Kelttiläiset maat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kelttiläiset maat
 • Na Dùthchannan Ceilteach (gaeliksi)
 • Ny Hashoonyn Celtiagh (manksiksi)
 • Y Cenhedloedd Celtaidd (kymriksi)
 • An Kenedhlow Keltek (korniksi)
 • Na Náisiúin Cheilteach (iiriksi)
 • Ar Broioù Keltiek (bretoniksi)
Kuusi kelttiläistä maata
Kuusi kelttiläistä maata
Merkittävät asuinalueet
   Skotlanti
gaeli
   Mansaari
manksi
   Wales
kymri
   Cornwall
korni
iiri
   Irlanti
iiri
  Bretagne Bretagne
bretoni

Kelttiläiset maat nimitystä käytetään niistä maista ja alueista, joissa puhutaan kelttiläisiä kieliä ja joissa kelttiläinen kulttuuri on säilynyt. Kelttiläinen liitto on tunnustanut kuusi aluetta kuuluviksi kelttiläisiin maihin. Nämä ovat Irlanti (Éire), Skotlanti (Alba), Mansaari (Mannin), Wales (Cymru), Cornwall (Kernow) ja Bretagne (Breizh). Myös Englanti, Galicia ja Asturia luokitellaan joskus kelttiläisiksi maiksi niiden kelttiläisen historian takia.

Useimmat alueet luokitellaan kelttiläisiksi niissä puhutun kielen perusteella. Jokaisella nykyisin kelttiläisiksi luokitellulla alueella puhutaan kelttiläistä kieltä. Kuitenkin millään näistä alueista kelttiläiset kielet eivät ole valta­kieliä, vaan niissä puhutaan englantia, ranskaa tai skottia. Myös eräillä kelttiläisiksi maiksi luokittelemattomilla alueilla puhutaan kelttiläisiä kieliä. Kymriä puhutaan Patagoniassa ja gaelia Cape Bretonissa.

Nykypäivänä kelttiläisiä kieliä puhutaan seuraavasti:

Suurimmassa osassa Länsi- ja Keski-Eurooppaa on ollut kelttiläistä vaikutusta, mutta kelttiläiset kielet eivät ole siellä säilyneet. Iberian niemi­maalla eli aikoinaan useita keltti­ryhmiä ja osalla paikan­nimistä on kelttiläinen alku­perä. Kelttiläisissä kielissä Englantia kutsutaan saksien maaksi. Tämä johtuu saksien aikoinaan suorittamasta Englannin valtauksesta. Englannin alueella on puhuttu kelttiläisiä kieliä 1700-luvulle saakka; viimeinen äidin­kielenään kornia puhunut kuoli 1676 ja Herefordshiressä puhuttu kymri hävisi samoihin aikoihin. Eräät vallonit pitävät itseään kelttiläisinä.

 1. Ethnologue Report for Language Code: cym Ethnologue. Viitattu 10.5.2010. (englanniksi)
 2. Ethnologue Report for Language Code: gle Ethnologue. Viitattu 10.5.2010. (englanniksi)
 3. Ethnologue Report for Language Code: bre Ethnologue. Viitattu 10.5.2010. (englanniksi)
 4. Census 2001 Scotland: Gaelic Speakers by Council Area 2001. Comunn na Gàidhlig. Arkistoitu 25.9.2006. Viitattu 4.9.2009. (englanniksi)
 5. Teaching English – South West BBC World Service. British Broadcasting Corporation. Arkistoitu 8.1.2010. Viitattu 10.5.2010. (englanniksi)
 6. Manx Gaelic Revival ’Impressive’ BBC News. 22.9.2005. Viitattu 10.5.2010. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]