Roy Khan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Roy Khan esiintymässä vuonna 2007.

Roy Sætre Khantatat (thai: รอย ขันธทัต; s. 12. maaliskuuta 1970) on norjalainen laulaja ja lauluntekijä. Hän on progressiivista metallia soittavan Conception-yhtyeen laulaja ja power metal -yhtye Kamelotin entinen laulaja vuodesta 1997 lähtöönsä asti vuonna 2011. Hän kirjoitti suurimman osan Kamelotin kappaleista yhdessä bändin kitaristin ja perustajan Thomas Youngbloodin kanssa tänä aikana. Khan vetäytyi musiikista vuonna 2011 ja teki paluun vuonna 2018, jolloin hän julkaisi uuden soolokappaleen YouTubessa ja ilmoitti Conceptionin paluusta.

Varhainen elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Khan syntyi 12. maaliskuuta 1970 norjalaiselle äidille ja thaimaalaiselle isälle ja otti molemmat sukunimet. Khanin äidinpuoleisella isoisällä, Kåre Sætrellä, oli suuri vaikutus hänen musiikillisiin pyrkimyksiinsä, minkä Khan totesi useissa haastatteluissa. Sætre esiintyi myöhemmin pojanpoikansa rinnalla lavalla useita kertoja. Khan aloitti laulamisen nuorena, ja 17-vuotiaana, kun hän oli suihkussa koulussa, opiskelijatoveri kuuli Khanin laulavan Heartin kappaletta "Alone" ja hänelle tarjottiin liittyä tämän bändiin. Valmistuttuaan lukiosta Khan opiskeli oopperaa kolme vuotta.

Kouluvuosinaan hän lyhensi nimensä "Khantatat" muotoon "Khan", koska hän piti sitä helpompana, ja käytti sitä usein lempinimenä. Hänet mainitaan myös nimellä "Khan" useimmilla varhaisilla albumeilla.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Conception (1991–1998, 2005)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oopperaopintojensa jälkeen Khan liittyi norjalaiseen progressiivista metallia soittavaan Conception-yhtyeeseen sen edellisen laulajan lopetettua vuonna 1991. Hänet valittiin useiden potentiaalisten laulajien koe-esiintymisen jälkeen. Yhtye julkaisi useita albumeita tulevina vuosina ennen hajoamistaan vuonna 1998, vuosi sen jälkeen, kun Khan jätti yhtyeen jatkaakseen uraansa Kamelotin kanssa.

Vuonna 2005 Khan palasi Conceptioniin ja yhtye soitti vuoden 2005 ProgPower USA VI -festivaaleilla 16. syyskuuta ja norjalaisen Scream Magazinen 15 Years &; 100 Issues -festivaaleilla 1. lokakuuta.

Kamelot (1997–2011)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1997 kitaristi ja perustaja Thomas Youngblood kutsui Khanin liittymään Kamelotiin, kun yhtyeen edellinen laulaja erotettiin. Khan lauloi seuraavilla julkaisuilla: Siége Perilous (1998), The Fourth Legacy (1999), Karma (2001), Epica (2003), The Black Halo (2005), Ghost Opera (2007) ja Poetry for the Poisoned (2010). Tänä aikana Khan kirjoitti myös suurimman osan kappaleista yhdessä Youngbloodin kanssa, erityisesti Poetry for the Poisonedissa.

14. elokuuta 2010 Kamelot esiintyi Unkarissa, mikä jäi heidän viimeiseksi esityksekseen Roy Khanin kanssa. Muutamaa viikkoa myöhemmin ilmoitettiin, että Khan ei osallistuisi tulevan kiertueen ensimmäiseen Pohjois-Amerikan osuuteen tukeakseen Poetry for the Poisonedia sairauden vuoksi, ja yhtye suunnitteli alun perin korvaavaa laulajaa, ennen kuin päätti myöhemmin lykätä Pohjois-Amerikan kiertuetta kokonaan jotta Khan voisi toipua.

Kun fanit ja media olivat spekuloineet paljon Khanin sairaudesta tai lähdöstä, Khan itse vahvisti lähtönsä bändistä blogissaan 21. huhtikuuta 2011, ja bändi teki virallisen ilmoituksen seuraavana päivänä. Youngblood kirjoitti tiedotteessa, että Khanille oli annettu paljon aikaa tehdä päätös ja bändi kunnioitti sitä. Kiertue jatkui lopulta Fabio Lionne laulajana, kun taas hänen pysyvä korvaajansa Tommy Karevik liittyi Kamelotiin seuraavana vuonna.

Lähtö musiikista (2011–2017)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lyhyessä haastattelussa paikalliselle norjalaiselle medialle vuonna 2014 Khan kertoi kärsineensä burnoutista ja päätti erota bändistä ennen kiertuetta vuonna 2010 asettaakseen terveytensä ja perheensä etusijalle, mutta yhteisymmärryksessä Youngbloodin ja muun bändin kanssa sillä ehdolla että he eivät ilmoittaisi hänen lähdöstään, jos hän toipuisi ja muuttaisi mieltään.  Vuonna 2018 italialaisen Loud and Proud -lehden haastattelussa Khan kertoi viimeisistä vuosistaan Kamelotin kanssa ja totesi, että hän oli vähitellen palanut yhä enemmän loppuun ylikuormituksen, unettomuudesta ja masennuksesta kärsimisen vuoksi. Hän totesi, että päätös hänen lopetuksestaan tehtiin Wackenissa esiintymisen jälkeen sinä vuonna, koska hän ei enää nauttinut esiintymisestä.

Lähtönsä jälkeen Khan liittyi Moss Frikirke -paikalliseen kirkkoon Mossissa, Norjassa. Vuonna 2013 fanisivu julkaisi verkossa kuvia Khanista esittämässä psalmeja paikallisessa kirkossaan sekä äänitallenteita, joissa hän esitti kappaleen "You Raise Me Up". Nämä poistettiin myöhemmin Khanin pyynnöstä, koska hän ei halunnut huomiota. Lyhyessä lausunnossaan fanisivulle hän vahvisti nauttivansa edelleen metallimusiikista ja kiisti huhut tulevasta gospel-CD: stä sanoen, ettei hän palaa musiikin pariin "lähiaikoina". Hän työskenteli kirkossa neuvonantajana ja nuorisopappina syyskuuhun 2016 asti.

Paluu musiikkiin ja Conceptionin paluu (2018–nykyhetki)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1. huhtikuuta 2018 Khan julkaisi YouTubessa kappaleen nimeltä "For All", mikä sai monet fanit spekuloimaan hänen tulevasta paluustaan musiikkiin.

30. huhtikuuta 2018 ilmoitettiin, että Khan ja muut Conceptionin jäsenet olivat koonneet yhtyeen uudelleen, mikä osoitti spekulaatiot hänen paluustaan musiikkiin tosiksi.

Julkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Conception[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • The Last Sunset (1991)
  • Parallel Minds (1993)
  • In Your Multitude (1995)
  • Flow (1997)
  • State of Deception (2020)

EP:t[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • My Dark Symphony (2018)

Kamelot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

livealbumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]