Savonlinnan kauppatori

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Kauppatori (Savonlinna))
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Savonlinnan kauppatori on Savonlinnan keskustassa sijaitseva tori. Kauppatori rajautuu pohjoisessa Olavinkatuun, idässä Kauppatorin katuun, etelässä Pihlajaveteen ja lännessä Haapasalmeen. Se on pohjois-eteläsuunnassa noin 125 metriä pitkä ja länsi-itäsuunnassa noin 35 metriä leveä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Savonlinnan kauppatori 1934.

Savonlinnan kauppatori alkoi kehittyä nykyiselle paikalleen 1860-luvulla, kun torin läheisyyteen Huvilahteen perustettiin höyrylaivoille sopiva matkustajasatama. Aiempi kauppatori oli Tottintori, joka toimi nykyistä toria vastapäätä Haapasalmen länsipuolella. [1] Kauppatorin kasvaessa kohosi torin eteläreunaan 1898 kauppahalli, yhdeksälle ruokatavarakauppiaalle. [2] Kauppatorin ilme on vuosikymmeninä muuttunut, kun sen ympäriltä puurakennukset ovat hävinneet.

Torin viereisessä Haapasalmessa on artesaani, kiviseppä Arto Lötjösen ja opiskelija Eeva-Maria Miettisen vuonna 2000 tekemä Norppa-patsas. Kauppatorin eteläpäähän valmistui vuonna 2003 Haapasalmen ylittävä kävelysilta, joka nimettiin Haapasalmenraitiksi.[3]

Kaupungin keskipiste[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kauppatori on muuttunut vuosikymmenten saatossa kesäpainotteiseksi. Savonlinnan kauppatoria pidetään kesäisin kaupungin keskipisteenä: se on suosittu matkailunähtävyys, tapahtuma-, tapaamis-, kauppa- ja kahvittelupaikka. Kaupungin keskeisimmät puistot ja matkustajasatama ovat osa Kauppatorin lähimiljöötä. Oopperapäivän avaus pidetään juhlakauden jokaisena aamuna kauppatorin viereisessä Satamapuistossa. Savonlinnan kauppatorin tarjontaan kuuluvat muun muassa perinteiset käsityöt, vihannekset, juurekset, marjat ja hedelmät, kalat, taimet ja kukat sesonkien mukaan. Lisäksi torilta löytyy erilasia leipomotuotteita, joista kuuluisin on lörtsy.

Savonlinnan kauppatorilla on perinteisesti järjestetty kevätmarkkinat maaliskuussa, syysmarkkinat syyskuussa sekä joulutori. Jouluna Tuomaan markkinat pidetään Olavinlinnassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Museovirasto Haapasalmen kulttuurimaisema 22.12.2009. Museovirasto. Viitattu 29.1.2013.
  2. Kaupankäynnin muutokset näkyvät elinympäristössämme 9.9.2002. Ymparisto.fi. Viitattu 29.1.2013.
  3. kävelykierroskartta 9.5.2009. Savonlinna travel. Viitattu 29.1.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näkymä Savonniemestä Savonlinnan kauppatorille ja matkustajasatamaan.