Keskustelu:Tee

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Yritin korjata asiavirheen jossa kerrotaan että Oolong-tee olisi sama kun punainen tee. Yrityksestä huolimatta muokkaustani kumottiin. Kyseessä on siis kahdesta eri tee-tyypistä, eikä pitäisi sekoittaa keskenään. Kommentin jätti congi (keskustelu – muokkaukset).

Palautin tuon muokkauksen koska se haiskahti kovasti vandalismilta. Monet maahantuojat ainakin tuntuvat ilmoittavan oolong-teen punaiseksi. Kiinalaiset kyllä sanovat mustaa teetä punaiseksi, mutta se ei ole suomenkielisen Wikipedian kannalta relevanttia. Joku lähde olisi ihan kiva saada tuosta. --kompak 12:13, 4 elokuu 2006 (UTC)
Kiinassa kun puhutaan Oolong-tee:stä, sillä tarkoitetaan joko Oolong-ryhmään kuuluvasta teestä tai itse Oolong-teesta. Eli käytännössä ihan oma tee-ryhmä. En sitten tiedä mistä maahantuojat ovat löytäneet sille nimityksen "punainen". Lehdet kun eivät ole punaisia, eikä teen neste ole myöskään punaista. Englannin wikipedian sivuilla on esitetty melko kattava lista Oolong ryhmään kuuluvista teestä. http://en.wikipedia.org/wiki/Oolong_tea
Mustan ja punaisen teen erottelu maailmalla on eräällä tavalla sekavaa. Se mikä on kiinalaisten mielestä, ei välttämättä päde länsimaalaisille, onhan Euroopassa ollut satoja vuosia oma tee-kulttuuri. Kyseisen linkin takaa löytyy artikkeli joka antaa kuvan siitä miten eteläkiinalaiset erottelevat mustan ja punaisen teen. http://chineseteas101.com/teaclass.htm
Kiinalaisten käsitys punaisesta teestä on kirjoitettu erittäin kattava artikkeli http://zh.wikipedia.org/wiki/%E7%B4%85%E8%8C%B6 ja kiinalaisten käsitys mustasta teestä http://zh.wikipedia.org/wiki/%E9%BB%91%E8%8C%B6
Kyseiset artikkelit ovat valitettavasti kiinaksi kirjoitettu. Punaisella teellä tarkoitetaan sitä perus teetä mitä länsimaassa juodaan, mutta kuten sanoin " Se mikä on kiinalaisten mielestä, ei välttämättä päde länsimaalaisille", mutta koska kiinalaisilla on selkeä erottelu mikä on punainen ja mikä on oolong, ja oolong kun on aito kiinalainen tee, en näe mitään järkeä jättää tuohon harhaanjohtavaa tietoa.
T.Congi --Congi
Menettääkö vesi todella kiehuessaan happea? Ne on varmaan sitten juuri niitä happikuplia joita sieltä nousee. :P Kommentin jätti 82.203.153.97 (keskustelu – muokkaukset).

Järjestysmies[muokkaa wikitekstiä]

Jäsen J järjesteli artikkelin uudelleen. Aiemmin jutussa näytti hahmottuvan jonkinlainen kronologia, jossa tee aluksi kasvatetaan, sitten kaupataan ja lopuksi juodaan. Nyt omat muokkaukseni on työnnetty yhteen kasaan artikkelin loppuun. Minua hyljitään. Olen surullinen. Onko tämä ihmisarvoista elämää? –Mr. MasterBastard 24. huhtikuuta 2008 kello 02.15 (UTC)

Tuskin teenjuojan tarvitsee himoaan tyydyttäessään tuntea sen suurempaa maailmantuskaa (artikkeli puuttuu) tai ahdistusta kehitysmaiden globaalista riistosta kuin jonkun kahvia ryystävän, banaania ja suklaata mussuttavan puuvillaan pukeutujankaan? Mitä, mitä?? --J 24. huhtikuuta 2008 kello 04.05 (UTC)
Tutkimukseni viittaavat siihen, että teknologisten mullistusten seurauksena saatamme ajautua sivuun tasaisen kasvun uralta kohti pysyvää ahdistuksen puutetta vain siksi, että jätämme useita merkittäviä kulttuurillisia saavutuksia kokonaan huomioimatta. Yritän parhaani mukaan edistää näkemysten monimuotoisuutta ja esitänkin, että tuskaa voidaan laajentaa monien kaupallisten hyödykkeiden alueille. –Mr. MasterBastard 24. huhtikuuta 2008 kello 16.00 (UTC)

Historia[muokkaa wikitekstiä]

Moi, yritin muokata teen historiakohtaa mutta se ei näköjään jäänyt sinne...lähteenä käytin tuota teehuoneen historiaosiota, http://teehuone.fi/?page_id=31--Juhoeemeli 25. maaliskuuta 2010 kello 11.44 (EET)

Ilmeisesti tarkoitat tätä lisäystä? Se oli suora kopio mainitsemaltasi nettisivulta ja näin ollen rikkoo tekijänoikeuksia (ks. Keskustelu käyttäjästä:213.243.182.62). Toivottavasti jaksat kirjoittaa asian omin sanoin, koska laajennus historia-osio kaipaa... --Jusb 25. maaliskuuta 2010 kello 12.33 (EET)

Haudutus[muokkaa wikitekstiä]

Haudutus-osiota voisi vähän ehostaa. Varsinkin alussa on paljon yhden lauseen mittaisia kappaleita ja muutenkin vähän kökköä kieltä. Lopun suuntaa antava listaus maidon käytöstä on mielestäni turha. --91.156.177.70 24. heinäkuuta 2012 kello 23.41 (EEST)

Poistin outona pitämäni "maidonkäyttöosion". Eri teelajien kohdalla voi hyviin lähteisiin pohjautuen kertoa asiasta hiukan. Tuon haudutuksen ydinasiat voisi laittaa taulukoksi eri teetyypeille teelehtien (myös "jauheen" karkeusasteen) mukaan: haudutusveden lämpötilaväli, tyypillinen haudutusaika, huomattavaa (esim. jos lehdistä saa monta haudutusta). Vedestä, samoin teen säilyvyydestä/säilytyksestä voisi lisäillä jotain. Monella ihan kelpo teekin menee keittiön kuumuudessa pilalle nopeasti eikä teevarasto kierrä riittävästi. Kuinka moni suomalainen nauttii 3 vuotta sitten avatun kahvipaketin kahvista... Teekin säilyy parhaiten kylmässä, kuivassa, pimeässä ja jos mahdollista ilmasta tyhjäksi pumpatussa tiiviissä paketissa. --Paju (keskustelu) 6. elokuuta 2015 kello 04.32 (EEST)

Linkkilistan runsaat linkit[muokkaa wikitekstiä]

Tämä tilanne liittyy artikkelin kehittämiseen. Maailman toiseksi suosituimman virvoitusjuoman (siis veden jälkeen) artikkeli vaatii mielestäni yhä kosolti kehittämistä suomenkielisessä wikipediassa, vaikka artikkelia on jo tovin päivitetty ja täydennetty. Samalla kun luen/luemme ja opin/opimme aiheesta lisää muilla tavoin, keräilen/-mme linkkilistaan varsin runsaasti linkkejä, joista pääosa poistunee kuukauden sisään (vappuun 2015 mennessä), jona aikana tee-artikkelia kehitetään, samoin kuin joitain aiheseen liittyviä teema-artikkeita. Pyydän/-mme, ettei näitä ryhdyttäisi "siistimään" ainakaan keväällä 2015. On parempi, että artikkeleissa on runsaastikin aiheeseen liittyviä ja sitä täydentäviä linkkejä, kuin ettei näitä olisi tai niitä olisi hyvin nuukalti.
--Paju (keskustelu) 30. maaliskuuta 2015 kello 22.14 (EEST) (FYI: tunnus muuttuu fiwikin ylläpidon mukaan huhtikuussa muotoon Paju~fiwiki, josta muutan/-mme sen eteenpäin joksikin muuksi, tai se suljetaan, jos aktiivikäyttäjien oleellisesti heikentynyttä yksityisyyden suojaa / tietojen vuotamista fiwikistä ei saada korjatuksi!)