Kertomus sokeudesta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kertomus sokeudesta
Ensaio sobre a cegueira
Alkuperäisteos
Kirjailija José Saramago
Kieli portugali
Genre dystopia
Julkaistu 1995
Suomennos
Suomentaja Erkki Kirjalainen
Kustantaja Tammi
Julkaistu 1997
Ulkoasu sidottu
Sivumäärä 371
ISBN 951-31-0902-X
Sarja: Keltainen kirjasto
Seuraava Kertomus näkevistä
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Kertomus sokeudesta (alkuteos: Ensaio sobre a cegueira) on Nobel-palkitun portugalilaisen kirjailija José Saramagon (1922–2010) kuuluisimpia romaaneja.

Kertomus sokeudesta ilmestyi portugaliksi nimellä Ensaio sobre a cegueira ("Essee sokeudesta") vuonna 1995. Suomeksi teos ilmestyi Erkki Kirjalaisen kääntämänä vuonna 1997. Teoksessa esiintyvä sokeus nähdään yleensä allegoriana, minkä myös kirjailija itse on myöntänyt.[1] Fernando Meirelles on ohjannut kirjan pohjalta elokuvan Blindness vuonna 2008.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Romaani käsittelee nimeämätöntä aluetta, jonka asukkaiden keskuuteen leviää sokeus. Sokeutuneilla ei ole silmissään mitään näkyviä vaurioita, mutta he näkevät vain pelkkää valkoista. Hallitus alkaa nimittää syyltään tuntematonta sairautta ”valkotaudiksi” tai ”valkosokeudeksi”. Omituinen ilmiö saa näkevät paniikkiin, ja he ryhtyvät taistelemaan epidemiaa vastaan. Sokeat ja tartunnankantajiksi epäillyt eristetään epäinhimillisiin oloihin vanhan mielisairaalan tiloihin.

Kirjassa jätetään epäselväksi, koskettaako epidemia vain tiettyä kaupunkia tai valtiota vai onko se koko maailmaan leviävä pandemia.

Kirjan henkilöt ovat nimettömiä. Heihin viitataan lähinnä kuvailevilla ilmaisuilla, kuten ”tummalasinen tyttö”, ”lääkärin vaimo”, ”ensimmäinen sokea”, ”kierosilmäinen pikkupoika”, ”mustalappuinen vanha mies” ja ”autovaras”. Sokeus ei tuntemattomaksi jätetystä syystä tartu silmälääkärin vaimoon alun alkaenkaan. Hän on ainoa, joka joutuu näkemään maailmassa epidemian seurauksena kehittyneet epämiellyttävät muutokset. Kirjan tapahtumat kuitenkin päättyvät parhain päin: näkökykynsä palaamisen huomaa ensimmäiseksi ensimmäinen sokea, myöhemmin yöllä tummalasinen tyttö, aamun valjetessa silmälääkäri ja lopulta myös muut kansalaiset.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Portugal's Jose Saramago wins Nobel Literature Prize CNN.com. 8.10.1998. Arkistoitu 5.10.2007. Viitattu 14.12.2014. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]