeämpää ja helpommin käsitettävää, millaisia aiheita ympäristönsuojelun teemasivulla esitellään: ympäristöongelmia, kuten ilmastonmuutosta, saastumista, metsäkatoa, luonnon monimuotoisuuden köyhtymistä, happamoitumista, otsonikatoa ja niin edelleen, sekä näiden ongelmien ratkaisukeinoja, kuten artikkeleita vaikkapa päästökaupasta, hiilidioksidin talteenotosta tai Kioton sopimuksesta.

Käsitteillä on vissi ero, enkä näe syytä siihen miksi nykyinen teemasivu pitäisi siirtää epätäsmällisemmälle nimelle, ellei sen sisältöä vastaavasti muuteta (mielestäni epämääräisempään suuntaan).

Mitä kestävään kehitykseen tulee, se sisältää ekologisen kestävyyden lisäksi myös taloudellisen, sosiaalisen ja kulttuurisen elementin. Kestävän kehityksen teemasivulla on tällä hetkellä linkkejä mm. eri maiden korruptiotilanteesta kertoviin artikkeleihin, jotka eivät ympäristönsuojelun teemasivulle kuuluisi. Vaikka käsitteet ovat osittain päällekkäiset, mielestäni niillä voi olla omat teemasivunsa. Näin on myös englanninkielisellä puolella: en:Portal:Sustainable development ja en:Portal:Environment. Näistä ensimmäinen näyttää keskittyvän lähinnä yhteiskunnallisiin kehityskysymyksiin (esitellään mm. Afrikan taloustilannetta ja mikrolainoja) kun taas jälkimmäisen näkökulma on vahvasti ympäristönsuojelullinen.

Muu-karhu 9. marraskuuta 2010 kello 20.17 (EET)[vastaa]