Kangaspaju

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Kangaskarapaju)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kangaspaju
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Suomessa: Elinvoimainen

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Kladi: Koppisiemeniset
Kladi: Aitokaksisirkkaiset
Kladi: Rosidit
Lahko: Malpighiales
Heimo: Pajukasvit Salicaceae
Suku: Pajut Salix
Laji: bebbiana
Kaksiosainen nimi

Salix bebbiana
Sarg.

Synonyymit
  • kangaskarapaju (Salix starkeana subsp. cinerascens (Wahlenb.) Hultén)
Katso myös

  Kangaspaju Commonsissa

Kangaspaju (Salix bebbiana) on pensasmainen pajulaji, joka voi joskus kasvaa pieneksi puuksi. Sen korkeus on puolesta kahteen metriä.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kangaspajun haarat ovat harmaan punaruskeita ja tavallisesti lyhytkarvaisia. Vuosikasvaimet ovat aluksi tiheäkarvaisia, myöhemmin harvakarvaisia. Lehtien korvakkeet yleensä puuttuvat. Lehtilavan koko on 3–7 cm ja se on ehyt, sulkasuoninen, pyöreähkö–soikea–puikea, suippo- ja suorakärkinen, ylä- ja alapuolelta tiheään harmaakarvainen. Lehtilaita on ehyt tai niukasti hampainen. Lehdessä on 6–8 suoniparia. Kangaspaju on kaksikotinen, se kukkii lehtien puhjetessa. Suomessa kukinta-aika on kesäkuussa. Kukinto on kokonaisena variseva, lyhyt ja harsu norkko. Kukat sijaitsevat norkkosuomujen hangassa, pieniä, kehättömiä, mesinystyisiä. Norkkosuomut ovat vaaleanruskeita. Palhot ovat tyvestä karvaisia. Sikiäin on pitkäperäinen, karvainen, vartalo on lyhyt tai puuttuu, luotit uloskaartuvat. Hedelmä on kiiltävä ja lyhytkarvainen kota. Siemenet ovat pieniä, tyviosa on lenninhaiveninen.[2][3]

Kangaspajua esiintyy Suomessa Lapissa ja Koillismaalla yleisenä, runsaimmin sitä tavataan Inarin korkeudella. Se kasvaa kuivissa kangasmetsissä ja jokivarsien soraikoilla.[3] Laji on läheinen ahopajun (Salix starkeana) kanssa, joka kasvaa Etelä-Suomessa yleisemmin kuin Pohjois-Suomessa.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Maiz-Tome, L.: Salix bebbiana IUCN Red List of Threatened Species. Version 2021-2. 2016. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 26.9.2021. (englanniksi)
  2. Pinkka – Lajintuntemuksen oppimisympäristö: Kangaspaju (Salix bebbiana)
  3. a b c Hämet-Ahti, Leena, Suominen, Juha, Ulvinen, Tauno & Uotila, Pertti (toim.): Retkeilykasvio, 4. uudistettu painos. Helsinki: Luonnontieteellinen keskusmuseo, Kasvimuseo, 1998. ISBN 951-45-8167-9.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]