Vallonit

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Vallonit
Wallons
Walons
Map of Wallonia.png
Vallonien asuinalue Belgiassa
Kokonaismäärä 3,6 miljoonaa
Asuinalue Belgian lippu Belgia (Vallonia, Bryssel)
Ranskan lippu Ranska (Ardennes)
Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat (Wisconsin)
Brasilian lippu Brasilia
Argentiinan lippu Argentiina
Kielet ranska, valloni, saksa
Uskonnot roomalais-katolisuus

Vallonit ovat Belgian ranskankielisen väestönosan nimitys. Valloneja arvioidaan olevan kolme neljä miljoonaa. He asuvat Belgian eteläosissa, ja he kuuluvat pääasiassa katoliseen kirkkoon. Ryhmä muodostaa yhdessä flaamien kanssa Belgian toisen belgian kahdesta suurimmasta kansallisesta ryhmästä. Valloneilla on runsaasti yhteistä ranskalaisten kanssa, kuten kieli ja kirkko, ja myös kulttuuri on pitkälti samanlaista. Vallonien juomakulttuuriin kuuluu perinteisesti olut. Valloneilla on nykyään ranskalaisista eroava identiteetti kulttuurien samanlaisuudesta huolimatta.

Vallonit Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen valloneista suurin osa on tullut Suomeen Ruotsin kautta. Ruotsiin tuotiin aikoinaan rautamalmin käsittelyn taitavia valloneja rakentamaan Ruotsin kaivosteollisuutta. Monet Suomenkin rautaruukkien perustajat olivat valloneja, ja he toivat työvoimaa Ruotsista ja jopa suoraan Valloniasta, esimerkiksi vaikkapa Antskogin ruukkiin.

Ruotsissa ja Suomessa jälkeläiset ovat sekoittuneet valtakulttuuriin, eikä esimerkiksi vallonin kieltä taitavia nykyään juuri löydy. Tosin tämä sama pätee Belgiassakin, jossa suurin osa valloneista on ranskankielisiä vallonin kielen puhujien määrän jatkuvasti vähentyessä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kulttuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.