Karnali (joki)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Karnali
Karnalin laaksoa Nepalissa.
Karnalin laaksoa Nepalissa.
Alkulähde Mapchachungon jäätikkö
Laskupaikka Revelganj, Bihar
Maat Kiina, Nepal, Intia
Pituus 1 080[1] km
Alkulähteen korkeus 4 800 [2] m
Virtaama 2 990 /s
Valuma-alue 127 950[2] km²
Karnali (kuvassa Ghaghara) on Gangesin sivujoki
Karnali (kuvassa Ghaghara) on Gangesin sivujoki

Karnali (nepaliksi कर्णाली , Karṇālī, Intiassa Ghaghara, hindiksi घाघरा, Ghāgharā, Tiibetissä Mapcha Tsangpo, tiibetiksi རྨ་བྱ་གཙང་པོ, Rma-bya gtsang-po/Mabja Zangbo, kiin.: 加格拉河; pinyin: Jiāgélā hé) on Tiibetistä alkunsa saava Gangesin vasemmanpuoleinen sivujoki. Karnali on Nepalin pisin joki (507 km), virtaamaltaan Gangesin suurin sivujoki, ja Jamunan jälkeen Gangesin pisin sivujoki.

Karnalin lähteet ovat Tiibetin ylängöllä Himalajan pohjoispuolellaa, ja se laskee Nepalin halki Intiaan, missä se yhtyy Shardajokeen Brahmaghatissa Uttar Pradeshin osavaltiossa. Tämän jälkeen joki tunnetaan Ghagharana, ja se laskee Gangesiin Revelganjissa Biharin osavaltiossa. Joenvarren kaupungeista tärkein on Ayodhya Intiassa.[1]

Reitti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Karnali saa alkunsa Mapchachungon jäätiköiltä Tiibetistä, läheltä Manasarowarjärveä.[1] Se virtaa etelään halki eräiden Nepalin syrjäisimpien seutujen lävitse. 202 km pituinen Seti yhtyy Karnaliin Dotin piirikunnassa. Toinen sivujoki, 264 km pituinen Bheri, joka saa alkunsa Dhaulagirin seudulta, yhtyy Karnaliin Kuineghatin lähellä Surkhetin piirikunnassa.

Kulkiessaan etelään halki Siwalikvuorten, joki jakautuu kahtia itäiseen Geruwa- ja läntiseen Kaurialajokeen, jotka yhtyvät Intian rajan eteläpuolella lähellä Chisapania.[3] Se virtaa kaakkoon Uttar Pradeshin ja Biharin läpi kunnes se kohtaa Gangesin Revelganjissa, Chapran lounaispuolella.

Valuma-alue[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Karnalin laakso on Dhaulagirin ja Nanda Devin vuoristojen välissä. Sen valuma-alue on 127 950 km2, josta 55 % on Nepalin ja 45 % Intian puolella.[2] Karnalin kokonaisvirtaama on 94 400 miljoonaa m3/a.[2]

Luonto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bardian kansallispuisto sijaitsee Karnalin jokilaaksossa Nepalissa.[1] Puistossa on kaksi intiannorsujen laumaa, ja siellä on myös useita kaurislajeja, gaureja, nilgauantilooppeja ja himalajantareja.

Karnalijoessa elää myös uhanalaisia suokrokotiileja, gaviaaleja ja harvinaisia gangesindelfiinejä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Jain S.K., Agarwal P.K., Singh V.P.: ”8”, Hydrology and Water Resources of India, s. 356. Alankomaat: Springer, 2007. ISBN 978-1-4020-5179-1. Teoksen verkkoversio (viitattu 24.1.2024). (englanniksi)
  2. a b c d Mohan, R.: Ghaghara River System—Its Current Status and Value to Society., s. 151-164. Singapore: Springer, 2018. Teoksen verkkoversio (viitattu 24.1.2024). (englanniksi)
  3. Ghaghara River Britannica.com. Viitattu 24.1.2024. (englanniksi)