Keskustelu:Öljykriisi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Cscr-candidate.svg Tätä sivua ehdotettiin suositelluksi artikkeliksi, mutta ehdotus kaatui.
Artikkelin suositellut artikkelit -äänestys on arkistoitu.

Eikö artikkeliesa pitäisi käsitellä laajemmin myös muita öljykriisejä? Tässä keskitytään lähinnä vuoden 1973 öljykriisiin, ja artikkelista saa sellaisen kuvan että öljykriisi tarkoittaa 1973 tapahtunutta öljykriisiä. Maailman öljytuotannon kaaviosta [1] näkee että lähi-idän kriisien aikana öljyn tuotanto on laskenut rajusti ja vähentänyt öljyn saatavuutta (so. aiheuttanut öljykriisin). Itse lisäsin artikkeliin että Lähi-idän sodat ovat aiheuttaneet öljykriisejä. --Miihkali 4. elokuuta 2005

Laajensin artikkelia englanninkielisen version perusteella. Kohtaa 'Muita öljykriisejä' ja taloudellisten vaikutusten käsittelyä voisi laajentaa. --Gomma 4. elokuuta 2005 kello 19:34:29 (UTC)
Eipä tässä mitään kummallisempaa asiaa enää, ajattelimpa vain sanoa: Kiitos! -- Miihkali 5. elokuuta 2005 18.56 (UTC)

Arkistoitu vertaisarviointi[muokkaa wikitekstiä]

Öljykriisi[muokkaa wikitekstiä]

Meillä on jo suositeltu sivu Öljyhuipusta, mutta eikö öljykriisi ole vielä merkittävämpi asia? Artikkeli on laaja (en ehkä ole oikea henkilö sanomaan sitä kun olen tehnyt sitä niin paljon) ja enemmän tai vähemmän aiheeseen sopivaa kuvitusta löytyi mukavasti. Mielestäni artikkelista saisikin suositellun sivun melko vähällä vaivalla; seuraavat asiat jos tehtäisiin, voisi artikkelista leipoa suositellun:

  • Kaikista kohdassa "Öljykriisejä" olevista öljykriiseistä pitäisi saada laajempi osio, nyt on vain kohdista vuoden 1973 öljykriiisi ja vuoden 1979 öljykriisi
  • Öljykriisin vaikutuksesta voisi satuilla enemmänkin
  • Öljykriisien vaikutuksesta pitkällä kantamalla voisi myös olla jotain

--Miihkali 24. elokuuta 2005 kello 14.37 (UTC)

Pitää aina kuitenkin muistaa ainakin seuraavaa: kuka tästä hyötyy? Olisivatkohan ne juuri öljy-yhtiöt. Kuka suuri johtaja on ollut öljy-yhtiön johdossa ja omistajana? Kuka hyötyy siitä, että ei varauduta ennakolta? Kuka kansalla maksattaa jälleenrakentamisen, kuka myy tähän tarvikkeet? Ne suuret rakennusyhtiöt ja tarvikefirmat, tietty. Ja ketäs niiden taustalta löytyy? Eli kysymys ei oikeastaan ole öljystä, vaan siitä kuka sen niukkuudesta hyötyy? Alexius Manfelt 12. syyskuuta 2005 kello 14.36 (UTC)
Ovathan nuokin kysymykset kiinnostavia, mutta eivät enimmäkseen kuulu tietosanakirja-artikkeliin. Mielestäni olisi syytä keskittyä öljykriisien vaikutuksiin talouteen ja yhteiskuntaan yleisesti, jos asiantuntemusta löytyy. Noin yleisesti tällä hetkellä artikkelissa on mielestäni liikaa tavaraa "vaihtoehtoiset energianlähteet" -otsikon jälkeen suhteessa itse öljykriisiasiaan. Sitä voisi yrittää siirtää muihin artikkeleihin. Ison-Britannian v. 2000 öljyprotesteista ja niiden vaikutuksista voisi myös kääntää asiaa englanninkielisen Wikipedian perusteella ym. ym. --Gomma 12. syyskuuta 2005 kello 15.11 (UTC)
Se vaihtoehtoiset energianlähteet on siltä ajalta kun vaihtoehtoiset energianlähteet artikkeli oli vielä Öljyhuippu-artikkelissa.
Tosiaan, varsinaisista Öljykriiseistä pitäisi kertoa lisää. Tämä Katrinahan oli nyt 'korsi joka katkaisi kamelin selän', eli aiheutti nyt uuden öljykriisin. Suomessakin löpölitran hinta on jo reippaasti yli yhden €:n --Artikkelista urputti Miihkali 17.9. 2005
Tein juttua tästä nykyisestä hintojen noususta. Aika kökköä tekstiä tuli, mutta jotain on parempi kuin ei mitään... :) --Miihkali 19. syyskuuta 2005 kello 14:58:12 (UTC)
Tuo "vaihtoehtoiset energialähteet" -kappale on sisällöltään samanlainen kuin "energiantuotannon tulevaisuus" -artikkeli. En sitten tiedä pitäisikö tuon "energiantuotannon tulevaisuus" -artikkelin olla nimeltään "vaihtoehtoiset energialähteet öljylle"? --Tuike 28. elokuuta 2005 kello 14.21 (UTC)
Voisi olla hyvä. Aina kun eriytän artikkelin, en keksi sille hyvää nimeä ja taaskin siitä tuli kökkö... :). Ehkäpä tuo ehdotuksesi Vaihtoehtoiset energialähteet öljylle on tosiaan parempi... --Miihkali 30. elokuuta 2005 kello 15.00 (UTC)
Siirretty. --Miihkali 27. syyskuuta 2005 kello 14:08:07 (UTC)

Nyt tämä aihe alkaa olla ajankohtainen. Hirmumyrsky Katrinan jäljiltä polttoaineen jakelu on mennyt sekaisin Yhdysvalloissa. Ihmiset jonottavat bensaa, joka on paikoin yhtä kallista kuin Suomessa ja bensasäiliöautot kulkevat poliisisaattueessa... --Tuike 1. syyskuuta 2005 kello 13.58 (UTC)

Kappas. --Miihkali 12. syyskuuta 2005 kello 13.55 (UTC)

No niin. Täytin artikkelia aika tavalla. Lyhensin Vaihtoehtoiset Energianlähteet lyhyemmäksi ja tehtailin pätkän jokaisesta öljykriisistä. --Miihkali 27. syyskuuta 2005 kello 14:08:07 (UTC)

Suositellut sivut -äänestys[muokkaa wikitekstiä]

Syys-lokakuussa 2005 pidetyssä suositellut sivut -äänestyksessä (kuusi ääntä puolesta, viisi vastaan) esitettyä kritiikkiä ja parannusehdotuksia löytyy täältä.

Arkistoitu vertaisarviointi[muokkaa wikitekstiä]

On ollut jo kerran vertaisarvioinnissa ja SS-äänestyksessä, mutta silloin yritys kaatui. Artikkeli on lähes kokonaan minun ja Gomman yksin tekemä, joten muita mielipiteitä kaivattaisiin. Tässä SS-äänestyksessä tullutta kritiikkiä:

  • Vastustan. Ei nyt niin kovin erikoinen. Erityisesti puuttuu kuvaaja öljyn reaalihinnan kehityksestä sekä vuoden 1973 ölykriisin poliittisista tapahtumista ja seurauksista ja energiatehokkuuden lisääntymisestä. -Samulili 4. lokakuuta 2005 kello 07:36:21 (UTC)
    • Kuvaaja artikkelissa on jo, samoin öljykriiseistä kertova kappale on parantunut hieman.
  • Vastustan. Artikkeli on laaja ja mielenkiintoinen. Käsittely on kuitenkin paikoin pintapuolista, esim. öljykriisien syiden käsittely on ranskalaisin viivoin! Lisäksi artikkelin kulku on hieman epäjohdonmukainen (Talous->kysyntä->kriisejä->kriisien syitä. Mikä on logiikka?) ja kaipaisi säätämistä. --Tungsten 5. lokakuuta 2005 kello 09:15:35 (UTC)
    • Artikkelia on nyt järjestelty, samoin syitä käsitellään nyt mielestäni paremmin.
  • Vastustan. Yhdyn edelliseen, etenkin ranskalaisten viivojen osalta. Ja jotain kirjallisuuttakin voisi mainita verkko-osoitteiden lisäksi. --Hasdrubal 5. lokakuuta 2005 kello 21:59:43 (UTC)

--Miihkali 16. helmikuuta 2006 kello 13.49 (UTC)


Arkistoitu vertaisarviointi 2[muokkaa wikitekstiä]

Öljykriisi[muokkaa wikitekstiä]

Olisin taas tuomassa tätä vertaisarviointiin :(.. Artikkelia työnnettiin aikanaan aika pitkällekkin, ja olipa se ss-äänestyksessä jossa hävisi. Silloin SS-äänestyksessä tuli aika tavalla kritiikkiä jonka mukaan artikkelia aikanaan paranteli. Nyt kaipaisinkin jotain ehdotuksia artikkelin kehittämiseksi. --Miihkali 1. lokakuuta 2006 kello 10.54 (UTC)

Pitäisikö artikkelin nimeksi muuttaa Energiakriisi? Nyt johdannossa on sekaisin termit öljykriisi ja energiakriisi. ”Energiakriisi vaikuttaa usein koko talouteen, ja useita taantumia väitetään syntyneen öljykriisin seurauksena.” Energiakriisi olisi terminä yleisempi. En-wikin artikkelissakin pääpaino on öljyssä, mutta myös mm. Kalifornian sähkökriisi ja yleinen maapallon resurssien rajallisuus mainitaan. --Lebha 3. lokakuuta 2006 kello 17.00 (UTC)

Alkujaan artikkelin nimi periytyy siitä että se ihan aluksi käsitteli vain vuoden 1973 kriisiä nimellä öljykriisi. Nykyisellään kai öljykriisi olisi parempi koska siinä ei käsitellä muuta kuin öljyä ja jotkin kappaleet (öljykriisin syntyminen, vaihtoehtoiset energialöhteet...) eivät edes sovi Energiakriisi-otsikon alle. --Miihkali 4. lokakuuta 2006 kello 13.04 (UTC)
Eli nyt kai pitäisi päättää että laitetaanko nimeksi Energiakriisi vai jätetäänkö nykyinen? --Miihkali 5. lokakuuta 2006 kello 12.38 (UTC)

Siirretty. --Miihkali 8. lokakuuta 2006 kello 09.26 (UTC)

Ensin artikkelissa on öljyntuotantoa, sitten öljykriisejä ja sitten öljyhuippua - kyllä parempi nimi olisi öljykriisi. Energiakriisejähän voi olla vaikka mitä muitakin, esim. Kaliforniassa muutamia vuosia sitten tai jotkut maalaavat uhkakuvia, että Suomessa ensitalvena jne. -Samulili 11. lokakuuta 2006 kello 14.44 (UTC)
Näin minäkin olen ajatellut. Mutta ennen kuin aletaan taas siirtelemään niin toivoisin että te rakkaat Wikipedistit vähän sanoisitte omia mielipiteitänne. --Miihkali 11. lokakuuta 2006 kello 14.49 (UTC)
Minusta öljykriisi oli parempi kuin enegiakriisi. --Green Bonsai 11. lokakuuta 2006 kello 16.24 (UTC)
Siirränkö takaisin? Antakaa muuten muutakin palautetta kuin nimestä, pliis. --Miihkali 12. lokakuuta 2006 kello 16.04 (UTC)
Jaaha no tehty. Mutta tää yksinpuhelu alkaa ketuttaa. --Miihkali 16. lokakuuta 2006 kello 07.31 (UTC)
Lyhenteet kuten mm. pitäisi poistaa, eipä siellä tainnut niitä paljoa olla. En oikein osaa sanoa tästä aiheesta mitään, joten voisin tällaisenaan kannattaa, ja päätellen yleisestä hiljaisuudesta mitään suuria ongelmia ei artikkelissa taida olla.--Nikita 16. lokakuuta 2006 kello 13.00 (UTC)
Tein niin ja korjasin myös pari typoa. --Miihkali 17. lokakuuta 2006 kello 08.31 (UTC)
Itse näen lähteet artikkelin suurimpana ongelmana. Artikkeliin olisi syytä saada lisää lähteitä (<ref> -tageilla tietenkin), joista osa olisi kirjallisuuslähteitä. --Green Bonsai 18. lokakuuta 2006 kello 12.18 (UTC)
Lähteiden merkitsemisessä ongelmana onkin sitten se, että merkittävin lähde on enkkuwiki. Tämä artikkeli on rapsutettu kasaan erilaisista sen öljykriisiä käsittelevistä artikkeleista. Olen lukenut lähinnä lehdistä artikkeleja öljykriiseistä (esim. Suomen Kuvalehdessä oli viimevuonna laajan puoleinen artikkeli öljykriiseistä). Siinä onkin sitten se juttu, että mitä oikein merkitsen lähteiksi, sillä ei minulla mitään varsinaista kirjalähdettä ole. --Miihkali 18. lokakuuta 2006 kello 12.25 (UTC)
Löysin sen artikkelin, laitoin aiheesta muualla osioon. --Miihkali 21. lokakuuta 2006 kello 19.29 (UTC)
Ainakin Grimbergin Kansojen Historia osa 23:ssa on kappale otsikolla "Energiakriisi", siihen kannattaisi ehkä tutustua ja käyttää lähteenä artikkelissa. --Green Bonsai 28. lokakuuta 2006 kello 09.26 (UTC)
Valitettavasti en omista ko. kirjaa mutta kirjastosta näkyisi löytyvän. Haen sieltä huomenna. --Miihkali 2. marraskuuta 2006 kello 16.30 (UTC)
Jaaha kirjasto meni kiinni ennen kuin ehdin sinne. Lykkäytyy siis maanantaihin. --Miihkali 4. marraskuuta 2006 kello 08.59 (UTC)
Lainasin 23: mutta siinä ei ole mitään kappaletta Energiakriisi. --Miihkali 2. joulukuuta 2006 kello 16.03 (UTC)