Keskustelu:Muurahaiset

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Cscr-candidate.svg Tätä sivua ehdotettiin suositelluksi artikkeliksi, mutta ehdotus kaatui.
Artikkelin suositellut artikkelit -äänestys on arkistoitu.
Cscr-candidate.png Tätä sivua ehdotettiin suositelluksi sivuksi, mutta ehdotus kaatui.
Artikkelin suositellut sivut -äänestys on arkistoitu.


Artikkelissa on selvästi virheellinen tieto:

 • Kuvassa verimuurahaiseksi esitelty muurahainen ei ole oikeasti verimuurahainen. Kyseessä lienee joku muu suomalainen kekomuurahaislaji (en pysty antamaan varmaa tunnistusta). Verimuurahainen on helppo tunnistaa leukojen kärkien poikkeavasta muodosta, ja tämä varmasti ei ole verimuurahainen. En lähtenyt korjaamaan kun en osaa tunnistaa lajia oikein.

Osaisko joku selittää syyn miksei keko kastu sisältä kovallakaan sateella? - mä

Kiva juttu, mutta kysyn edelleen: "Mitä ne syövät?" --Mr. MasterBastard 22. kesäkuuta 2006 kello 20.47 (UTC)

Kysyn samaa mitä tuolla Kyy osiossa, miten muurahaiset tappaa kyyn/käärmeet? //John Locke 22. kesäkuuta 2006 kello 20.48 (UTC)

Lienee urbaani legenda, eli tuskinpa muurahaiset kyytä hengiltä saavat. --Anr 22. kesäkuuta 2006 kello 21.12 (UTC)

Muurahaiset-kirjassa (Art House), jota on käytetty paljon lähteenä, on kaiketi suomennettu väärin wasp ampiaiseksi. En tiedä waspin tarkkaa suomennosta (pistiäiset?). Esimerkiksi http://en.wikipedia.org/wiki/Wasps määrittelee waspin hoikkatyviseksi, joka ei ole mehiläinen tai muurahainen, suomenkielisen wikin hoikkatyviset nimeää ampiaisiksi vain osan siitä, mitä englanninkielinen wasp-nimitys sisältää. Käytetyn lähteen ongelmien takia artikkelissa on muurahaisen kehitystä koskevia väittämiä, joihin tulisi perehtyä tarkemmin. --80.223.114.31 6. syyskuuta 2006 kello 06.30 (UTC)


Arkistoitu vertaisarviointi[muokkaa wikitekstiä]

Artikkeli oli vertaisarvioinnissa 5. elokuuta - 19. elokuuta 2006

Muurahaiset[muokkaa wikitekstiä]

Kelvollisen pitkä artikkeli, mitä mieltä te olette? --Green Bonsai 18:35, 5 elokuu 2006 (UTC)

Ainakin faaraomuurahaisesta ja lehdenleikkaajamuurahaisesta olisi hyvä olla artikkeli. Ja kyllä noista muistakin saa tehdä...--MiPe (wikinät) 6. elokuuta 2006 kello 17.50 (UTC)
Kaipaisin ainakin pari kuvaa artikkelin keskivaiheille (Suomen muurahaislajit-osioon) ja mahdollisesti myös artikkelin loppuun. --Rommel2 6. elokuuta 2006 kello 18.12 (UTC)

Olisi hyvä kertoa muurahaisten evoluutiohistoriasta ja siitä miten ne kasvavat tiettyyn "kastiin". Katso esimerkiksi enkkuwikin vastaava artikkeli. --Zxc 10. elokuuta 2006 kello 16.57 (UTC)

"Kasteihin" kasvamisesta laitettu, saatan lähipäivinä kirjoittaa myös evoluutiohistoriasta. --Green Bonsai 13. elokuuta 2006 kello 09.31 (UTC)
Evoluutiohistoriasta kirjoitettu. --Green Bonsai 17. elokuuta 2006 kello 13.05 (UTC)

Mikä on mymretologi. Se mainitiin kohdassa sodat ja strategiat. Jos se on muurahaistutkija siitä voisi tehdä oman artikkelin. Toivoisin lisää kuvia. Jos viellä jotain huona pitää kesiä niin lajeiista voisi olla lisää. muuten erittäin hyvä ja mielenkiintoinen artikkeli. --Tigru 15. elokuuta 2006 kello 13.30 (UTC)

Kommenttisi otetaan mielenkiinnolla vastaan ja pyritään toteuttamaan. --Green Bonsai 15. elokuuta 2006 kello 14.58 (UTC)
Pyyntösi on pyritty toteuttamaan ja muutamasta lajista on lisätty artikkelit. Myös kuvia on lisää ja myrmekologiasta on tehty artikkelinsa. --Green Bonsai 17. elokuuta 2006 kello 17.05 (UTC)

Artikkelin luettelo Suomen muurahaislajit kannattanee siirtää omalle sivulleen esim. Luettelo Suomen muurahaislajeista. Muita toivottavia luetteloita ovat Luettelo suomenkielisistä muurahaislajien nimistä ja Luettelo muurahaissuvuista.--Jim 15. elokuuta 2006 kello 16.42 (UTC)

Ehdottomasti pitkät luettelot keskeltä artikkelia on saatava muualle. Edellä hyvä ehdotus. --Zxc 15. elokuuta 2006 kello 20.10 (UTC)
Luettelo siirretty omaksi artikkelikseen. --Green Bonsai 16. elokuuta 2006 kello 04.50 (UTC)
Ei luetteloa muurahaissuvuista, mutta ehkä Luettelo muurahaisista, siihen saisi nätisti ympättyä muut tiedot myös ja lajit. – linnea 15. elokuuta 2006 kello 20.59 (UTC)

Hyvä että laitoit myrmetologian sinne sen voisi mainita viellä johdannossa. --Tigru 17. elokuuta 2006 kello 05.16 (UTC)

Myrmetologi vai myrmekologi?
Myrmekologi. P.S. Muistathan allekirjoittaa kommenttisi. --Green Bonsai 17. elokuuta 2006 kello 12.44 (UTC)
Pari kuvaa lisätty. Kaipaisiko vielä lisää jotakin? --Green Bonsai 17. elokuuta 2006 kello 15.23 (UTC)
Joo. Superorganismin käsite, eli muurahaispesän ajattelu yhtenä lisääntymiskyisenä yksilönä. IMO kastijärjestelmää voisi parantaa ja laittaa kaikki työläiskastit (mesisäiliöt, sotilaat, ym.) työläisten alle, nyt ne nousee työläisten rinnalle. --Enkä osaa allekirjoittaa
Pyrin täyttämään toiveesi mahdollisimman pian ja ilmoitan kun asia on hoidettu. Allekirjoitus tapahtuu lisäämällä ~~~~ viestin perään. Merkki löytyy npääimistöstöstä enterin ja Å:n välistä ja sen saa aikaan painamalla samanaiikaisesti nappeja ALT ja CONTROL ja itse sitä näppäintä. --Green Bonsai 18. elokuuta 2006 kello 03.57 (UTC)
Superorganismin käsite lisätty. Mesisäiliöt, orjat ja säätieteilijät lisätty työläisen alle. --Green Bonsai 18. elokuuta 2006 kello 04.27 (UTC)
Nyt minä voisin jo kannattaa tätä. P.S Mikä on muurahaisleijona sitä ei ainakaan ollut artikkelissa--Tigru 18. elokuuta 2006 kello 11.40 (UTC)
Muurahaisleijona on lisätty Katso myös -kohtaan. --Green Bonsai 18. elokuuta 2006 kello 12.15 (UTC)

Arkistoitu vertaisarviointi II[muokkaa wikitekstiä]

Artikkeli oli vertaisarvioinnissa 22. elokuuta - 5. syyskuuta

Muurahaiset[muokkaa wikitekstiä]

Keskeytin äänestyksen, sillä artikkeli kaipaa vielä paljon viilausta ennen suositelluksi tulemista. Toivoisinkin nyt kaikilta parannusehdotuksia. --Green Bonsai 22. elokuuta 2006 kello 12.02 (UTC)

Voishan tähän nyt laittaa ihan alkuun pari kohtaa:

 1. Nuo mesisäiliöt koskevat vain mesimuurahaisia. Kaikki lajit kerää kyllä ruokaa "sosiaaliseen mahaansa", mutta "hiaman" vähemmän kuin mesimuurahaisten nuo säiliöiksi tarkoitetut kastit. Muurahaisilla on siis kaksiosainen vatsa; sosiaalinen, josta ne oksentavat muille ruokaa (Kuten muille työläisille ja ennen kaikkea toukille ja kuningattarelle), sekä oma vatsa, jonka sisällön ne käyttävät omaan tarpeeseensa. Tehty
 2. Kasteja ei ole kaikilla lajeilla ollenkaan. Joillakin on moniakin kasteja. Esimerkiksi lehdenleikkaajalla on omat kastinsa homeen kasvattamiseen, lehtien leikkaamiseen/kantamiseen sekä vartijat, jotka lymyävät kannettavan lehden päällä. Jos näistä kasteista joku häviää kokonaan, kuolee koko yhdyskunta. Lehdenleikkaajilla on myöskin sotilaat. Sotilaat ovat muurahaisilla aivan erillinen kasti, jotka ovat useimmiten jopa muodoltaan täysin poikkeavia työläisiin nähden. Toisilla lajeilla tosin on "sotilaina" työläisiä, jotka ovat muita työläisiä huomattavasti isompia yksilöitä, jotka ei ole kuitenkaan varsinaisia sotilaita. Näitä isompia työläisiä on esimerkiksi suomalaisista lajeista hevosmuurahaisilla. Tehty
 3. Kuningatar ei bannaa työläisiään feromoneilla, kuin jossain harvoissa lajeissa, joissa "vapautuneet" työläiset alkavat munimaan munia, joista tulee vain koiraita. Eikä kuningatar pakota, vaan ennemminkin työläiset pakottavat kuningattaren, joka jopa väkipakoin kannetana takaisin pesään, jos se keksii sieltä poistumaan. Tehty
 4. Muurahaisilla on feromoneja, ei hormooneja, joita ei käytetä pakottamiseen vaan viestintään. Toisaalta muurahaiset eivät varsinaisesti "keskustele", vaan kaikki kommunikointi on eräänlaisten laukaisimien käyttöä. Kuten tuntusarvella päähän osuminen tiettyyn kohtaan tuottaa refleksin, jolla työläinen alkaa oksentamaan ruokaa jne. Muurahainenhan ei perusta olemistaan näkemiseen, vaan haistamiseen ja tuntoon, joten saman refleksin saa vaikka ihminen aikaseksi tekemällä samoja kosketuksia työläisiin. Tehty--Shadown 22. elokuuta 2006 kello 15.48 (UTC)
 1. Orjia ei myöskään ole lähellekkään kaikilla lajeilla. Itse en tiedä suomalaisista lajeista kuin verimuurahainen, joka tekee ihan vartavasten ryöstöretkiä mustamuurahaisten pesiin varastaakseen niiltä koteloita, joista sitten niille kuoriutuu orjia. Periaatteessa mikä tahansa laji voisi ottaa orjia, jos koteloita käsin kannetaan toiseen pesään (Vaikka sitten saman laji tai toisen lajin.), mutta harvat lajit hyväksyy edes saman lajin koteloita viaraasta pesästä, saatika täysin toisen lajin. Aloitteleva nuori kuningatar kuitenkin vastaanottaa toisen pesän munia/toukkia/koteloita jos niitä "buustataan" käsin sille. Näin harrastajat monesti tekeekin. Joidenkin lajien kuningatar ottaa jopa kokonaan toisenkin lajin munat/toukat/kotelot vastaan, riippuen mitä lajia tyrkyttää. Mustamuurahaisen jälkikasvu käy esimerkiksi usealle lajille. Muistettavaa on, ettei syntynyt orja tiedä olevansa orja. Se luulee olevansa kuin muutkin pesässä olevat. Kokonaan toinen tarrina on sitten väliaikaiset loiset. Esimerkiksi Suomessakin elävä paperimuurahainen on hyvä esimerkki tästä. Koko pesärakenne lähtee mauriaisesta, jonne tietty keltiäislajin (Vaikka Etelän tuoksumuurahainen) kuningatar pesiytyy ja sivuuttaa hiljalleen alkuperäisen "väestön". Tämän jälkeen paperimuurahaisen kuningatar tulee ja tekee saman tempun keltiäiselle. Keltiäinen eikä sen puoleen paperimuurahainen kykene siis aloittamaan täysin omaa pesuettaan, vaan tarvisee aina "isäntälajin" allensa. Sama yhtälö tapahtuu kekomuurahaisen kanssa, kun sen kuningatar mene mustamuurahaisen pesään, tappaen pesän kuningattaret (Niin musta muurahainen on laji, jonka pesässä voi olla useita kuningattaria.) ja alkaa hiljalleen tekemään myyrän työtä ja sen jälkeläiset sivuuttaa alkuperäiset mustamuurahaiset. Harrastajat tekeekin esim. paperimuurahaisen kohdalla niin, että laittaa mauriaisen koteloita paperimuurahaisen kuningattarelle ja näin se pääsee alkuun. Vaikka luonnossa mauriainen ei olekkaan isäntälaji suoraan paperimuurahaiselle, niin sen kotelot kelpaa tarkoitukseen. Tehty --Shadown 22. elokuuta 2006 kello 16.50 (UTC)
Vähän korjaisin tota, mitä munia/toukkia/koteloita muurahaiset ottavat. Eli samanlajin koteloita ainakin mauriainen otti ihan hyvin vastaan (Kokeilin itse omaan pesääni.), mutta kun jälkikasvu kuoriutu, niin työläiset teloittivat ne kaikki. Näin kuitenkaan ei tapahdu, jos "buustaus" tehdään ennen kuningattaren omien työläisten syntymää. --Shadown 22. elokuuta 2006 kello 17.07 (UTC)
Kaipaako vielä jotain korjauksia? --Green Bonsai 23. elokuuta 2006 kello 13.15 (UTC)
Uskon, että kaipaa. Lueskelen tota tässä jossain vaiheessa läpi, kun se nyt kerta muuttunut radikaalisesti. Yksi joka nyt tuli mieleen, niin tota kastihommaa kannattaisi vähempi painottaa tossa jutussa. Kasteja kun ei loppujenlopuksi niin kauhean monella lajilla ole tai se on aika huteraa/yksinkertaista. Kun nyt siinä on aika painoitteisesti toi kastien aloitus aloitettu tyyliin "Jokainen muurahainen syntyessään" jne. Useimmiten kastitus tarkoittaa murkuilla, että pesässä on työläisiä ja sotilaita, joissa työläiset ei ole varsinaisesti mitenkään eriytynyt töissään. Sotilaatkin monella lajilla on ns. "minor-/major workkereita", eli ei varsinaisia sotilaita ole, vaan on näitä huomattavasti isompia työäisiä joukossa, joita syntyy sitten kun pesue kehittynyt vähän isommaksi. Samaten jos laji sisältää ihan oikeita sotilaita, niin niitähän syntyy sen mukaan miten iso tai hyvin toimeentuleva pesue on. --Shadown 23. elokuuta 2006 kello 13.37 (UTC)
Voisiko hankkia kuvan jossa näkyisi muurahainen esim alapuolelta ja olisi nuolia joka kertoisi mikä mikin osa on?--Tigru 23. elokuuta 2006 kello 14.57 (UTC)
Kuva hankittu, se vain on ikävä kyllä englanniksi. --Green Bonsai 23. elokuuta 2006 kello 15.55 (UTC)
Meillä on omassa wikissämme suomalainen kuvaus, jossa kuvakin hiaman "suomalaisemmasta" muurahaisesta. kuva löytyy täältä. --Shadown 23. elokuuta 2006 kello 18.13 (UTC)
Tuo englanninkielisen wikin kuva, vaikka onkin erinomaisen hieno, on tosiaan aika kaukana suomessa esiintyvistä lajeista. -- 80.223.114.31 25. elokuuta 2006 kello 09.07 (UTC)

Luin/selasin artikkelin pikaisesti läpi, muutamia huomioita:

 • Lähteiden merkintä on vielä aika heikolla tolalla, mieluiten jokaisen kappaleen jälkeen viittaus lähteeseen.
 • Kieliasu saisi olla tietosanakirjamaisempi. Välillä tuntuu, että teksti olisi kuin oppikirjasta tai lasten eläinkirjasta. Kielivirheitä ei ollut ainakaan niin paljon, että ne olisivat häirinneet, mutta tekstin yleinen tyyli jäi kaivelemaan. --Jannex 23. elokuuta 2006 kello 16.06 (UTC)
Voisitko antaa jonkin lauseen esimerkiksi, joka ei sinusta sovi tietosanakirjaan? --Green Bonsai 23. elokuuta 2006 kello 16.15 (UTC)
En nyt ole lukenut, mutta vielä vähänaikaa sitten puhuit edelleenkin artikkelissa hormooneista. Ne ovat edelleenkin feromoneja --Shadown 23. elokuuta 2006 kello 18.10 (UTC)

Korjasin äsken jotain sisäisiälinkki virheitä (joku oli kirjoittanut ihan väärin) Mitä kuvia ne oli mitä sai muokata ja millä niitä sai muokata.--Tigru 23. elokuuta 2006 kello 17.42 (UTC)

Innostuin vähän nyt tota ihan suoraan itsekkin korjaamaan. Muutin aika paljon kohtaa "Kastit". Mielestäni se oli sekava alkujaan. --Shadown 23. elokuuta 2006 kello 19.31 (UTC)

Laitan tuon muurahaiswikin liknin katso muualta. --Tigru 24. elokuuta 2006 kello 05.00 (UTC) Tein eilen jotain uudeleen ohjauksia lajienmonikoista lajeihin.--Tigru 24. elokuuta 2006 kello 05.00 (UTC)

Huomattiin, että toi verimuurahaisen kuvan tiedostonimi on kyllä rufa (kekomuurahainen). Kuvasta ei ihan sata varmaa käsitystä saa kumpi se on, koska kuvakulma on mikä on. Mutta epäilen, että siinä esitellään kekomuurahaista verimuurahaisena. --Shadown 24. elokuuta 2006 kello 06.49 (UTC)

Joo, mä muutin sen verimuurahaiseksi. Mielestäni siinä näkyy selkeästi suukilven alareunan keskikohdan olevan kovera, eli se kuuluu alasukuun Raptiformica, ja mikäli se on suomalainen kuten siinä väitettiin, niin ks. alasuvun ainoa edustaja on F. sanguinea. Yleensäkin tuntuu että kaikki punamustat formicat nimetään rufaksi ilman sen tarkempaa määritystä, mikä sikäli on ymmärrettävää, että tarkka määritys edellyttää pääsääntöisesti usean yksilön mikroskopointia. Paitsi jos kyseessä on juurikin Suomi ja F. sanguinea. -- 80.223.114.31 25. elokuuta 2006 kello 09.03 (UTC)
Kysyin kuvan ottajalta (Adrian.benko) ja hän sanoi ettei ole hyönteisten asiantuntija eikä ole varma lajinmäärityksestä. Toisaalta en tiedä mitä raptiformicoita slovakiassa on joten en tiedä onko se juuri F. sanguinea. -- 80.223.114.31 25. elokuuta 2006 kello 10.25 (UTC)

Voisiko saada kuvan muurahaisen toukasta?--Tigru 26. elokuuta 2006 kello 05.11 (UTC)

Ikävä kyllä Commonsissa ei ole sellaista kuvaa. --Green Bonsai 26. elokuuta 2006 kello 08.03 (UTC)

Tämä on muuten laajempi kuin ranskankielinen ss. --Tigru 26. elokuuta 2006 kello 10.59 (UTC)

Saksankielinen on hirven laaja ja siellä animaatio jossa käveli murrahainen (se oli commonsissa) jos joku osaisi saksaa edes vähän niin voisi laajentaa. Mutta yritetään saasa nyt ainakin se animaatio. --Tigru 26. elokuuta 2006 kello 11.02 (UTC)

Eiköhän nyt ole tärkeämpiäkin asioita kuin joku kävelevä muurahainen? Toi on vieläkin suurelta osalta sekava ja asiavirheitä on paljon. Sitten joskus jos tai kun tuo artikkeli on totuudenperäinen kokonaan, voisi katsoa jotain tollasta turhanaikasta. Joku toukan kuva nyt voisi olla ihan ok lisä tohon. Tosin alkaa olemaan jo aika myöhästä ottaa kuvia moisista, ellei sitten jostain löydy valmiita. Ensi kesä sitten tuo taas tollaset jutut esille... --Shadown 26. elokuuta 2006 kello 17.48 (UTC)

Kaaviokuvan voisi kääntää. --Hartz 28. elokuuta 2006 kello 16.15 (UTC)

Kaaviosta olen esittänyt jo vaihtoehtoa (On tossa ylempää). Kukaan ei ole vain vaihtanut.--Shadown 1. syyskuuta 2006 kello 18.41 (UTC)

Samaamieltä Hartzin kanssa yläheimosta voisi tehdä artikkelin myös joistain alaheimoista voisi tehdä artikkelin.--Tigru 29. elokuuta 2006 kello 15.27 (UTC)

Kerros toi "alaheimo" suomeksi? Muurahainen on alaheimo pistiäisille.--Shadown 1. syyskuuta 2006 kello 18.41 (UTC)
*kröhöm* http://www.muurahaiset.net/wiki/index.php/Johdanto *mutinaa* Et tu, Shadown, oletko hypännyt "vihollisen" puolelle? Sitä omaa wikiä saa myös tehdä...prkl :( -Polyergus
En ole mennyt vihollisen puolelle ja siksi yritänkin olla suoraan muokkaamati tämän artikkelin sisältöä. Mutta tosiasia on kuitenkin se, että tämä artikkeli onnistuessaan on samalla hyvää mainosta meillekin. Artikkelina en koe tätä kovinkaan isoksi kilpailuksi. Sisältö on edelleenkin sekavaa sekä osin väärää tai vähintäänkin harhaanjohtavaa.--Shadown 6. syyskuuta 2006 kello 23.10 (UTC)
Vastataan nyt tännekin: "että tämä artikkeli onnistuessaan on samalla hyvää mainosta meillekin". I agree :) Tuo "vihollinen" oli siis huonoa huumoria... Polyergus 7. syyskuuta 2006 kello 10.08 (UTC)

Jos sinä shadow laittaisit kuvan commonsiin niin vaihdan sen.--Tigru 2. syyskuuta 2006 kello 15.32 (UTC)

Siellä on http://commons.wikimedia.org/wiki/Image:Muurahainen.svg --Jpant 2. syyskuuta 2006 kello 17.33 (UTC)
Jos kiinnostaa, niin käykää hakemassa murkku-wikissä on muokattu kuva, josta näkyy paremmin pään rakenteita. Muuten kuvatekstiä pitää muokata (se on haettu murkku-wikistä kuvan päivityksen jälkeen). Commons ei anna mun itse päivittää omaa kuvaani. --Jpant 3. syyskuuta 2006 kello 14.06 (UTC)

Epäselvyyksiä yms.:

 • "Muurahaisilla on leuat, joissa on lajiin nähden erimäärä hampaita." Mitä tämä tarkoittaa? Että eri lajeilla on eri määrä hampaita? Mikä on vaihteluväli?
 • "Muurahaiset toisivat kokoonsa nähden 300 kg:n painoisia lasteja kotipesäänsä 24 kilometrin tuntinopeudella." Voisiko ennemmin sanoa, kuinka monta kertaa oman painonsa ja lisäksi millä oikealla nopeudella?
 • "Dinosauruksien kuoltua sukupuuttoon muurahaiset selviytyivät ja menestyivät hyvin." Perustuuko muurahaisten menestys dinosaurusten kuolemaan vai onko tarkoitus sanoa, että muurahaiset selviytyivät n. 60 miljoonaa sitten tapahtuneesta joukkosukupuutosta? Tehty
 • "Yksi niiden menestykseen johtaneista seikoista oli sosiaalinen asema" Sosiaalinen "elämäntapa" tms? Tehty'
 • Altruismin kohdassa saattaa mennä sekaisin erilaisia näkemyksiä evoluution ohjautuvuudesta, muurahaisten tietoisuudesta ja "itsekkäistä geeneistä".

Puutteita:

 • Suomen muurahaisista voisi kertoa hieman enemmän.
 • Sotilaista voisi kertoa hieman enemmän.

-Samulili 2. syyskuuta 2006 kello 18.10 (UTC)