Katalonian kansanäänestys itsehallintolaista 2006

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Katalonian sijainti Espanjan kartalla.

18. kesäkuuta 2006 järjestettiin Espanjaan kuuluvassa Kataloniassa kansanäänestys alueen uudesta autonomialaista, joka lisää alueen itsehallintoa. Äänestäneiden osuus oli alhainen: 49 %. Lain puolesta äänesti 73,9 % ja vastaan 20,8 %[1]. Uusi laki korvaa vanhan, vuodelta 1979 peräisin olevan lain. Äänioikeutettuja oli yli viisi miljoonaa.

Laki takaa Katalonialle muun muassa enemmän sananvaltaa siirtolaisuutta sekä satamien ja lentokenttien hallintoa koskevissa kysymyksissä ja oikeuslaitoksessaan. Myös katalaanin kielen asema vahvistui. Alun perin katalaanit tavoittelivat muun muassa laajaa veronkanto-oikeutta. Monilta muiltakin osin äänestyksen kohteena ollut versio laista on eräänlainen sopuratkaisu Espanjan hallituksen kanssa laajaa itsehallintoa tavoitelleen Katalonian alueparlamentin esityksestä.

Katalonian itsehallinto ei uudenkaan lain seurauksena ole yhtä laaja kuin Baskimaalla ja Navarralla. Tuloksen kuitenkin uskotaan rohkaisevan muita itsehallintoalueita tarkistamaan Francisco Francon valtakauden kukistumisen jälkeisiltä Espanjan demokratian alkuvuosilta peräisin olevia itsehallintolakejaan. Katalonia on voimakkaasti teollistunut ja eräs Espanjan vauraimmista alueista. Katalonian talous vastaa lähes viidennestä koko Espanjan kansantulosta.

Itsehallinnon laajentamisen puolesta kampanjoivat tällä hetkellä maassa vallassa olevat sosialistit, joita Espanjan pääministeri José Luis Rodríguez Zapatero tuki, sekä maltilliset kansallismieliset piirit. Uutta itsehallintolakia vastaan voimakkaimmin oli oppositiossa oleva konservatiivinen kansanpuolue, jonka mukaan laki merkitsee Espanjan "lopun alkua". Myös Katalonian itsenäisyyttä kannattava ERC-puolue oli lakia vastaan, koska se ei sen mielestä lisännyt itsemääräämisoikeutta riittävän paljon.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. BBC NEWS | Europe | Catalonia endorses autonomy plan news.bbc.co.uk. 19.6.2006. Viitattu 9.6.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]