Ken Lo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ken Lo
Henkilötiedot
Koko nimi Kenneth Low Wai-kwong
Syntynyt17. maaliskuuta 1959 (ikä 65)
Laosin kuningaskunta
Ammatti näyttelijä, sijaisnäyttelijä
Puoliso Lai Sok-yin (1999–2006)
Näyttelijä
Aktiivisena 1985–
Merkittävät roolit John
(The Legend of Drunken Master)
Aiheesta muualla
IMDb

Kenneth Low Wai-kwong (s. 17. maaliskuuta 1959 Laosin kuningaskunta) on hongkongilainen elokuvanäyttelijä, sijaisnäyttelijä ja entinen thainyrkkeilijä. Hän oli yksi Jackie Chan Stunt Teamin jäsenistä.

Varhaisvuodet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ken Lo syntyi Laosin kuningaskunnassa, josta hän muutti perheensä mukana Kambodžaan[1], mutta pakeni Thaimaahan vuonna 1975, kun punaiset khmerit valloittivat Kambodžan. Thaimaassa Lo alkoi harjoitella thainyrkkeilyä ja taekwondoa[1] idolinsa Bruce Leen innoittamana ja voitti vuonna 1978 Thaimaan amatöörien mestaruuden.[2] Lo tappeli myös koulussa luokkakavereidensa kanssa välillä leikillä ja toisinaan tosissaan. Vuonna 1980 Lo muutti Hongkongiin ja oli muuttaa Ranskaan etsiessään uutta elämää. Hänen äitinsä oli kuitenkin huolissaan poikansa muutosta ja Lo päätti jäädä Hongkongiin.[2] Hän työskenli oppaana hongkongilaisessa hotellissa thaimaalaisille turisteille.[2] Samoihin aikoihin Lo otteli myös Hongkongissa thainyrkkeilyn parissa vuosina 1982–1984. Tuona aikana Lo otteli eri thainyrkkeilyturnauksissa, myös joukkueturnauksissa.[3] Hän saavutti lopulta seitsemän mestaruutta thainyrkkeilyuransa aikana.[3]

Näyttelijänä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lon ensimmäinen elokuvarooli oli Tsui Harkin ohjaamassa komediassa Working Class (1985). Tuottajat halusivat pääosassa esiintyneen Sam Huin tappelevan elokuvassa kilpaottelijaa vastaan, minkä myötä Lo sai mahdollisuuden rooliin.[2] Kuvaukset kestivät kolme päivää ja Ken Lo esiintyi elokuvassa kahden minuuten verran. Tämän jälkeen Lo innostui elokuvaurasta ja päätti työskennellä aluksi osa-aikaisena elokuvissa.[1] Samalla hän työskenteli järjestyksenvalvojana eräässä yökerhossa, jossa hän tapasi Jackie Chanin.[2] Chan pyysi Lota työskentelemään hänen stunttiryhmässään elokuvassa Project A II – Iskuryhmä A (1987). Elokuvan myötä Lo esiintyi pitkään pienissä sivurooleissa Jackie Chanin elokuvissa, useimmiten toimintaosuuksissa. Lo nousi suuremman yleisön tietoisuuteen The Legend of Drunken Master (1994) elokuvan myötä.[2] Sittemmin Lo on tunnettu roiston rooleista ja on uransa aikana tehnyt toimintaosuuksia tunnettujen hongkongilaisten näyttelijöiden kanssa, kuten Yuen Biao (Circus Kid), Jet Li (Enforcer), Vincent Zhao (Mahjong Dragon) ja Donnie Yen (Special ID).

  1. a b c 龙的敌人——专访卢惠光(以七届泰拳冠军身份谈各功夫明星的功夫!) (Arkistoitu – Internet Archive) zhan.renren.com 23.9.2013 Viitattu 20.5.2014 (kiinaksi)
  2. a b c d e f KEN LO hongkongaction.free.fr Viitattu 18.5.2014 (ranskaksi)
  3. a b 當年李小龍熱 成就盧惠光陳文義武打人生 sportsroad.hk 15.7.2013 Viitattu 20.5.2014 (kiinaksi)