Celtic League

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Celtic League
Perustettu 1961
Perustaja Alan Heusaff
Viralliset kielet bretoni, korni, englanti, iiri, gaeli, manksi, kymri
Aiheesta muualla
Sivusto

Celtic League on vuonna 1961 perustettu kelttiläinen nationalistiryhmä, joka pyrkii edistämään kelttiläistä identiteettiä ja kulttuuria kelttiläisten kielten edistämistä painottaen Skotlannissa, Irlannissa, Walesissa, Bretagnessa, Cornwallissa ja Mansaarella. Se kannattaa myös kelttiläisten alueiden itsenäisyyttä ja laajempaa itsehallintoa.

Celtic League kertoo tavoitteensa olevan seuraavat: kelttiläisten kansojen yhteistyön edistäminen, tietoisuuden lisääminen niiden yhtenäisyydestä ja solidaarisuudesta, kelttiläisten maiden kamppailujen ja saavutuksien tunnetuksi tekeminen ulkomailla, kelttiläisten maiden itsehallinnon puolesta kampanjoiminen ja kelttiläisten maiden kansallisten resurssien käytön puoltaminen.

Poliittisesti Celtic League haluaa luoda kuusi itsenäistä kelttiläistä valtiota, jotka se tunnustaa olemassa oleviksi.

Vuonna 1961 perustettu Celtic League kasvoi useista eri kelttiläisistä ryhmistä.

Celtic League perustettiin vuonna 1961 Walesilaisessa jokavuotisessa musiikkijuhlassa joka pidettiin Rhosllannerchrugogissa Wrexhamin lähellä Koillis-Walesissa. Perustajat olivat Gwynfor Evans ja J. E. Jones, jotka olivat walesilaisen nationalistiryhmä Plaid Cymrun johtajia. Skotlantilaiset osapuolet ja bretagnelaiset nationalistiryhmät osoittivat kiinnostusta ryhmää kohtaan.

Celtic Leaguessa on kuusi haaraa kuutta kelttiläistä maata kohden. Haarat tunnetaan maidensa keltinkielisillä nimillä. Irlanti tunnetaan Éirenä, Skotlanti Albana, Wales Cymruna, Bretagne Breizhinä, Cornwall Kernowina ja Mansaari Manninina tai Mannina.

Lisäksi on muutamia hajaantuneita haaroja:

  • Patagonialainen haara, joka perustettiin Chubut-joen laaksossa Argentiinassa vuoden 2009 loppupuolella.
  • Celtic Leaguen amerikkalainen haara (CLAB), joka perustettiin New Yorkissa vuonna 1974. CLAB:llä on oma uutiskirje ja sen toiminta on vähentynyt.