Kansan temppeli

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Kansan Temppeli)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Jonestownin hylättyjä rakennuksia vuonna 1979.

Kansan temppeli (engl. People’s Temple) oli yhdysvaltalainen Jim Jonesin johtama lahko tai kultti, joka tunnetaan erityisesti sen jäsenten Guyanan viidakossa 18. marraskuuta 1978 tekemästä joukkoitsemurhasta, jossa kuoli yli 900 ihmistä.

Jim Jones perusti liikkeen vuonna 1953 Indianassa, Yhdysvalloissa. Myöhemmin liike siirtyi San Franciscoon, Kaliforniaan. Alkuaikana liikkeen toiminta oli lähellä kristinuskon valtavirtaa ja sitä arvostettiin erityisesti sen ehdottoman kielteisestä suhtautumisesta rasismiin. Vuosien kuluessa liikkeen opetukset alkoivat kuitenkin poiketa merkittävästi kristinuskosta, liikkeen uskonnollisuus hämärtyä ja lähestyä sosialismia[1]. Jones myös julisti maailmanlopun tulevan pian ydintuhon myötä ja uskoi Kansan temppelin jäsenten selviävän siitä.

Liike hankki merkittävää vaikutusvaltaa Kaliforniassa. Toisaalta liikkeestä eronneet perustivat ryhmän, joka vaati muun muassa liikkeeseen jääneitä lapsia takaisin vanhemmilleen.

Reaktiona ympäristön kielteiseen suhtautumiseen monet liikkeen kannattajat siirtyivät vuonna 1978 johtajansa johdolla Jonestowniksi ristimäänsä siirtokuntaan Guyanaan, Etelä-Amerikkaan. Jones oli muuttunut 1970-luvun alussa vainoharhaiseksi ja itsevaltaiseksi. Hän oli suunnitellut joukkoitsemurhaa jo vuonna 1973 reaktiona kahdeksan johtohenkilön eroon. Hän salakuljetutti Jonestowniin myrkkyä ja aseita.

Liikkeen väitettyjä väärinkäytöksiä kuten veronkiertoa sekä paikan mahdollisesti huonoja elinoloja tutkinut yhdysvaltalaisen senaattori Leo Ryanin johtama tietojenkeruuryhmä vieraili siirtokunnassa marraskuussa. 18. marraskuuta Ryanin seurue ja Jonestownista pois halunneiden lahkolaisten ryhmä joutui väijytykseen Port Kaituman lentokentällä. Viisi ihmistä kuoli: Ryan, kolme toimittajaa ja yksi Jonestownista pois halunnut Kansan temppelin jäsen.

Jones toteutti tämän jälkeen ”protestiksi vallankumouksellisen itsemurhan”, jossa noin kaksi kolmasosaa siirtokunnan asukkaista kuoli juomaansa myrkkyyn, muut luotiin tai kuristaen[2]. Koska aseistetut vartijat valvoivat ja osin toteuttivat tätä ”joukkoitsemurhaa”, kyseessä oli ainakin osin joukkomurha. Vain harva pääsi pakoon.

Jones itse kuoli päähän osuneeseen luotiin. Ei ole varmuutta siitä, tekikö hän itsemurhan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Raimo Ojanen: Harmaan sävyjä – näkökulmia Kansantemppeliin ja Jonestownin tragediaan (pdf) (Yleisen historian lisensiaatintutkimus) 2008. Tampereen yliopisto. Viitattu 25.8.2012.
  2. Jonestown Massacre Documentary

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä uskontoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.