Kartanlukija

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Juha Repo Kankkusen kartanlukijana.

Kartanlukija eli kakkoskuljettaja on rallikilpailussa kuljettajan mukana kilpa-autossa oleva henkilö, joka huolehtii autokunnan aikataulusta rallikilpailussa, kilpailureitillä pysymisestä järjestäjän tiekirjaa apuna käyttäen ja itse kilpailussa huolehtii autokunnan ajanotosta.[1] Kartanlukija voi tarvittaessa myös ajaa kilpa-autoa siirtymillä.[2][3]

Kartanlukija ja kuljettaja tekevät rallinuottien merkinnät, jotka kartanlukija lukee kuljettajalle kilpailun aikana.[4] Nuottien lisäksi kartanlukija pitää huolta, että autokunta on oikeaan aikaan aikatarkastusasemilla.[5] Kilpailun tasosta riippuen (paikallinen, kansallinen tai kansainvälinen) kartanlukijalla voi olla apua. Rallinuotit tehdään tutustumisen aikana, joka ajetaan tavallisilla maantienopeuksilla. Kartanlukijan kertoo kuljettajalle milloin siirrytään kilpailun virkailijan eteen, jolta kilpailijat saavat lähtöajan. Liian aikaisin tai liian myöhään saapumisesta seuraa aikasakkoa.[1] Kartanlukija seuraa myös auton tilannetta kuten lämpötilaa, polttoainemäärää ja niin edelleen. Kartanlukijalla voi myös olla poljin äänimerkin tai tuulilasinpyyhkijän käyttöä varten. Muita tehtäviä ovat polttoaineen määrän laskeminen ja rengaspaineiden seuranta.[1]

Kartanlukija voi nuottien lisäksi lukea reittiä kartasta tai rallin järjestäjän toimittamasta tiekirjasta. Näin toimitaan, kun kyseessä on esimerkiksi rallikilpailu, jossa ennakkoontutustuminen ei ole mahdollista. Tällöin puhutaan nk. "pimeästä rallista".[6] Kilpailut voidaan ajaa myös tasanopeusajona, jolloin on pysyttävä tietyssä keskinopeudessa.[1]

Kartanlukijan kilpailussa käyttämät ajovarusteet vastaavat kuljettajan varustusta, ajohansikkaita lukuun ottamatta. Lisäksi kartanlukijalla on käytössään kilpa-autossa yleensä autoon rakennettu ajanottolaitteisto, tiekirja, reittikartta, nuottivihko, kyniä, kello ja pimeän aikaan kartanlukuvalo.lähde?

Tunnettuja rallin maailmanmestaruussarjan suomalaisia kartanlukijoita ovat muun muassa Juha Piironen, Miikka Anttila, Timo Rautiainen, Ilkka Kivimäki, Risto Mannisenmäki, Jarmo Lehtinen ja Seppo Harjanne.lähde?

Tunnettuja rallin maailmanmestaruussarjan ulkomaalaisia kartanlukijoita ovat muun muassa Tiziano Siviero, Christian Geistdörfer, Luis Moya, Daniel Elena, Julien Ingrassia, David Richards ja Arne Hertz.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Sebastian Toma: The Role of a Co-Driver in a Rally Car, Explained autoevolution.com. 5.3.2022. Viitattu 21.3.2023. (englanniksi)
  2. Micke Suopuro: Hän hyppää rattiin, kun Kalle Rovanperä ottaa nokoset – lähin työtoveri muistaa ikuisesti mitä ällistyttävää tapahtui, kun superlupauksen mahdollisuuksia vähäteltiin yle.fi. 31.5.2020. Viitattu 21.3.2023.
  3. VW-kuskin kartturi urakoi myös ratin takana Ruotsissa mtvuutiset.fi. 16.2.2015. Viitattu 21.3.2023.
  4. Clas von Bell: WRC: Näin rallin "nuotit" tehdään autotoday.fi. 17.10.2017. Viitattu 20.11.2022.
  5. Minna Takkunen: Mitä rallikuskin kartturi tekee? toyotaway.fi. 1.10.2020. Viitattu 20.11.2022. (englanniksi)
  6. WRC History: RAC Rally 1985 itgetsfasternow.com. Viitattu 2.1.2023. (englanniksi)
Tämä moottoriurheiluun liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.