Vallonit

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vallonit
Wallons
Walons
Map of Wallonia.png
Vallonien asuinalue Belgiassa
Kokonaismäärä 3,6 miljoonaa
Asuinalue Belgian lippu Belgia (Vallonia, Bryssel)
Ranskan lippu Ranska (Ardennes)
Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat (Wisconsin)
Brasilian lippu Brasilia
Argentiinan lippu Argentiina
Kielet ranska, valloni, saksa
Uskonnot roomalais-katolisuus

Vallonit ovat Belgian ranskankielisen väestönosan nimitys. Valloneja arvioidaan olevan vajaa neljä miljoonaa. He asuvat Belgian eteläosissa ja kuuluvat pääasiassa katoliseen kirkkoon. Vallonit ovat flaamien ohella toinen Belgian kahdesta suurimmasta kansallisesta ryhmästä. Valloneilla on runsaasti yhteistä ranskalaisten kanssa, kuten kieli ja kirkko, mutta kulttuurien samanlaisuudesta huolimatta valloneilla on nykyään ranskalaisista eroava identiteetti. Vallonien juomakulttuuriin kuuluu perinteisesti olut.

Vallonit Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen valloneista suurin osa on tullut Suomeen Ruotsin kautta. Ruotsiin tuotiin aikoinaan rautamalmin käsittelyn taitavia valloneja rakentamaan kaivosteollisuutta. Suomen rautaruukkien perustajista useat olivat valloneja, ja he toivat työvoimaa Ruotsista ja jopa suoraan Valloniasta, esimerkiksi Antskogin ruukkiin.

Ruotsissa ja Suomessa vallonien jälkeläiset ovat sekoittuneet valtakulttuuriin, eikä esimerkiksi vallonin kieltä taitavia nykyään juuri löydy. Myös Belgiassa suurin osa valloneista on ranskankielisiä ja vallonin kielen puhujien määrän vähenee jatkuvasti.

Aiheesta muualla

Tämä kulttuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.