Katal

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Katal (tunnus: kat) on katalyyttisen aktiivisuuden mittayksikkö SI-järjestelmässä. Se kuuluu johdannaisyksikköihin, ja yksi katal on sama kuin yksi mooli sekunnissa (1 kat = 1 mol/s).[1][2]

Merkitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suureena katalyyttinen aktiivisuus ilmaisee katalyytin vaikutuksen kemiallisen reaktion nopeuteen.[3]

Koska katalyytin aikaansaama reaktionopeus on suoraan verrannollinen katalalyytin määrään, voidaan katalia samalla käyttää myös katalyytin määrän yksikkönä.[4] Sitä käytetään varsinkin mitattaessa entsyymejä. Yksi katal entsyymiä, joka nopeuttaa tietyn yhdisteen muodostumista kemiallisessa reaktiossa, on täten määrä, joka saa aikaan sen, että kyseistä yhdistettä syntyy yksi mooli sekunnissa.[5] Esimerkiksi yksi katal trypsiiniä on se määrä trypsiiniä, joka hajottaa sekunnissa peptidisidokset yhdessä moolissa peptidejä annetuissa olosuhteissa.

Yleinen paino- ja mittakonferenssi ja muut kansainväliset järjestöt suosittelevat katalin käyttöä katalyyttisen aktiivisuuden yksikkönä varsinkin entsyymien ja kliinisen kemian yhteyksissä.[6] Aikaisemmin sen ohella oli yleisessä käytössä SI-järjestelmään kuulumaton "entsyymiyksikkö" ja joka vastasi yhtä mikromoolia minuutissa.[5] Muitakin yksiköitä on ollut paikallisessa käytössä.[6] Vaikka konferenssi oli periaatteessa sitä mieltä, että johdannaisyksiköille ei enää pitäisi antaa uusia erityisnimeä, tässä tapauksessa katsottiin olevan syytä poiketa, koska asialla on merkitystä ihmisten terveyden ja turvallisuuden kannalta.[6]

Katalin ohella katalyyttisen aktiivisuuden yksikköinä käytetään sen etuliitteillä muodostettuja kerrannaisyksiköitä kuten muistakin SI-yksiköistä. Käytännössä yleisimpiä ovat millikatal (mkat, tuhannesosa katalia), mikrokatal (μkat, miljoonasosa katalia) ja nanokatal (nkat, miljardisosa katalia).

Katal ei ole reaktionopeuden yksikkö. Reaktionopeus mitataan konsentraation muutoksena aikayksikköä kohti, esimerkiksi mooleina litraa kohti sekunnissa. Katalyyttinen aktiivisuus sen sijaan on reaktioon vaikuttavan katalyytin ominaisuus.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mittayksikkö katal on ollut käytössä vuodesta 1964[5], mutta vasta 21. yleinen paino- ja mittakonferenssi vuonna 1999 hyväksyi sen SI-järjestelmään kuuluvaksi johdannaisyksiköksi.[6]

Nimi on muodostettu kreikan kielen sanasta κατάλυσις (katalysis), joka merkitsee "hajoamista" (engl. "dissolution"),[7] Samaa alkuperää ovat myös samat katalyytti ja katalyysi.[7][8]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. SI Brochure, Table 3: Coherent derived units in the SI with special names and symbols) Bureau International des Poids et Mesures. Arkistoitu 21.3.2019. Viitattu 13.5.2019.
  2. Valtioneuvoston asetus mittayksiköistä (1015/2014), 4 § Finlex. Viitattu 13.5.2019.
  3. ”Fysikaalinen kemia ja molekyylifysiikka”, SI-opas: Kansainvälinen suure- ja yksikköjärjestelmä, s. 65. Suomen Standardoimisliitto, 2013. Teoksen verkkoversio. (Arkistoitu – Internet Archive)
  4. The Tortuous Road to the Adoption of katal for the Expression of Catalytic Activity by the General Conference on Weights and Measures Clinical Chemistry. Maaliskuu 2002. Viitattu 13.5.2019.
  5. a b c Katalyyttinen aktiivisuus jkorpela.fi. Viitattu 13.5.2019.
  6. a b c d Resolution 12 of the 21st CGPM (1999) Bureau International des Poids et Mesures. Arkistoitu 21.3.2019. Viitattu 13.5.2019.
  7. a b The American Heritage Dictionary of the English Language Houghton Mifflin Harcourt. Arkistoitu 31.8.2012. Viitattu 13.5.2019.
  8. Catalysis (n) etymonline.com. Viitattu 13.5.2019.