Kent (yhtye)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kent
Kent esiintymässä Tukholmassa heinäkuussa 2010.
Kent esiintymässä Tukholmassa heinäkuussa 2010.
Tiedot
Toiminnassa 1990–2016
Tyylilaji alternative rock, indie rock, pop rock
Kotipaikka Ruotsi Eskilstuna, Ruotsi
Laulukieli ruotsi
englanti
Entiset jäsenet

Joakim Berglaulu (1990–2016)
Markus Mustonenrummut (1990–2016)
Sami Sirviökitara (1990–2016)
Martin Sköldbasso (1990–2016)
Harri Mänty, kitara (1996–2006)
Martin Roos, kitara (1992–1995)
Thomas Bergqvist, syntetisaattori (1990–1992)

Levy-yhtiö

Sony BMG

Aiheesta muualla
Kotisivut

Kent oli Eskilstunassa vuonna 1990 perustettu ja vuoden 2016 lopussa lopettanut ruotsalainen alternative rock -yhtye. Yhtye esiintyi myös nimillä Jones & Giftet ja Havsänglar. Yhtyeen logo on erottuva, pienellä alkukirjaimella ja Avant Garde Gothic Book -kirjasimella kirjoitettu.

Yhtye ilmoitti maaliskuussa 2016 lopettavansa toimintansa vuoden lopussa,[1] ja se konsertoi viimeisen kerran Suomessa, Vaasan jäähallissa 29. lokakuuta 2016.[2]

Yhtye teki useita suuria radiohittejä toisen albumin läpimurtosinglensä ”Kräm (så nära får ingen gå)” jälkeen. Yhtye on yksi Ruotsin suosituimpia, ja sitä on luonnehdittu 2,3 miljoonan myydyn täyspitkän albuminsa myötä ”Ruotsin suurimmaksi rockyhtyeeksi”.

Yhtyeen jäsenistä Markus Mustonen, Sami Sirviö ja Harri Mänty ovat ruotsinsuomalaisia.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jones & Giftet ja Havsänglar (1990–1994)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhtye perustettiin vuonna 1990 nimellä Jones & Giftet. Yhtyeeseen kuuluivat tuolloin Joakim Berg, Martin Sköld, Markus Mustonen, Sami Sirviö ja Tomas Bergqvist. Kaikki alkoi, kun Joakim meni Lontooseen ja osti kaksi kitaraa, yhden Samille ja toisen itselleen. Joakim ja Sami alkoivat harjoitella Balsta Musikslottilla, ja yhtye koostui kolmesta jäsenestä. My Bloody Valentine -yhtyeen jalanjäljissä, Martin ja Joakim päättivät perustaa oman yhtyeen, ja se tapahtui koulun kahvilassa. Joakim ja Martin tapasivat Ravintola Vildsvinetin ulkopuolella Eskilstunassa humalassa olevan Markuksen, joka lupasi tulla soittamaan rumpuja yhtyeeseen.

Martin Sköldin ystävä, Tomas Bergqvist kutsuttiin soittamaan koskettimia yhtyeeseen. Yhtyeen ensimmäinen keikka soitettiin Lindesbergissä. Toinen keikka oli Knegoffsissa Eskilstunassa.

Vuonna 1991 Jones & Giftet voitti Cult 91 -kilpailun Skylightissa Eskilstunassa. Magnus Nygren EMIltä otti yhtyeen demon saadakseen heidät Tukholman stadioneille ja lehtiin. Nykyään Kent on kiitollinen Nygrenille tämän avustuksesta bändiä kohtaan.

Oli vuosi 1992, ja yhtyeen uusi jäsen Martin Roos soitti Jones & Giftetissä ensimmäistä kertaa Cult 92 -tapahtumassa. Pian tuon jälkeen Tomas Bergqvist erotettiin yhtyeestä ja Roos tuli hänen tilalleen. 30. syyskuuta 1992 Jones & Giftet muutti nimensä Havsänglariksi

1993 Martin Roos muutti Tukholmaan. Joakimin veli Adam Berg keksi uuden nimen, Kent. Yhtye soitti Tukholman paikoissa Tantossa, Hyndans Hörna -ravintolassa ja Uppsalassa Kalmarin osakunnassa.

Maaliskuussa 1994 Kent nauhoitti 10 kappaleen mittaisen demon yksinkertaisissa olosuhteissa. Demo annettiin Pet Soundsin Peter Ejhedenille, ja se käynnisti tapahtumaketjun. Heti kun Ejheden sai demon, hän lopetti Pet Soundissa ja alkoi työskennellä BMG:lle. Huhtikuussa Per Lindholm kuuli Kentiä ensimmäistä kertaa ja innostui yhtyeestä. 26. kesäkuuta Kent allekirjoitti ensimmäisen levytyssopimuksensa debyyttialbumistaan.

Kent ja Verkligen (1995–1996)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Kent ja Verkligen

Vuonna 1995 Kent julkaisi samannimisen debyyttialbumin Kent. Albumi tosin antoi vääristyneen kuvan siitä, minkälaista musiikkia yhtye tulisi myöhemmin julkaisemaan. Se sai myös jonkun verran kaupallista tunnettuutta. Albumilta julkaistiin neljä singleä, joista "Frank" oli suosituin.

Vain vuotta myöhemmin Kent julkaisi toisen albuminsa, Verkligen. Kitaristi Martin Roos jätti yhtyeen uransa takia levy-yhtiö BMG:ssä, mutta hänestä on tullut sittemmin yhtyeen manageri. Ensisinglestä, "Kräm (Så nära få ingen gå)", tuli välittömästi suosittu radiohitti, ja sen myötä yhtye sai todellista julkisuutta ensimmäistä kertaa. Kaksi muuta singleä olivat "Gravitation" ja "Halka". Musiikillisesti levy oli hitaampi ja keskittyi enemmän tunteeseen. Levyn Japanin julkaisu sisälsi yhtyeen ensimmäisen englanninkielisen kappaleen, joka oli käännetty versio kappaleesta "Kräm (så nära få ingen gå)" ja sen englanninkielinen nimi oli "What it feels like"

Isola (1997–1998)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1997 Kent julkaisi Isolan. Kitaristi Harri Mänty oli liittynyt yhtyeeseen Verkligenin jälkeen. Verkligen toi yhtyeelle paljon keikkoja ja myös mainetta. Ensisinglestä "Om du var här" tuli hitti, kuten myös toisesta singlestä "Saker man ser". Musiikillisesti Isola meni Verkligenistä vielä hitaampaan ja tunteellisempaan suuntaan esimerkkinä kappale "747" joka on levyn pitkäkestoisin kappale kestäen 7 minuuttia ja 47 sekuntia.

Vuonna 1998 levystä julkaistiin kysynnän vuoksi englanninkielinen versio.

Hagnesta Hill (1999–2000)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kent kiersi Yhdysvaltoja yhdessä The Cardigansin kanssa alkuvuodesta 1999 ja julkaisi myöhemmin samana vuonna levyn Hagnesta Hill. Levy sai nimensä paikasta, jossa bändillä oli ensimmäinen treenikämppä.

Vuonna 2000 Kent lähti ensimmäiselle Pohjoismaiden-kiertueelleen yhdessä The Arkin kanssa ja sittemmin muualle Eurooppaan promotoimaan Hagnesta Hillin englanninkielistä versiota. Kiertueen viimeinen keikka oli Roskildessa samana vuonna, kun festivaaleilla sattui onnettomuus, jossa yhdeksän ihmistä kuoli.

Kent julkaisi vielä vuonna 2000 tupla-albumin B-sidor 95-00, joka sisältää 25 B-puolta bändin singlejulkaisuilta. Kentistä kuvattiin samoihin aikoihin myös dokumenttielokuva nimeltä Så nära får ingen gå - ett år med Kent, jonka tuottivat Per Sinding-Larsen ja Mathias Engstrand.

Vapen & ammunition (2001–2003)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vapen & ammunition on Kentin myydyin levy Suomessa ja Ruotsissa tähän mennessä. Ruotsissa se myi kolminkertaista platinaa. Levy julkaistiin vuonna 2002, ja se nousi heti ilmestymisensä jälkeen Ruotsin levylistan kärkeen. Yhtyeellä oli kolme kiertuetta vuonna 2002: klubikiertue Suomessa ja muissa pohjoismaissa lukuun ottamatta Ruotsia sekä loppuunmyyty kiertueen aloituskeikka Kööpenhaminassa toukokuussa. Talven aikana yhtyeellä oli jäähallikiertue Pohjoismaissa.

Vapen & ammunition oli suurmenestys Ruotsissa ja muissa Pohjoismaissa, ja bändi otti vastaan useita palkintoja, muun muassa seitsemän Grammista, kaksi Rockbjörniä ja kaksi P3 Guld -palkintoa.

Vuonna 2003 Kent esiintyi vain kerran. Konsertti pidettiin Ruotsin kansallispäivänä Tukholman stadionilla, jossa oli yleisöä 34 500 henkeä. Liput myytiin loppuun kolmessa ja puolessa tunnissa, mikä oli silloinen Ruotsin lipunmyyntiennätys. Bändi pyysi yleisöä pukeutumaan konserttia varten valkoiseen, mikä herätti hämmennystä sekä faneissa että lehdistössä. Fanit pohtivat, tarkoittaako tämä yhtyeen lopettamista. Lehdistössä taas värivalinnasta nousi kohu, jossa bändiä epäiltiin rasistisen viestin lähettämisestä.

Du & jag döden ja The hjärta & smärta EP (2004–2006)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kent vietti hiljaiseloa seuraavat vuodet, kunnes vuoden 2004 alussa yhtye julkaisi lehdistötiedotteen, jossa kertoi työstävänsä uutta levyä. Levystä tulisi tiedotteen mukaan synkkä ja alakuloinen. Du & jag döden julkaistiin 15. maaliskuuta 2005. Ensimmäinen single levyltä oli "Max 500", joka julkaistiin 9. helmikuuta.

Yhtye lähti Turné 19 -kiertueelle 13. toukokuuta Göteborgista.

Lokakuussa 2005 ilmoitettiin, että yhtye oli äänittänyt EP:n nimeltä The hjärta & smärta EP, joka julkaistiin 2. marraskuuta 2005. EP:ltä julkaistiin single "Dom som försvann".

Vuonna 2006 Kent julkaisi erillisen singlen nimeltä "Nålens öga", jolla tuettiin Ruotsin Pelastakaa lapset -kampanjaa ”Det handlar om ett barn”. Singlen tuotot käytettiin lyhentämättöminä kampanjaan. Kent esiintyi samana vuonna kerran Hultsfredsfestivalenilla, mikä oli yhtyeen ainoa esiintyminen Ruotsissa kyseisenä vuonna.

Tillbaka till samtiden (2007–2008)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Marraskuussa 2006 Kent matkusti Yhdysvaltoihin aloittamaan seitsemännen levynsä äänitykset. Tillbaka till samtiden -levyn nauhoituksen kestivät talvesta kevääseen 2007, ja levyn julkaisupäivämääräksi ilmoitettiin 17. lokakuuta 2007. Päivämäärää kuitenkin aikaistettiin lokakuun 12. päiväksi, koska levy oli vuotanut internetiin.

Levyn ensimmäinen single "Ingenting" julkaistiin syyskuun 17. päivänä. Levyltä julkaistiin vielä myöhemmin singleinä kappaleet "Columbus", "Generation Ex" ja "Vy från ett luftslott" (Punks Jump Up-remix).

Tammikuussa 2007 yhtyeen manageri Martin Roos ilmoitti, että bändin toinen kitaristi Harri Mänty lähtee yhtyeestä. Syyksi ilmoitettiin, ettei Männyllä enää ollut motivaatiota jatkaa Kentissä.

Levyn julkaisun yhteydessä Kent lähti syyskiertueelle, joka alkoi 4. marraskuuta Helsingin Kulttuuritalolta. Kulttuuritalolla järjestettiin kaksi lisäkonserttia lippujen suuren menekin ansiosta.

Kentin urasta julkaistiin Ruotsissa myös kirja nimeltä Kent: Texter om Sveriges största rockband, jonka on koonnut toimittaja Håkan Steen. Kirja sisältää lehtiartikkeleita, haastatteluja sekä levyarvioita.

Joulukuun 23. päivänä 2008 Kent julkaisi kotisivuillaan uuden kappaleen nimeltä ”På drift?”. Kappaletta käytettiin myös ruotsalaisen Friends-organisaation koulukiusaamisen vastaisessa kampanjassa.

Röd ja En plats i solen (2009–2011)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kent ilmoitti 21. huhtikuuta 2009 alkavansa nauhoittaa uutta levyä. 4. lokakuuta yhtyeen kotisivuilla ilmoitettiin, että bändi julkaisisi uuden levyn nimeltä Röd marraskuun 6. päivänä.

Levyn ensimmäinen single "Töntarna" julkaistiin 4. lokakuuta digitaalisesti ja 12. lokakuuta levynä.

Levyn "Hjärta"-kappaletta varten kuvattiin musiikkivideo yhdessä ruotsalaisen TV-ohjelman Efterlyst kanssa. Kappale on omistettu kadonneille henkilöille. Kent julkaisi samana vuonna "2000"-nimisen kappaleen, jonka tuotot ohjattiin Stockholms hemlösa -yhdistykselle.

Kent sai oman SingStar-pelin toukokuussa 2010.

14. kesäkuuta 2010 Kent ilmoitti julkaisevansa yhdeksännen levynsä vielä samassa kuussa. Levyn nimeksi tuli En plats i solen. Bändi kiersi 18 esiintymisen verran samana kesänä.

Jag är inte rädd för mörkret (2012–2016)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kent ilmoitti 22. marraskuuta 2011 äänittävänsä uutta levyä Montpellier’ssa Ranskassa. Kymmenennen studioalbumin nimeksi tuli Jag är inte rädd för mörkret. Yhtye kuvaili uutta levyä ”ylpeäksi, toiveikkaaksi ja itseään säälimättömäksi (ainakin melkein)”, sekä ”vain parhaiden mahdollisten melodioiden kokoelmaksi”.

Ensimmäinen single oli nimeltään "999" ja julkaistiin 28. maaliskuuta. Kahta päivää myöhemmin Kent julkaisi bonuskappaleen "Ett år utan sommar", joka ei ole mukana levyllä.

Levy julkaistiin 25. huhtikuuta 2012 ja yhtye lähti albumin tiimoilta kesäkiertueelle Pohjoismaihin.

Yhtye ilmoitti maaliskuussa 2016 lopettavansa 26 vuotta kestäneen toimintansa vuoden 2016 lopussa. Yhtyeeltä ilmestyi 14. maaliskuuta Egoist-niminen single ja 20. toukokuuta viimeiseksi jäänyt albumi Då som nu för alltid. Kent teki viimeisen kiertueen loppuvuodesta 2016. Saman vuoden syksyllä ilmestyi vielä Best Of -kokoelmalevy.[2]

Kokoonpano[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhtye[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viimeinen kokoonpano

Aiemmat jäsenet
  • Thomas Bergqvist (syntetisaattori, 1990–1992)
  • Martin Roos (kitara, 1992–1995)
  • Harri Mänty (kitara, 1996–2006)

Live-jäsenet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Andreas Bovin – koskettimet, kitara, liveohjelma
  • Max Brandt – kitara

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Kentin diskografia
Albumit

Palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kentin ensimmäinen palkinto oli Ruotsin Grammy-palkinto "Vuoden paras Pop/Rock-yhtye" vuonna 1995. Kent on voittanut yhteensä 19 palkintoa, joka tekee Kentistä kaikkien aikojen Ruotsin Grammy-palkinnon voittajan.

Vuosi Palkinto Luokka
1997 Eskilstunas Musikpris
1998 Expressen Guldgadden Paras live-esiintyminen
2002 MTG Radio Airplay Award (Soitetuin Ruotsalainen artisti RiX FM:llä(1800 kertaa))
2002 MTV Europe Music Award Paras pohjoismaalainen laulaja
2005 Nordic Music Award Paras pohjoismaalainen artisti
2003 NRJ Radio Award Paras ruotsalainen yhtye
Paras ruotsalainen kappale – "Dom andra"
1996 Nöjesguiden Paras yhtye
2003 P3 Guld Vuoden yhtye
Vuoden kappale – "Dom andra"
2006 Vuoden yhtye
2008 Vuoden yhtye
2010 Vuoden yhtye
2007 P3 Populär Svenska Popcupen Paras ruotsalainen artisti/yhtye
2003 P5 Radio Stockholm Stockholmsmärket Vuoden tukholmalaisyhtye
Tukholman vuoden kappale – "Dom andra"
1996 Rockbjörnen Ruotsin vuoden albumi – Verkligen
1997 Ruotsin vuoden yhtye
Ruotsin vuoden albumi – Isola
1999 Ruotsin vuoden yhtye
Ruotsin vuoden kappale – "Musik non stop"
2002 Ruotsin vuoden yhtye
Ruotsin vuoden albumi – Vapen & ammunition
2003 Ruotsin vuoden yhtye
2005 Ruotsin vuoden albumi – Du & jag döden
2007 Ruotsin vuoden albumi – Tillbaka till samtiden
2003 Svenska Musikförläggarnas Pris
Vuoden tuottaja/sanoittaja (Joakim Berg)
2003 Ruotsin parhaat fanisivut Paras fanisivusto – kent.nu
1995 Grammis
(Swedish Grammy Award)
Best Pop/rock Group of the Year
1996 Music Video of the Year – "Gravitation"
Producer of the Year (awarded to Nille Perned)
1997 Album of the Year – Isola
Pop/rock Group of the Year
1999 Pop/rock Group of the Year
2002 Song of the Year – "Dom andra"
Artist of the Year
Group of the Year
Album of the Year – Vapen & ammunition
Songwriter of the Year (awarded to Joakim Berg)
Composer of the Year (awarded to Joakim Berg)
Producer of the Year (awarded to Kent, Martin von Schmalensee and Zed)
2005 Rock Group of the Year
Music Video of the Year – "Dom som försvann" (awarded to Adam Berg)
2007 Group of the Year
Album of the Year – Tillbaka till samtiden
2009 Rock Group of the Year
Producer of the Year (awarded to Kent and Joshua)
2002 ZTV Swedish Hit Music Award Swedish Artist/group of the Year
Swedish Song of the Year – "Dom andra"
Swedish Rock Act of the Year

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Yle. 14.3.2016
  2. a b Kent vahvistaa lopettavansa: Ensin kuitenkin kiertue ja kaksi levyä! Iltalehti. Viitattu 14.3.2016. fi-FI
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: sv:Kent (musikgrupp)

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Linkola, Hannu: Du & jag Kent: Rakkaus kuin laulut joita kuulemme. Helsinki: Schildt & Söderström, 2017. ISBN 978-951-52-4314-0.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Kent.