Karnaubapalmu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Karnaubapalmu
Karnaubapalmuja caatingalla
Karnaubapalmuja caatingalla
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Yksisirkkaiset Liliopsida
Lahko: Arecales
Heimo: Palmukasvit Arecaceae
Suku: Karnaubapalmut Copernicia
Laji: prunifera
Kaksiosainen nimi

Copernicia prunifera
(Mill.) H.E.Moore

Katso myös

  Karnaubapalmu Wikispeciesissä
  Karnaubapalmu Commonsissa

Karnaubapalmu (Copernicia prunifera) on palmukasvien (Arecaceae) heimoon, karnaubapalmujen (Copernicia) sukuun kuuluva kasvilaji.

Karnaubapalmu on ainavihanta ja yksirunkoinen palmulaji. Sen runko kasvaa tavallisesti 7–10 metriä korkeaksi, mutta voi joskus kasvaa jopa 15 metriä korkeaksi. Oksaton runko on halkaisijaltaan 15–25 cm. Rungon päässä oleva latvus muodostuu viuhkamaisista lehdistä, joiden lehtiruodit sekä -lavat ovat kummatkin noin metrin pituisia.

Karnaubapalmua kasvaa luonnossa Brasilian koillisosissa. Sitä kasvaa laaksoissa jokien varsilla alueilla, joilla on säännöllisesti kausittain tulvia ja kuivuutta.

Karnaubapalmua viljellään laajasti etenkin Brasiliassa siitä saatavan vahan vuoksi. Karnaubavahan lisäksi palmun eri osista saadaan muitakin elintarvikekäyttöön soveltuvia aineita. Rungon ydinosassa on runsaasti tärkkelystä ja siitä on valmistettu saagonkaltaista ainetta. Lehtiä on puolestaan käytetty keitettyinä ravinnoksi ja siemeniä on käytetty kahvin korvikkeena.

Erilaisten elintarvikkeiksi käytettyjen aineiden lisäksi karnaubapalmun lehdistä voi punoa esimerkiksi mattoja, hattuja ja koreja. Karnaubapalmun puuaines on pehmeää, suolaista vettä pitkään kestävää sekä helposti työstettävää. Niinpä puuainesta on käytetty muun muassa aidoissa, puutolppina, rimoina ja erilaisissa pienehköissä puuesineissä sekä polttopuuna. Karnaubapalmua on myös kasvatettu koristekasvina tropiikissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]