Kaltag

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


Kaltag
AKMap-doton-Kaltag.PNG

Koordinaatit: 64°19′31″N, 158°43′37″W

Valtio Yhdysvallat
Osavaltio Alaska
Piirikunta Yukon-Koyukuk
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 70,9 km²
 – Sisävesi 10,6 km² (14,97 %)
Väkiluku 230
 – Tiheys 3,8 as./km²
Aikavyöhyke UTC-9
 

Kaltag on kaupunki Alaskassa. Se sijaitsee Yukonjoen länsirannalla 120 kilometriä länteen Galenasta, 10 metriä korkealla jyrkänteellä Nulato Hillsin juurella. Kaupunki on länteen Innoko National Wildlife Refuge -luonnonsuojelualueesta.

Vuoden 2000[1] väestönlaskennassa sen asukasluku oli 230. Näistä etnisesti 84,35% kuului Amerikan alkuperäiskansoihin.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaltag oli alue, jota ympäröivien kylien athabaskeihin kuuluva koyokon-heimo käytti hautausmaanaan. Se sijaitsi vanhan kuljetusreitin varrella. Reitti johti lähteen vuorten halki Unalakleetiin. Athabaskeilla oli vuosittain alueella tilapäisiä leirejä, joita he käyttivät kunnes villiriista vaelsi muualle.

Venäläiset antoi kylälle nimen Kaltag samannimisen koyokon-intiaanin mukaan.

Vuonna 1839 isorokkoepidemia tappoi suuren osan alueen asukkaista.

Alaskan ostamisen jälkeen Yukonjoen pohjoisrantaa pitkin vedettiin Yhdysvaltain armeijan lennätinlinja. Kauppa-asema avattiin noin 1880, juuri ennen vuosien 1884-1885 kultaryntäystä. Höyrylaivat operoivat pitkin Yukonjokea kuljettaen tarvikkeita kullankaivajille, huippuvuosi oli 1900, jolloin joella kulki 46 laivaa. Vuonna 1900 tuhkarokko ja ruokapula vähensivät väkilukua kolmanneksella. Kaltagin kylä perustettiin epidemian jälkeen kun kolmen läheisen kylän asukkaat muuttivat alueelle.

1880-luvulla alueella oli pieni kultaryntäys. Vuonna 1906 kullanetsijät muuttivat Fairbanksiin ja Nomeen. Galenan lyijykaivokset alkoivat toimia vuonna 1919. Kaltag oli kaivoksista alajuoksuun ja sen merkitys kaivajien kuljetusreittinä kasvoi. 1940-luvulla kaivostoiminta alkoi ehtyä, samoin Kaltagin merkitys.

Vanha hautausmaa sortui jokeen noin 1937. Lentokenttä ja terveysasema avattiin 1960-luvulla.

Nykyään Kaltagin tärkein tapahtuma on viikon kestävä Stick Dance Festival (keppitanssifestivaali). Kaltagin talous perustuu paljolti metsästykseen ja kalastukseen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. American FactFinder (Community facts -haulla kaupungin nimi, piirikunta) US Census Bureau. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]