Keskustelu:Kiinan kansantasavalta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hei! kERTOKAA KIINASTA!

Eikös ole jo aika paljon kirjoitettu :) Kirjoita toki lisää jos tiedät jotain mitä ei ole vielä mainittu. -- TJ 11:24 touko 24, 2004 (UTC)

Samoilijan keskustelusivulta siirretty, koska koskee tätä artikkelia:

Erinomaiset sivut, mutta terminologiassa on joitakin virheitä:

- renminbi ei ole Kiinan rahayksikkö vaan valuutan nimi; rahayksikkö on yuan - "Kiinan kansan korkein protektoraatti" po. Kiinan korkein prokuraattorinvirasto - provinssit po. maakunnat - itsehallinnolliset kunnat po. itsehallinnolliset kaupungit (Yksinkertaistaen Kiinan järjestelmässä maakuntien (autonomisten alueiden, itsehallinnollisten kaupunkien) alla on piirikuntia (piirikuntatason kaupunkeja), niiden alla kauppaloita (maalaiskuntia, kaupunginosia), niiden alla kyliä. - He'nan, Hu'nan (taulukossa) po. Henan, Hunan -Xinjiang Uiguurit, Guangxi Zhuang, Ningxia Hui po. Sinkiangin uiguurien autonominen alue, Guangxin zhuangien autonominen alue, Ningxian hui-kansan autonominen alue - kansalliskongressi po. kansankongressi (joita ovat piirikunnallinen kansankongressi, maakunnallinen kansankongressi, kansallinen kansankongressi)

Moi, tervetuloa Wikipediaan ja kiitoksia kovasti palautteesta.
Itse asiaan, renminbistä on huomautettu aiemminkin, sitä vain ei ole ehditty joka paikkaan korjata. Joillekin hallinnollisille termeille en tunne suomenkielisiä nimiä, kiitokset antamistasi. Provinssi on varsin yleisesti käytetty sana, myös Kiinan yhteydessä, maakunta-sanaa käytetään myös ja ehkä se olisi suomalaisempana parempi. Alueellista hallintoa löytyy artikkelista Kiinan alueellinen hallinto, ja sinne arvotut suomalaiset termit ovat hyvin äkkiseltään piposta kiskaistuja, sopii parannella.
Heittomerkit eivät tosiaan He'nanissa ja Hu'nanissa periaatteessa ole tarpeen, mutta koska pinyiniä kirjoitetaan niin usein väärin (esim. Tiananmen eikä Tian'anmen) on usein selkeämpää erottaa monella tavalla tulkittavissa olevat tavutusvaihtoehdot heittomerkin avulla. En tiedä kuinka hyvä kyseinen menettelytapa on, asiasta voidaan ilman muuta keskustella.
Xinjiangin uiguurien autonominen alue ym. kokonaiset nimet löytyvät kyseisistä artikkeleista, taulukkoon nämä on lueteltu lyhyesti eikä kenties ideaalisella tavalla. Pitäydyn pinyin-latinisaatiossa, joten kirjoitetaan Xinjiang eikä Sinkiang.
Vielä kertaalleen, kiitoksia kovasti, on hyvä että joku antaa palautetta, joskus näitä tulee kirjoiteltua varsin huolimattomasti. -- Jpta 11:43 touko 24, 2004 (UTC)

Väestöryhmät: jos valtaosa on 65,5 %, loput ei voi olla 6,5 %! Missä mättää?! Aulis Eskola 02:15 heinä 15, 2004 (UTC)


Terve, nuo lipun viisi tähteä tulevat Kiinan kansanrintaman viidestä periaatteesta. En muista nyt juuri, mitä ne olivat, mutta voin ottaa selvää. Minulla oli Maon kirjoja lainassa, ja niistä tiedän. Punainen väri ei tule mistään "luokkataistelun verisyydestä". Punainen lippu on ollut "omaisuuden yhteisyyden" vaatijoilla jo 1500-luvun Euroopassa. Värin alkuperää ei tiedetä. Voi se tulla verestäkin, mutta luokkataistelusta ei tuolloin tiedetty mitään, joten tietoisesti sitä ei ole tuolloin otettu "luokkataistelun verisyyden" vuoksi. Se on työväenliikkeen väri. Sen taas tiedän, kun kuulun työväenliikkeeseen Suomessa.

Kiina vs Kiinan kansantasavalta[muokkaa wikitekstiä]

Minä, eräs harmistunut käyttäjä, ehdotan, että täällä tehtäisiin niin kuin englanninkielisessä Wikipediassa ja haulla Kiina pääsisi Kiinan historiaan, oloihin, uskomuksiin yms. ennen vuotta 1949 ja sivulta olisi linkit sivuille Kiinan tasavalta ja Kiinan kansantasavalta. Nykyäänhän haulla Kiina pääsee Kiinan Kansantasavallasta kertovaan artikkeliin. Eikö Wikipedian ole tarkoitus olla PUOLUEETON tietosanakirja, mutta nykymuodossaan tämä sivusto on täysin puolueellinen ottaen huomioon sen, että esim. Vatikaani ja lukuisat muut maat ovat tunnustaneet Kiinan tasavallan viralliseksi Kiinan kansan edustajaksi. Ja voitte tietenkin vedota YK:hon, mutta sekään ei varsinaisesti ole koko maailmaa edustava elin, koska kaikki maat ja alueet eivät kuulu siihen. Eikö Wikipedia siis ole puolueellinen tässä kysymyksessä kun se näin tunnustaa Kiinan kansantasavallan Kiinaksi. Vaadin muutoksia puolueettomuuden hengessä!

Jos ette hyväksy, perustelkaa edes! Kommentin jätti: 80.220.202.179 (keskustelu · muokkaukset)

Vatikaaniko olisi parempi auktoriteetti kuin YK? Wikipediassa artikkeleista käytetään tavallisinta kirjoitusmuotoa. EU:n Toimielinten yhteiset tekstinlaadinnan ohjeet käyttävät Kiinan kansantasavallasta lyhyenä muotona Kiinaa, samoin Kotimaisten kielten tutkimuskeskus. --TBone 24. lokakuuta 2005 kello 15:37:25 (UTC)
Englanninkielisestä ei voi suoraan ottaa mallia, koska kielissä on eroja. Kenties englannin kielessä viittaus Kiinan nykyiseen valtioon vaatii auetakseen tuon peoples republic-lisämääreen, mutta suomen kielessä pelkkä Kiina riittää yksilöimään kyseisen valtion. Ja englanninkielisessäkin on linkitetty Kiina-sivuun suoraan vain Kansantasavalta, ei Taiwania, joten ei niitä sielläkään pidetä tasavertaisina kiinoina. --ML 24. lokakuuta 2005 kello 15:45:28 (UTC)


Vatikaani oli vain esimerkki ja ovatko EU:n Toimielinten yhteiset tekstinlaadinnan ohjeet kenties puolueettomia, vai voisiko EU:lla kenties olla taloudellisia intressejä kansantasavaltaa kohtaan. Ja lisäksi tuo ilmaisu Taiwan on hiukan puolueellinen hallinnolle, jonka pääkaupunki on virallisesti Nanjing, vaikka kuinka jotkut kielitoimistot yms. suosittelisivat sellaista. Muuten, kuka johtaa suomenkielistä Wikipediaa? Kasvottomat byrokraatit vai kuka? Kommentin jätti 80.220.202.179 (keskustelu · muokkaukset)

Wikipedia:UKK --Gurumasa 25. lokakuuta 2005 kello 06:09:11 (UTC)