Karch Kiraly

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Karch Kiraly

Charles Frederik "Karch" Kiraly (s. 3. marraskuuta 1960, Jackson) on yhdysvaltalainen lentopalloilija ja olympiavoittaja. Kiralya pidetään yleisesti yhtenä kautta aikojen parhaista lentopalloilijoista: hän on ainoa urheilija, joka on voittanut olympiakultaa sekä sisälentopallossa että rantalentopallossa.

Kiralyn sukujuuret ovat unkarilaiset. Hänen tohtori-isänsä László muutti Yhdysvaltoihin Unkarin kansannousun 1956 jälkeen. Karch Kiraly opiskeli Kalifornian yliopistossa ja valmistui biokemiasta vuonna 1983.

1980-luvulla Kiraly oli Yhdysvaltojen lentopallomaajoukkueen vakiojäsen. Hän oli mukana voittamassa olympiakultaa 1984 ja 1988. Kansainvälinen lentopalloliitto FIVB valitsi Kiralyn vuoden pelaajaksi 1986 ja 1988.

Vuoden 1988 olympialaisten jälkeen Kiraly lopetti maajoukkueessa ja pelasi jonkin aikaa Italian Ravennassa Il Messaggeron joukkueessa. Sen jälkeen hän palasi Yhdysvaltoihin ja alkoi pelata rantalentopalloa täyspäiväisesti. Kiraly on voittanut ennätykselliset 148 ammattirantalentopallon turnausvoittoa ja hän voitti olympiakultaa 1996 yhdessä Kent Steffesin kanssa. 1996 rantalentopallo oli ensimmäistä kertaa olympialaisten ohjelmassa.

Kiraly lopetti uransa kauden 2007, mutta jatkoi töitään televisiokanava ESPN:n parissa. Kiraly on ansainnut yli kolme miljoonaa dollaria palkintorahoja urallaan.