Wikipedia:Ehdokkaat suositelluiksi sivuiksi/Muurahaiset

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä sivu on arkisto. Älä muokkaa tätä sivua.

Äänestys keskeytettiin, sillä artikkeli kaipaa vielä viilausta. --Green Bonsai 22. elokuuta 2006 kello 12.00 (UTC)

Muurahaiset[muokkaa wikitekstiä]

Kattava, sopivan pitkä ja kiinnostava artikkeli kyseisestä aiheesta. Vertaisarvioinnissa esitetyt parannusehdotukset on toteutettu ja lähteetkin ovat kunnosssa. --Green Bonsai 19. elokuuta 2006 kello 05.46 (UTC)

Äänestys päättyy 2. syyskuuta 2006.

Kannatan[muokkaa wikitekstiä]

  1. --MiPe (wikinät) 19. elokuuta 2006 kello 06.27 (UTC)
  1. laaja käsite, mutta on kattava! ape 10 19. elokuuta 2006 kello 10.06 (UTC)
    1. Kattava ja mielenkiintoinen artikkeli, lähteetkin merkitty hyvin. --Jetman 19. elokuuta 2006 kello 14.40 (UTC)
  2. Jetmanin sanoin. --Iossed 19. elokuuta 2006 kello 14.42 (UTC)
  3. --Kathy 20. elokuuta 2006 kello 10.17 (UTC)
  4. Jetmanin sanoin. --Kouluhai ۞ 21. elokuuta 2006 kello 13.02 (UTC)
  5. Olen sanonut jo vertais arvioinnuíssa äänestäväni tätä nyt äänestän --Tigru 21. elokuuta 2006 kello 14.26 (UTC)

Vastustan[muokkaa wikitekstiä]

  1. Ihan hyvä, mutta ei vaikuta ihan loppuun asti hiotulta. --SM 20. elokuuta 2006 kello 14.25 (UTC)
  2. Jos kerran alan harrastajat myöntävät ongelmia niin ei kai sitä auta kuin panna nappi tälle puolelle. --TBone 21. elokuuta 2006 kello 12.27 (UTC)
  3. --Joonasl (kerro) 21. elokuuta 2006 kello 12.29 (UTC)
  • Huono. Artikkelin tyyli on kehno, ("Maailman myrmekologit - eli muurahaistutkijat - saivat todella hämmästyä...") eikä se oikein käsittele oleellisia asioita vaan pomppii asiasta toiseen. Rakenne kannattaisi kopsata enkkuwikistä jossa se on ainakin kohtuullisen looginen.
  • Muurahaisten anatomiasta on sanottu: "Muurahaiset ovat solakoita, suuripäisiä ja pitkäraajaisia. Keski- ja takaruumiin välissä on ohut varsi." (sivulta varsi: Varsi on tavallisesti kasvin maanpäällinen osa ...). Enkkuwikissä on koko kappale muurahaisten rakenteesta, jossa mainitaan mm. että niillä on kuusi jalkaa, tuntosarvet joissa on hajuaisti, verkkosilmät ja ruumiin osien nimet ovat pää, mesosoma ja metasoma.
  • Tämäkö on koko muurahaisen elämänkulku yhdellä lauseella käsiteltynä: "Munasta kehittyy pian toukka, jota aletaan ruokkia. Toukka kasvaa ja koteloituu, jonka jälkeen siitä syntyy uusi muurahainen." voisi mainita edes termin "metamorfoosi" ja kuinka kauan tuo kestää.
  • Jotenkin asiantuntemuksen puutteesta kertoo tuollaisten termien kuin "hajuhormonit" käyttö, po. feromonit. Enkkuwiki mainitsee jotain "propagandaferomoneista", mitähän ne ovat? Siellä on myös maininta muurahaisten olevan ainoina hyönteisinä oppimiskykyisiä.
  • Kh:t "Agressivisuus" (otsikossa!!), lukuun_ottamatta, eteläintialaiselle.
  • Artikkelin ensimmäinen versio on Copyvio, se on otettu suoraan CD-Factasta. --Mikko Paananen 21. elokuuta 2006 kello 12.46 (UTC)
  1. Näin luettuani keskustelun. --MiPe (wikinät) 21. elokuuta 2006 kello 12.49 (UTC)

Hylätyt[muokkaa wikitekstiä]

  1. Kannatta lukea ne lähdekirjallisuudet kunnolla ja ajatuksella ja kysellä vaikka meiltä harrastajilta noita juttuja. Tällä hetkellä tuo kuulostaa aika kaukaselta totuudelta. --Shadown 20 elokuuta 2006 kello 19.13 (UTC)Olemattoman lyhyt muokkaushistoria. Sääntöjen mukaan ääni täytyy hylätä. --Green Bonsai 20. elokuuta 2006 kello 18.31 (UTC)

Keskustelu[muokkaa wikitekstiä]

Artikkelin sisältö on mielestäni OK, mutta sanallista asua voisi varmaankin hioa vielä muutamassa kohdin? Samaten vähäisten lähteiden ollessa vaikeasti tarkastettavia voisi vastaavaa tietoa tarjota edes muualta. Itse en omaa muurahaisista kuin perustiedot, enkä artikkelin itsensä avulla voi nykyisellään tarkastaa tietojen tarkkuutta. Nykyisellään artikkeli muistuttaa sikäli kylläkin varsin kelvollista websivua muurahaisista, muttei kaikilta osin niinkään tietosanakirjan artikkelia. En kylläkään vastusta suositellun sivun lätkää, mutta artikkelia on mielestäni vielä mahdollista muokata paremmin tietosanakirjaan sopivaksi ilman kohtuuttomia ponnisteluja. -Les 19. elokuuta 2006 kello 14.38 (UTC)

Yritän (ainakin) toteuttaa ehdotuksesi lähipäivinä. --Green Bonsai 19. elokuuta 2006 kello 15.57 (UTC)


Ihan hieno, mutta asiavirheitä täynnä. Olen itsekkin lukenut osan noista lähteistä, kuten "Muurahaiset". Jotenkin nyt vain tulee mieleen, ettei kirjoittaja tiedä aiheesta itse mitään. Lähinnä kirjoittaa tietoa sieltä täältä? Osassa tapauksissa voi olla tietysti kyse ihan vain oman pään itsestään selvyydestä ja moni asia kerrotaan yleistäen ihan siksi. Mutta itselleni tulee monista asioita mieleen (Kuten "ruokavarastoista"), että näitä on vähintään joka toisella lajilla, vaikka asia koskisikin vain minimaalista lajimäärää. Mutta ei siinä mitään. Tästä voisi saada ihan hyvän jutskan viilaamisella. Itse muurahaissivuston yhtenä pitäjänä ja lajin harrastajana olisin erityisen innostunut jos sivu tulee kondikseen joskus ja meiltä voi kysellä neuvoa. Millä on myöskin oma wiki aiheesta.

PS. Seuratkaa Helsingin uutisia. :) --Shadown 19 elokuuta 2006 kello 22.00 (UTC)


Tässä lauseessa ei kaikki täsmää: Ne saattavat esimerkiksi muodostaa valtavan rintaman, joka syö kaikki tielle eksyneet tarpeeksi hitaat olennot (esim. linnut, rotat ja joskus jopa ihmisvauvat). Linnut ja rotat eivät äkkiseltään tunnu kuuluvan hitaiden olentojen joukkoon ja viittaus vauvoihin kuulostaa siltä, että muuraiset syövät ihmisiä jatkuvasti. Artikkelin lopussa kerrotaan, että muurahaisista saattaa olla vaaraa ihmisille, sen pitäisi riittää. --Mvp 20. elokuuta 2006 kello 13.57 (UTC)


Jooh, itsekkin luin tota nyt ja keskusteltiin ihan ryhmässä koko artikkelista. Siinä ei ole totuuden kanssa kuin korkeintaan 30% yhteistä. Artikkelin mukaan (Tai ainakin niin saa kuvan) kaikilla muurahaislajeilla olisi kastijärjestelmä, johon kuuluu sotilaita, mesisäiliöitä plus jotain muuta mitä en ole edes kuullut. Ensinnäkin taitaa olla vain mesimuurahaisilla noita mesisäiliöitä. Sotilaitakin on vain joillakin lajeilla. Suomalaisia lajeja on useita (Kuten mauriaiset), joilla ei ole mitään kasteja. Eli "rivityöläinen" hoitaa kaiken. Tosin ne siirtyy iän myötä hivenen eri juttuihin, mutta pääasia mikä tahansa työläinen kykenee tekemään mitä vain. Joillakin lajeilla saattaa olla kastit, muttei kuitenkaan sotilaita. Myöskään muurahaiset ei eritä varsinaista hormoonia, vaan feromoneja, jotka on ns. "laukaisimia" muille työläisille tekemään eri asioita. Ne ei siis varsinaisesti pakota mitään. Tuo kuningattaren "pakottaminen" on täyttä tuubaa. Periaateessa homma pelaa toiste päin. Työläiset pakottaa kuningattaren toimimaan halutulla tavalla ja samalla suojaa sitä ruokkien ja vartioiden. On totta myöskin, että kuningatar bannaa työläiset munimattomiksi, mutta tämäkin koskeaa vain pientä osaa lajeista. Esim. Suomessa ei taida olla ainuttakaan muurahaislajia, jossa kuningatar feromoneilla salpaisi työläisensä "orjikseen". Eli työläiset eivät muni vaikka kuningatar kuolisikin, kuin osassa lajeissa. Asiavirheitä oli lukuisia muitakin, muttei tule juuri nyt mieleen (Pitäisi lukea tota juttua samalla). Mutta itse laitan negatiivisen tohon. Artikkeli tuo aivan vääränlaisen kuvan muurahaisista ja niiden toiminnasta. Mielipiteeni ei ole ainut, vaan artikkelia luettiin parin muun harrastajan kanssa, jossa mukana vuosia murkkujen parissa oleva henkilö. --Shadown 20 elokuuta 2006 kello 19.11 (UTC)

Jos ylläoleva kommentti pitää paikkansa, artikkelin suositelluksi äänestämisessä ei ole mieltä. Muurahaisista mitään tietämättömänä olisin antanut iloisesti ääneni kannattajien puolelle, sillä artikkeli oli hauska lukea ja sen sisältö vaikutti faktapohjaiselta. Onko artikkeli totuudenmukainen? Tekijät kommentoikaa. --Mvp 21. elokuuta 2006 kello 09.27 (UTC)
Harrastan muurahaisten kasvatusta (Niitä on minulla jopa kotonani) ja olen yhtenä ylläpitäjänä muurahaiset.net sivustolla, jossa toiminnassa on mukana harrastajia, jotka on hyönteisiä ja muurahaisia tutkinut/lukenut kirjallisuutta jo vuosia. Asian voi aika hyvin tarkistaa kun lukee tuon kirjan, joka on lähdetietona sekä vähän katselee luonto-ohjelmia ja hyönteiskirjallisuutta. Mielestäni on myöskin väärin hylätä ääneni "sääntöjen takia" sen piikkiin, että saa mainetta ja kunniaa täällä siitä kun saa tälläset suositukset runnottua läpi vaikka väkisin. Eikös todellinen fakta ole se pääasia? --Shadown 21 elokuuta 2006 kello 13.33 (UTC)
Wikipedia:Äänestys#Kuka_saa_äänestää?. --Jetman 21. elokuuta 2006 kello 10.35 (UTC)
Edelleenkin olen sitä mieltä, että ääneni hylkääminen on koomista. Yleensäkkin jos äänensä osaa perustella hyvin ja tietää ihan oikeasti asiasta jotain, on hylkääminen missä tahansa olosuhteissa hölmöä. Tätäkin artikkelia olisi äänestämässä joukko tyyppejä, jotka ei tiedä aiheesta juuri mitään. Se ainoa joka osaisi, onkin bannassa. :D Itse kun rekkasin ihan juuri sen takia, että voisin antaa mielipiteeni siltä pohjalta, että tunnen aiheen. Noh, säännöt on sääntöjä... --Shadown 21 elokuuta 2006 kello 13.45 (UTC)
Vaikka et saa äänestää, mielipiteesi ei ole merkityksetön! Kerro ihmeessä tarkemmin artikkelin ongelmista. Useimmat äänestäjät ovat fiksuja ihmisiä ja ottavat varmasti asiantuntevat mielipiteet huomioon (etenkin jos niiden mukana seuraa linkkejä artikkelin kanssa ristiriidassa oleviin, luotettavanoloisiin nettisivuihin). Kehottaisin myös teitä sieltä muurahaiset.net-sivustolta harkitsemaan Wikipedian parantelemista oman wikinne lisäksi, koska moni googlettaja päätyy tänne ensin eikä ehkä huomaa käydä sivustollanne. Kaikista aloista kiinnostuneet ovat tänne tervetulleita. --Hasdrubal 21. elokuuta 2006 kello 10.54 (UTC)
Itselläni ei ole aikaa tätä wikiä työstää, ainakaan toistaiseksi. Olemme nyt täysin kiini oman sivustomme kanssa. Harrastuksesta kun tulee juttua Helsingin uutisiin ensi perjantaina ja tänään kävi Helsingin Sanomista minua pari kaveria haastattelemassa, sekä kuuvaamassa. Meillä on taustatyönä Vbulletinin työstäminen SMF tilalle jne. Mutta jos jossain vaiheessa. Mielestäni kuitenkin keskeisemmät ongelmat artikkelista sanoin ja vastaukset löytyy tuosta Muurahaiset-kirjasta. En vain oikein tajua miten se on käsitetty koska tuo artikkeli sotii ihan sitä kirjaakin vastaan. --Shadown 21 elokuuta 2006 kello 14.17 (UTC)

Muurahaisten hyöty ihmisille lähinnä tuhoojantuhoojina voisi ehkä tulla paremmin esiin. Entä onko superorganismilla ja emergenssillä jotain yhteyttä? Crash 21. elokuuta 2006 kello 12.25 (UTC)

Tohon Mikko Paanasen juttuun "Elämänkaari" sen verta, että sellanen se muurahaisen kehitys on. Tietysti tuo muodonmuutos on parempi ilmaisu kun muurahainen on kotelossa ja siitä kuoriutuu. Toisaalta kaikkien lajien toukat ei koteloidu. Myöskin joskus sattuman varaisesti millä tahansa (Koteloituvillakin) tuo kotelointi jää jostain syystä väliin ja toukka kehittyy ilman suojaavaa koteloa. Kehityksen kestosta taas ei voi sanoa mitään. Se on täysin lajista riippuvaa. Itselläni on tuossa hevosmuurahaisen jälkikasvua koeputkessa ja ne kehittyy munasta aikuiseksi kuukausia, kun taas mauriaisen sama prosessi kestää vain reilun kuukauden. --Shadown 21 elokuuta 2006 kello 17.57 (UTC)