Keijo Kopra

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Keijo Kalervo Kopra (s. 1942[1]) on suomalainen teollisuusneuvos, joka tunnetaan parhaiten Vierumäen teollisuuden (nyk. Versowood) entinen pääomistaja. Nykyisin Kopra toimii Versowoodin halituksen jäsenenä.

Sukutausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kopra on kotoisin Valkjärveltä Karjalasta, josta hänen perheensä lähti evakkoon vuonna 1945. Kotinsa jättänyt perhe asettui Pirkanmaan Juupajoelle ja Kopran isä Teodor Kopra hankki perheelle elannon sahaamalla kenttäsirkkelillään puuta sodanjälkeisen rakentamisen tarpeisiin. Kauppa- ja teollisuusministeriön myöntämän 1 750 000 markan käsi- ja pienteollisuuslainan turvin Teodor Kopra hankki omistukseensa ensimmäisen teollisen sahalinjan Juupajoen Korkeakoskelle.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keijo Kopra aloitti työskentelyn sahauksen parissa jo varhaisessa iässä, vuonna 1956 sirkkelin apusahurina. Kun Korkeakosken saha siirtyi perheen omistukseen, Keijo Kopra ja veljensä Tenho Kopra alkoivat hyvin pian työskennellä sahalla täysipäiväisesti. Teodor Kopra kuoli vuonna 1964, ja saha siirtyi veljesten hallintaan.

Vuonna 1989 Koprat myivät Korkeakosken sahan Juupajoelta ja Nikkarilan Sahan Pieksämäeltä Yhtyneille Paperitehtaille, mutta jo seuraavan vuoden ensimmäisenä päivänä, 1. tammikuuta 1990 Kopra hankki omistukseensa teollisuusneuvos Eino Kollin omistaman Vierumäen Teollisuus Oy:n. Tämä jälkeen yritys on laajentunut useita kertoja yritysostoin ja on nyt Suomen suurin yksityinen mekaaninen puunjalostaja.

Kopra muistetaan julkisuudessa suursahojen kanssa 90-luvulla käymästään ”hakesodasta”, jolla yritettiin estää Kopran sahojen hake-ja purutoimitukset jatkokäyttäjille.

Tunnustukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keijo Kopralle myönnettiin teollisuusneuvoksen arvonimi vuonna 1996.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kopralla on kaksi poikaa, joista toinen, Ville Kopra, toimii Versowoodin toimitusjohtajana. Pekka Kopra johtaa omaa sahayhtiötään Westas Groupia Länsi-Suomessa. Kopra on innokas taiteen harrastaja ja hänellä on merkittävä henkilökohtainen taidekokoelma.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Siltala, Sakari & Keskisarja, Teemu: Kun niin perkeleesti sahaa. Helsinki: Siltala, 2021. ISBN 9789522348975.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Suomen 1000 kovatuloisinta vuonna 2007 Iltalehti.fi. 3.11.2008. Arkistoitu 4.3.2009. Viitattu 8.10.2009.