Tiziano Siviero

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tiziano Siviero (s. 28. lokakuuta 1957) on uransa päättänyt italialainen rallin kartanlukija ja kaksinkertainen maailmanmestari. Hän ajoi käytännössä koko 78 MM-rallia kattaneen uransa maanmiehensä Miki Biasionin kartanlukijana.

Ensimmäisen MM-rallinsa Siviero ja Biasion ajoivat vuoden 1980 Sanremon rallissa 1-ryhmän Opel Asconalla. Ensimmäisen kilpailunsa tehdastallissa he ajoivat vuoden 1983 Sanremon rallissa Lancian kakkosteamin Totip Jolly Clubin Lancia 037:lla. Seuraavana vuonna ohjelmassa oli viisi MM-rallia, joista Korsikalta tuloksena oli MM-uran ensimmäinen palkintopallisijoitus.

Kaudelle 1986 Siviero ja Biasion siirtyivät tehtaan ykkösteamin Martini Lancian vahvuuteen ja kalustoksi vaihtui nelivetoinen Lancia Delta S4. Kauden seitsemästä osakilpailusta tuloksena oli neljä keskeytystä ja kolme palkintopallipaikkaa. Ensimmäinen MM-rallin voitto tuli Argentiinan rallista.

Kaudelle 1987 B-ryhmän kalusto vaihtui A-ryhmään ja seitsemästä ajetusta MM-rallista tuloksena oli kolme voittoa ja viisi palkintopallisijoitusta. Kaudella 1988 ohjelmassa oli kuusi MM-rallia. Kauden avaus Monte Carlossa päättyi tekniseen vikaan mutta muutoin autokunnan vauhti oli omaa luokkaansa, mistä todisteena neljä voittoa ja yksi toinen tila. Kauden loppupisteissä autokunta löytyi sijalta yksi. Kaudella 1989 autokunta ajoi jälleen kuusi MM-rallia voittaen niistä viisi. Uran ensimmäisestä Suomen MM-rallista oli tuloksena kuudes sija. Kauden päätteeksi Biasion ja Siviero kruunattiin toistamiseen maailmanmestareiksi. Kausi 1990 sisälsi seitsemän osakilpailua, joista autokunta voitti kaksi. Safarirallissa petti moottori ja Sanremon ralli päättyi ulosajoon. Kaudella 1991 autokunta Biasion ja Siviero ajoivat seitsemän MM-osakilpailua ilman voittoja. Tuloksena oli kuitenkin kaksi keskeytystä ja viisi palkintopallisijoitusta.

Kaudelle 1992 Lancia vaihtui Fordin tehdastallin Sierraan, joka ei kuitenkaan ollut voittaja-auto. Kauden tuloksissa autokunta sijoittui vain kahdesti palkintopallille. Seuraavalle kaudelle Sierra vaihtui uudempaan Escort Cosworthiin, jolla autokunta ehti jälleen kärjen vauhtiin. Kreikan Akropolis-rallista oli tuloksena voitto ja kauden mittaan he saavuttivat kolme muutakin palkintopallisijoitusta. Kausi 1994 jäi Sivieron viimeiseksi MM-tasolla. Portugalista ja Sanremosta oli tuomisina palkintopallisijoitukset, Monte Carlosta ja Korsikalta tuloksena oli sijat neljä ja viisi. Muissa neljässä rallissa kisa jäi kesken teknisten ongelmien vuoksi.

Vuoden 2001 RAC-rallissa Siviero teki yhden kisan mittaisen paluun toimiessaan PWRC-luokassa maanmiehensä Simone DeMartinin kartanlukijana.

MM-rallien ohella Siviero ja Biasion voittivat ralliautoilun Euroopanmestaruuden kaudella 1983.

Vuonna 2006 Siviero ja Biasion osallistuivat San Remo Rallylegend kilpailuun nolla-auton tehtävissä. 2011 he toimivat niin ikään nolla-autotehtävissä Toscanan historic-rallissa ja toistaiseksi viimeisen kerran he ajoivat yhdessä vuoden 2015 Sardinian MM-rallin nolla-autossa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]