Kerim Kerimov

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kerim Kerimov

Kerim Kerimov (azer. Kərim Əli oğlu Kərimov, ven. Керим Алиевич Керимов; 14. marraskuuta 1917 – 29. maaliskuuta 2003) oli neuvostoliittolainen raketti-insinööri ja eräs Neuvostoliiton avaruusteollisuuden ja avaruusohjelman perustajista.[1] [2][3]

Nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kerim Kerimov syntyi 14. marraskuuta 1917 insinööriperheeseen Bakussa, lyhytikäisessä Azerbaidžanin demokraattisessa tasavallassa. Hän valmistui insinööriksi Azerbaidžanin teollisesta instituutista vuonna 1942. Hän jatkoi opintojaan Dzeržinskin tykistöakatemiassa, jossa hän erikoistui rakettien kehittämiseen, muun muassa Katjuša-rakettien.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kerim Kerimov alkoi työskennellä pitkän kantaman ja sitten mannertenvälisten ohjusten kehittelyssä. Vuonna 1946 hän tutki itäisessä Saksassa ja Puolassa kukistetun natsi-Saksan V-2-ohjusten tutkimusfasiliteetteja. Vuonna 1960 hän oli noussut ohjusten pääosaston kolmannen direktoraatin johtajaksi (GURVO) Neuvostoliiton puolustusministeriössä. Tämä direktoraatti valvoi ohjusten koelaukaisuja. Vuonna 1964 hän nousi uuden Avaruusjoukkojen keskusdirektoraatin (TsUKOS) johtoon. Kun Sergei Koroljov kuoli vuonna 1966, Kerimov nousi miehitettyjen lentojen valtionkomission puheenjohtajaksi vuoteen 1991 asti. Tässä roolissa hän valvoi myös planeettaluotainten kehitystä.

Kerimov johti vuodet 1965–1974 Koneenrakennuksen ministeriön pääosastoa, joka valvoi rakettien tuotantoa.

Vanhuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1991 hän siirtyi eläkkeelle, mutta toimi Venäjän avaruusjärjestön neuvonantajana. Hänen kirjansa (englanniksi The Way to Space) kertoo Neuvostoliiton avaruustoiminnan historian.

Kerimov sai urallaan Sosialistisen työn sankarin, Stalinin ja Leninin mitalit. Hänen sotilasarvonsa oli kenraaliluutnantti. Hän kuoli Moskovassa 85-vuotiaana 29. maaliskuuta 2003.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]