Kamelot

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kamelot
Kamelot esiintymässä Wackenissa vuonna 2012.
Kamelot esiintymässä Wackenissa vuonna 2012.
Tiedot
Toiminnassa 1991
Tyylilaji progressiivinen metalli, power metal
Kotipaikka Yhdysvallat Tampa, Florida, Yhdysvallat
Laulukieli englanti
Jäsenet

Tommy Karevik, laulu
Thomas Youngblood, kitara
Sean Tibbetts, basso
Johan Nunez, rummut
Oliver Palotai, kosketinsoittimet

Entiset jäsenet

Mark Vanderbilt, laulu (1991–1997)
Ricard Warner, rummut (1991–1997)
David Pavlicko, kosketinsoittimet (1995–1998)
Glenn Barry, basso (1992–2009)
Roy Khan, laulu (1997–2011)
Casey Grillo, rummut (1997–2018)

Levy-yhtiö

Napalm Records
Steamhammer

Aiheesta muualla
Kotisivut

Kamelot on yhdysvaltalainen power metal -yhtye, jonka perusti Thomas Youngblood vuonna 1987. Norjalainen laulaja Roy Khan liittyi albumille Siége Perilous ja jakoi laulunteon Youngbloodin kanssa lähtöönsä asti huhtikuussa 2011. 22. kesäkuuta 2012 Youngblood ilmoitti verkkosivuillaan, että heidän uusi laulajansa olisi ruotsalainen Tommy Karevik, joka esiintyi ensimmäisen kerran Kamelotin albumilla Silverthorn, hän toimii myös säveltäjänä ja sanoittajana.

Vuoteen 2023 mennessä Kamelot oli julkaissut kolmetoista studioalbumia, kolme live-albumia, kaksi live-DVD:tä ja kaksikymmentä musiikkivideota.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varhaiset vuodet, Eternity, Dominion ja Siége Perilous (1987–1998)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhtyeen perusti Floridassa vuonna 1987 kitaristi Thomas Youngblood, nimellä "Camelot". Tätä nimeä ehdotti alun perin Youngbloodin äiti, koska hän rakasti John F. Kennedyä.

yhtyeeseen liittyivät Rob Beck (laulu) Richard Warner (rummut) ja Dirk Van Tirborg (basso ja koskettimet).

Vuonna 1988 he äänittivät Youngbloodin ja Warnerin säveltämän kappaleen "Breaking The Silence" "Tampa Bay's Metal Mercenaries: The Invasion" julkaisulle, joka on vain kasettikokoelma useista Tampa Bayn heavy metal -bändeistä.

Vuonna 1991 Sean Tibbetts (tuolloin taiteilijanimellä Sean Christians) liittyi basistiksi, Rob Beck korvattiin laulussa Mark Vanderbiltillä ja Dirk Van Tilborg jätti yhtyeen.  Yhtye muutti nimensä "Kamelotiksi", koska tampassa oli paikallinen levykauppa nimeltä Camelot, ja erottaakseen sen Camelot-myytistä.  Tämä kokoonpano äänitti samana vuonna yhtyeen ensimmäisen demon.

Vuonna 1992 Glenn Barry korvasi Sean Christiansin bassossa ja seuraavana vuonna yhtye äänitti toisen demonsa. Tämän jälkeen David Pavlicko värvättiin kosketinsoittajaksi; Vuonna 1993 yhtye allekirjoitti sopimuksen Noise Recordsin kanssa ja julkaisi ensimmäisen albuminsa Eternityn vuonna 1995.

Yhtyeen seuraava albumi, Dominion, julkaistiin vuonna 1997. Myöhemmin samana vuonna Euroopan kiertueen jälkeen perustaja Richard Warner jätti yhtyeen ja rumpali Casey Grillo liittyi hänen tilalleen. Vuonna 1998 Mark Vanderbilt ei päässyt kiertueelle ja Roy Khan (Conceptionista) värvättiin uudeksi laulajaksi. Kun Roy Khan valittiin, hänen täytyi todistaa kykynsä laskuvarjohyppäämällä bändin kanssa. Näiden kahden uuden jäsenen kanssa Kamelot julkaisi kolmannen studioalbuminsa Siége Perilous. Yhtye teki ensimmäisen kiertueensa myöhemmin samana vuonna soittaen keikkoja ympäri Eurooppaa.

The Fourth Legacy, Karma, Epica ja The Black halo (1999-2006)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisen Euroopan-kiertueensa ja kosketinsoittaja Pavlickon lähdön jälkeen yhtye palasi Tampaan kirjoittamaan musiikkia uudelle albumille nimeltä The Fourth Legacy, joka julkaistiin vuonna 1999. Vuoden 2000 puolivälissä Kamelot teki "New Allegiance Tourin" Saksassa, Itävallassa, Sveitsissä, Alankomaissa, Belgiassa, Italiassa, Kreikassa ja Espanjassa, jonka aikana Kamelotin ensimmäisen livealbumi The Expedition nauhoitettiin. Muutamaa kuukautta myöhemmin yhtye julkaisi viidennen albuminsa Karman. Kuudes albumi, Epica, julkaistiin vuonna 2003. Sekä Epica että yhtyeen seitsemäs albumi The Black Halo, joka julkaistiin vuonna 2005, perustuvat Johann Wolfgang von Goethen versioon Faustista, miehestä, joka myy sielunsa paholaiselle. Uuden albumin tukemiseksi yhtye kiersi ympäri Eurooppaa (At Vance tukiyhtyeenä) ja Japania. Black Halo World Tour 2005:n ensimmäisellä osuudella Kamelot esiintyi pääesiintyjänä Epican ja Kotipellon kanssa. Japanin kiertueen tukiyhtye oli Silent Force. Yhtye soitti myös Bang Your Head!! Festivaalilla Saksassa ja Graspop Metal Meeting festivaalilla Belgiassa.

Vuonna 2005 Kamelot teki ensimmäiset musiikkivideonsa kappaleille "The Haunting (Somewhere in Time)" ja "March of Mephisto" albumilta The Black Halo. Molemmat videot kuvasi tuottelias ohjaaja Patric Ullaeus. 5. lokakuuta 2005 Kamelot lisäsi Oliver Palotain yhtyeen viidenneksi viralliseksi jäseneksi; Palotai soitti sekä koskettimia että (lisä)kitaroita. Black Halo World Tourin toisella osuudella Kamelot vieraili Pohjois-Amerikassa (Kanada ja Yhdysvallat), Etelä-Amerikassa (Brasilia) ja Euroopassa (Belgia, Alankomaat, Norja ja Ruotsi). 11. helmikuuta 2006 Patric Ullaeus kuvasi yhtyeen live-DVD:n One Cold Winter's Night Rockefeller Music Hallissa Oslossa, Norjassa. Se julkaistiin 17. marraskuuta 2006 Saksassa, 20. marraskuuta muualla Euroopassa ja 21. marraskuuta Yhdysvalloissa ja Kanadassa SPV Recordsin kautta.

Ghost opera, poetry for the poisoned ja Khanin lähtö yhtyeestä (2006-2011)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2006 lopulla yhtye palasi Gate Studiosiin Wolfsburgiin, Saksaan, äänittämään Ghost Opera levyä, joka julkaistiin 1. kesäkuuta 2007 Saksassa, 4. kesäkuuta muualla Euroopassa ja 5. kesäkuuta Yhdysvalloissa. Albumi äänitettiin ja miksattiin Gate Studiosilla ja Pathway Studiosilla Wolfsburgissa tuottajien Sascha Paethin ja Miron kanssa. kappaleille "Ghost Opera", "The Human Stain", "Rule the World" ja "Love You to Death" tehtiin musiikkivideot. Ghost Operan uudelleenjulkaisu, nimeltään Ghost Opera: the Second Coming, julkaistiin pian edeltäjänsä jälkeen. Se sisältää koko alkuperäisen Ghost Opera -albumin ja toisen CD:n, jossa on kymmenen kappaletta, jotka on nauhoitettu konsertissa Belgradissa, Serbiassa, sekä bonuskappaleet "Season's End", "The Pendulous Fall", "Epilogue" ja "Rule the World (Remixed)". Ghost Operan maailmankiertue 2008-2009 sisälsi kolme kiertuetta Euroopassa ja yhden Yhdysvaltain kiertueen, tukibändejä olivat Edguy, Firewind, Leaves' Eyes, Delain ja Serenity. Kesät 2008 ja 2009 yhtye soitti festivaaleilla kuten Wacken Open Air, Rock am Ring, Sonisphere Festival ja Metal Rock Fest Lillehammerissa. TT Circuit Assenissa he soittivat Within Temptationin kanssa Iron Maidenin tukena.

Joulukuussa 2009 Youngblood ilmoitti, että basisti Glenn Barry oli virallisesti jättänyt yhtyeen ja hänen tilalleen oli tullut kiertuebasisti ja entinen jäsen Sean Tibbetts.  Tammikuussa 2010 Kamelot alkoi työstää yhdeksättä studioalbumiaan mökissä Norjassa. Sanottiin, että bändi tutki "uusia soundeja" ja että uuden levyn aiheet olisivat monipuolisia.  Vuoden 2010 alussa Kamelot julkaisi virallisella verkkosivustollaan kolmen tulevan albumin kappaleen nimet: "The Great Pandemonium", "Hunter's Season" ja "Thespian Drama". He paljastivat myös, että vierailevia muusikoita esiintyisi: Simone Simons (laulajana balladissa "House on a Hill" ja albumin nimikappaleessa) ja myöhemmin Gus G, kreikkalaisesta power metal -yhtyeestä Firewind.

25. maaliskuuta 2010 yhtye aloitti "Pandemonium over Europe" -kiertueen, joka päättyi 26. huhtikuuta 2010. Myöhemmin bändi paljasti, että heidän yhdeksännen studioalbuminsa nimi oli Poetry for the Poisoned. Sen julkaisi earMUSIC (viihdekonserni Edelin kansainvälinen levy-yhtiö) Euroopassa 10. syyskuuta 2010 ja yhtyeen oma levy-yhtiö KMG Recordings (Knife Fight Median ja Dismanic Distributionin kautta) Pohjois-Amerikassa 14. syyskuuta 2010.  Musiikkivideon kappaleelle "The Great Pandemonium" ohjasi Owe Lingvall ja se julkaistiin 1. syyskuuta 2010.  Poetry for the Poisoned pääsi Yhdysvaltain Billboard 200 -listalle sijalle 74 ja myi 6 100 kappaletta ensimmäisellä viikollaan. Kesällä 2010 he soittivat festivaalin kesäkiertueella, joka sisälsi festivaaleja kuten Wacken Open Air, Rock am Ring, Tuska Open Air Festival. Kiertueen viimeinen festivaali oli Sziget-festivaali 14. elokuuta.

6. syyskuuta 2010 yhtye ilmoitti, että Khan oli sairastunut vakavasti tulevan Pohjois-Amerikan kiertueen harjoituksissa, vain muutama päivä ennen sen suunniteltua alkua, ja oli palannut Norjaan. Vaikka alun perin ilmoitettiin, että yhtye jatkaisi kiertuetta norjalaisen laulajan Michael Eriksenin kanssa Circus Maximuksesta Khanin sijasta, yhtye ilmoitti myöhemmin lykkäävänsä kiertuetta Khanin kanssa, vaikka yksi keikka soitettiin Eriksenin kanssa ProgPower USA XI -festivaaleilla Atlantassa, Georgiassa, 10. syyskuuta. 2010. Kuitenkin 16. joulukuuta Khanin pitkäaikaisen sairauden vuoksi ilmoitettiin, että Rhapsody of Firen Fabio Lione korvaisi Khanin jäljellä olevina ja siirrettyillä keikoilla Latinalaisen Amerikan, Euroopan ja Pohjois-Amerikan kiertueilla vuonna 2011 ja myöhemmin 70 000 tons of metal, risteilyllä vuonna 2012.  Muita vierailevia laulajia esiintyi valituilla keikoilla, kuten Simone Simons, Tommy Karevik, Shagrath, Alissa White-Gluz ja Atle Pettersen. 15. huhtikuuta 2011 yhtye julkaisi Poetry for the Poisoned & Live from Wacken – Limited Tour Edition albumin, joka sisälsi Khanin viimeisen nauhoitetun keikan yhtyeen kanssa.

uusi laulaja ja silverthorn (2012-2014)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Epävarmuuden jälkeen Khan ja Kamelot julkaisivat erilliset lausunnot 21. ja 22. huhtikuuta ilmoittaen Khanin lähdöstä bändistä. Youngbloodin mukaan yhtye etsi jo uutta laulajaa, ja hakemusten jättämisen määräaika oli tammikuun lopussa. 22. kesäkuuta Kamelot esitteli Tommy Karevikin uudeksi viralliseksi laulajakseen. Karevik oli aiemmin esiintynyt yhtenä vierailevista laulajista vuoden 2011 Pandemonium World Tour -kiertueella. Heidän ensimmäinen esityksensä Karevikin kanssa oli 12. heinäkuuta 2012 Masters of Rockissa.

Kamelot palasi saksalaiselle SPV GmbH -levymerkille julkaisemaan kymmenennen levynsä (ensimmäinen Karevikin kanssa), jonka nimeksi paljastettiin Silverthorn heinäkuussa, se julkaistiin 26. lokakuuta 2012. Silverthornin ensimmäiselle singlelle "Sacrimony (Angel Of Afterlife)" julkaistiin musiikkivideo.  Silverthorn sai positiivisen vastaanoton ja yhtye sijoittui jälleen Yhdysvaltain Billboard-listan top 100:aan sijalle 79.

Yhtye liittyi Nightwishin Imaginaerum World Tour -kiertueelle Pohjois-Amerikassa erikoisvieraina syys- ja lokakuussa 2012 ennen Silverthornin julkaisua, yhdessä vierailevien vokalistien Elize Rydin ja Alissa White-Gluzin kanssa.  Pohjois-Amerikan kiertueen jälkeen Kamelot aloitti Euroopan pääesiintyjäkiertueen marraskuussa 2012, ja kiertue sai tukea Xandrialta,Triospherestä ja Blackguardilta. Yhtye kiersi myös uusia maita Silverthornin kiertueella, mukaan lukien Australiassa, etelä-Koreassa ja Taiwanissa.

Yhtye kiersi vuonna 2013 Delain-yhtyeen ja jousikvartetti Eklipsen kanssa. Kiertueen tämän osuuden aikana kosketinsoittaja Oliver Palotai piti taukoa yhtyeestä, kun hän yhdessä kumppaninsa Simone simonsin kanssa odotti ensimmäistä lastaan. Epican kosketinsoittaja Coen Janssen tuli Palotain tilalle täksi ajaksi. Albumin kiertue päättyi kiertueisiin Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja lopulta Etelä-Amerikassa vuonna 2014.

Vuonna 2014 yhtye piti taukoa kiertueista keskittyäkseen seuraavan albumin työstämiseen. He soittivat vain kahdella festivaalilla Euroopassa, Sweden Rock Festivalilla ja Masters of Rock Festivalilla sekä kahdella klubiesityksellä, Trondheimissa ja Haarlemissa. Haarlemissa he soittivat erityisen akustisen setin, joka sisälsi Welcome Homen live-ensi-illan ja Karman akustisen ensi-illan.

Haven, Shadow Theory ja kokoonpanomuutokset (2015-2019)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

23. helmikuuta 2015 ilmoitettiin, että yhdestoista Kamelot-albumi olisi nimeltään Haven. Se julkaistiin 5. toukokuuta samana vuonna. Alissa White-Gluz, Troy Donockley ja Charlotte Wessels esiintyvät levyllä vieraina. Havenille julkaistiin kolme musiikkivideota: "Insomnia", "Liar Liar (Wasteland Monarchy)" ja "My Therapy". Kriitikot ja fanit ottivat albumin hyvin vastaan, minkä seurauksena se pääsi Yhdysvaltain Billboard-listalle sijalle 75 ja Billboard Hard Rock -listalle sijalle 1.

Vähän ennen albumin julkaisua Kamelot aloitti uuden maailmankiertueen mainostaakseen albumia, joka alkoi Pohjois-Amerikasta DragonForcen ollessa erikoisvieraana. Kesällä he soittivat Masters of Rockissa, Kavarna Rock Festissä ja Rock by the River -festivaaleilla. Myöhemmin samana vuonna yhtye palasi Eurooppaan Kobra and the Lotuksen ja Gus G:n tukemana. Milanon ja Strasbourgin keikkojensa välissä he suuntasivat viikonloppuna Japaniin soittamaan ensimmäistä kertaa Loud Park -festivaaleilla. Vuosi 2015 päättyi Amerikan kiertueen toiseen osaan, jälleen DragonForcen kanssa. Kamelot keskittyi vuonna 2016 edelleen Havenia tukeviin live-esityksiin ja toi heidät jälleen Eurooppaan, mutta kiersi myös Japania ja Etelä-Amerikkaa.

Vuonna 2016 bändi ilmoitti, että kolmannen Haven-kiertueen päättymisen ja "muutaman keikan" jälkeen he työskentelevät uuden studioalbuminsa parissa.

2. helmikuuta 2017 Kamelot liittyi toisen kerran 70000 tons of metal risteilylle. Yhtye avasi Iron Maidenin ja Ghostin Exoduksella 1. heinäkuuta 2017 San Manuelin amfiteatterissa San Bernardinossa. Casey Grillo ei osallistunut keikalle, joten Alex Landenburg Luca Turillin Rhapsodysta tuli hänen tilalleen. 2017 päätti Havenin maailmankiertueen esityksillä Venäjällä, Kreikassa ja Israelissa.

25. tammikuuta 2018 Kamelot julkisti kahdestoista studioalbuminsa The Shadow Theory. Se julkaistiin 6. huhtikuuta 2018.  Lauren Hart ja Jennifer Haben esiintyvät vieraina albumilla. Albumi pääsi Billboard Hard Rock -listalle sijalle 2 ja nousi Amazon Hard Rock & Metal -listan sijalle #1.  The Shadow Theorylle julkaistiin kolme musiikkivideota: "Phantom Divine (Shadow Empire)", "Amnesiac" ja "MindFall Remedy". Kamelot ilmoitti, että pitkäaikainen jäsen Casey Grillo oli lähtenyt bändistä 5. helmikuuta 2018 "etsimään muita musiikillisia ja kiertuemahdollisuuksia" ja keskittymään rumpupääyhtiöönsä. Samana päivänä Firewind-rumpali Johan Nunez liittyi yhtyeeseen hänen tilalleen.

Uuden albumin julkaisun jälkeen yhtye aloitti The Shadow Tour -kiertueen mainostaakseen albumia, aloittaen Pohjois-Amerikasta Delainin ja Battle Beastin toimiessa avausesiintyjinä. Vain kahden esiintymisen jälkeen bändi ilmoitti, että Johan Nunez luopuu loukkaantumisen vuoksi ja että Alex Landenburg tulee olemaan hänen live-korvaajansa. Kesän aikana he esiintyivät eurooppalaisilla festivaaleilla. He kiersivät Eurooppaa pääesiintyjinä Leaves' Eyesin, Visions of Atlantiksen, Circus Maximuksen ja Dynaztyn tuella, jota seurasi Japanin kiertue erikoisvieraiden Witherfallin kanssa ja Australian kiertue Valhaloren kanssa. Kamelot liittyi 70000 tons of metal risteilylle kolmannen kerran 31. tammikuuta 2019. He palasivat Eurooppaan keväällä Evergreyn ja Visions of Atlantiksen kanssa. Alex Landenburg liittyi myöhemmin virallisesti yhtyeeseen 10. huhtikuuta 2019. Kesän aikana bändi esitti joitain eksklusiivisia eurooppalaisia konsertteja, mukaan lukien Luppolo in Rock Festivalilla ja Z! Live Rock Festillä. Kamelot päätti The Shadow Tourin toisella Pohjois-Amerikan osuudella syksyllä Sonata Arctican ja Battle Beastin tuella.

Yhtyeen kolmas livejulkaisu, I Am the Empire – Live from the 013, nauhoitettiin 013 areenalla Tilburgissa, Alankomaissa 14. syyskuuta 2018 erikoisvieraina keikalla olivat Charlotte Wessels, Elize Ryd, Alissa White-Gluz, Eklipse ja Sascha Paeth. Live-julkaisun DVD/Blu-ray julkistettiin myöhemmin 3. kesäkuuta 2020, ja julkaistiin 14. elokuuta 2020.

The Awakening (2020-)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

26. helmikuuta 2020 Kamelot ilmoitti julkaisevansa ensimmäisen kirjansa, Veritas: A Kamelot Legacy, Rocket 88: n kautta, joka sisältää bändin muistoesineitä sekä studio-, live- ja henkilökohtaisia valokuvia bändin uralta, kirja juhlistaa Kamelotin perustamisen kolmekymmentä vuosipäivää.

Kesäkuussa 2020 Jones.Show'n haastattelussa Youngblood paljasti, että hän, Karevik ja Palotai ovat työskennelleet uuden materiaalin parissa tulevalle kolmannelletoista albumilleen:

Meillä on tällä hetkellä materiaalia uudelle levylle, jota työstämme. Ja kaikki on tuoretta, mutta siinä on silti tämä tunnusomainen ääni, jonka haluamme saada ja jonka tunnemme tärkeäksi. Se on taiteilijan temppu - sinun on varmistettava, että annat faneille mitä he odottavat, mutta et halua antaa heille samaa, koska silloin et kasva ja se tulee vain olemaan tylsää. Olemme kuitenkin pystyneet siihen.

Kahdessa FaceCulturen ja A&P Reactsin haastattelussa Youngblood oli myös paljastanut, että uudelle albumille oli kirjoitettu kaksikymmentäviisi kappaletta, joista he keskittyisivät kolmeentoista. Sekä Youngblood että Karevik olivat myös ilmoittaneet, että bändi aikoi julkaista uuden albumin elo- tai syyskuussa 2021, vaikka se oli alun perin tarkoitus julkaista maaliskuussa. 13. lokakuuta 2020 Gino Alachen haastattelussa "Rockum Radio Show" -ohjelmassa Youngblood vahvisti, että albumilla oli kaksitoista kappaletta ja bändi valmistautui menemään studioon nauhoittamaan kolmattatoista studioalbumiaan. Kun Youngbloodilta kysyttiin haastattelussa albumin lauluntekotavasta, hän sanoi, että albumi sisältää sekoituksen uusia elementtejä ja vaikutteita sekä materiaalia, jota fanien pitäisi odottaa.

Tulevan albumin julkaisupäivää ei ollut ilmoitettu vuoden 2021 määräaikojen ylittämisen jälkeen, mutta Kamelot tuotti albumille kaksi musiikkivideota toukokuussa 2022. Seuraavassa kuussa yhtye ilmoitti, että "miksauksen viimeiset silaukset ovat käynnissä" albumille, joka on suunniteltu julkaistavaksi vuoden 2023 alussa, sekä sen, että sellisti Tina Guo esiintyisi albumilla. Sen lisäksi, että yhtye vahvistettiin pääesiintyjäksi ProgPower USA:n vuoden 2023 painoksessa, yhtye tuki albumia lähtemällä viiden päivän kiertueelle Brasiliaan Turillin / Lione Rhapsodyn kanssa helmikuussa 2023 Melissa Bonnyn ollessa vierailevana laulajana. joulukuuta 2022 bändi julkisti ensimmäisen Euroopan osuuden Awaken the World -kiertueelleen, joka alkoi maaliskuussa 2023.  Kolmannentoista studioalbumin teaser julkaistiin 6. tammikuuta 2023.

Samanaikaisesti singlen "One More Flag in the Ground" julkaisun kanssa 12. tammikuuta 2023 albumin nimeksi paljastettiinThe Awakening, ja se julkaistiin myöhemmin 17. maaliskuuta 2023.  Ennen julkaisuaan yhtye oli julkaissut kaksi singleä albumilta: "Opus of the Night (Ghost Requiem)" ja "Eventide".

Jäsenet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyiset jäsenet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Entiset jäsenet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kiertuemuusikot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Günter Werno – kosketinsoittimet (2000)
 • Alex Holzwarth – rummut (2002)

Vierailevat muusikot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Andre Neygenfind – d-basso (1999)
 • Thomas Rettke – laulu (1999)
 • Simon McTavish – huilut (1999)
 • Farouk Asjadi – huilu, percussion, shakuhachi (1999–2001)
 • Michael "Miro" Rodenberg – laulu, koskettimet (1999–2001)
 • Tobias Rempe – viulu (2001)
 • Patrick Sepec – sello (2001)
 • Corinna Guthmann – viulu (2001)
 • Marie-Theres Strumpf – viulu (2001)
 • Luca Turilli – kitara (2003)
 • Stian Thorensen – laulu (2005)
 • Simone Simons – laulu (2005)
 • Jens Johansson – koskettimet (2005)
 • Shagrath – laulu (2005)
 • Cinzia Rizzo – laulu (2005)
 • Amanda Somerville – laulu (2007)
 • Alissa White-Gluz – laulu (2012)
 • Elize Ryd – laulu (2012)

Julkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Studioalbumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kokoelma-albumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Livealbumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]