Olavinkatu (Savonlinna)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Olavinkatu
Pitkäsilta kauppatorin vieressä ennen katuremonttia vuonna 2011
Pitkäsilta kauppatorin vieressä ennen katuremonttia vuonna 2011
Omistaja Savonlinnan vaakuna Savonlinnan kaupunki
Pituus 1,9 km
Alkupiste Kalkkiuuninkadun eteläpää
Päätepiste Muurarinkadun ja Kalmistontien risteys (1,9 km)
Päällyste asfaltti
Kaistaluku pääosin kaksikaistainen

Olavinkatu on Savonlinnassa sijaitseva katu, joka on kaupungin pääkatu Viiskulman ja linja-autoaseman välisellä matkalla. Katu itsessään jatkuu pienempänä sivukatuna idässä Kyrönsalmeen ja lännessä Talvisalon hautausmaalle asti.

Kadun varren rakennuksia ja kohteita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Olavinkatu on Savonlinnan merkittävin liikekeskittymä. Sen varrella sijaitsee suurin osa kaupunkikeskustan liikkeistä. Sen varrella sijaitsevia kaupungin merkittäviä paikkoja ja rakennuksia on lueteltu alla olevassa listauksessa.

Olavinkadun remontti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Marraskuuhun 2012 saakka Valtatie 14 kulki Olavinkatua pitkin kaupungin halki. Tuolloin valmistui nk. rinnakkaisväylä, jota pitkin raskas liikenne ohittaa kaupunkikeskustan. Sen jälkeen alkoi Olavinkadun remontin suunnittelu. Remontille myönnettiin rahoitus kuitenkin vasta joulukuussa 2015. Syynä remontin viivästymiseen oli lähinnä se, että sen ehdoksi asetettiin valtionavustus, jota ei lopulta saatu.[1] Itse muutostyöt alkoivat alkukesällä 2016. Remontissa muun muassa katu kavennetaan nelikaistaisesta kaksikaistaiseksi, uusitaan katuvalaistus, rakennetaan pyörätie kadun pohjoispuolelle, levennetään jalkakäytäviä, tehdään kadun varteen parkkipaikkoja sekä tehdään katua viihtyisämmäksi istutuksin ja puin. Muutostyöt tehdään useassa vaiheessa. Ensimmäisenä katu uudistettiin Possentorneilta Brahenkadun ja Tulliportinkadun liikenneympyrään.[2] Toisessa vaiheessa katu uudistettiin Possentorneilta Kauppatorille asti. Se valmistuu marraskuussa 2018.[3] Kolmas vaihe on Kauppatorin liikennejärjestelyiden uusiminen, mutta sen uudelleenkaavoittaminen on aiheuttanut ongelmia, sillä se vaatisi joidenkin toriravintoloiden häätämistä. Töiden olisi tarkoitus jatkua vuonna 2020.[4]

Remontin vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Remontoitu Olavinkatu on otettu pääosin hyvin vastaan. Sen on todettu siistineen ja selkeyttäneen Savonlinnan kaupunkikuvaa.[5] Suurinta kritiikkiä on toistuvasti saanut kadun vanhojen puiden kaataminen ilman niiden korvaamista uusilla. Alun perin katuremontin strategiaan oli kirjattu tavoite tehdä kadusta ”bulevardimainen ja monikäyttöinen kauppakatu”. Tämä kuitenkin muutettiin syksyllä 2013 muotoon ”turvallinen ja monikäyttöinen kauppakatu”. Puiden istuttamisen katutöiden jälkeen on sanottu olevan ongelmallista maahan vedettyjen kaapeleiden vuoksi. Vanhoja puita yritettiin pelastaa ja uusia puita saada istutetuksi erilaisin kuntalais- ja valtuustoaloittein, mutta ne eivät saaneet riittävää kannatusta, sillä niiden pelättiin jumiuttavan kunnostustyöt.[6] Katu on nyt puuton Sokoksen ja Possentornien väliseltä matkalta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]