Kasvintuotanto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kasvintuotanto tarkoittaa erilaisten kasvien viljelyä nautintoaineiksi tai hyödykkeiksi. Kasvintuotannoksi lasketaan yleensä kaikki teollinen kasvintuotanto viljan viljelystä kasvihuonetuotantoon, energiakasvien viljelyyn sekä taimistoviljelyyn. Puuntuotantoa ei varsinaisesti mielletä kasvintuotannoksi, vaikka puut kuuluvat kasvikuntaan. Kasvintuotanto voidaan jakaa avomaatuotannoksi sekä kasvihuonetuotannoksi. Maatalouden alainen kasvintuotanto käsittää viljojen, perunan, öljykasvien sekä rehukasvien tuotannon. Puutarhatuotanto taas käsittää vihannesten, hedelmien sekä marjantuotannon ja koristekasvien tuotannon.

Viime aikoina rehun tuotanto on vähentynyt ja viljan tuotanto lisääntynyt.[1] Puutarhatuotannossa avomaan kasveista eniten viljellään sipulia, porkkanaa, herneitä ja kaalia. Kasvihuonevihanneksista eniten viljellään tomaattia ja kurkkua ja leikkokukista eniten viljelty on ruusu. Muita kukkakaupoissa myytäviä kukkia tuotetaan myös paljon, kuten ryhmäkasveja, sipulikukkia ja huonekasveja.[2] Kasvintuotantoa valvovat Eu:n viranomaisten lisäksi Evira, varsinkin luomutuotantoa.[3]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kasvintuotanto mmm.fi, ruokaa ja luonnonvaroja. 15.5.2011. Maa- ja metsätalousministeriö. Viitattu 12.9.2014.
  2. Suomen puutarhatuotanto mmm.fi, ruokaa ja luonnonvaroja. 15.5.2009. Maa- ja metsätalousministeriö. Viitattu 12.9.2014.
  3. Kasvit Elintarviketurvallisuusvirasto Evira. Viitattu 12.9.2014.