Kainuun ammattiopisto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kainuun ammattiopisto (KAO) tarjoaa toisen asteen ammatillista koulutusta valtakunnallisesti. Vakituiset toimipisteet sijaitsevat Kajaanissa, Vuokatissa, Kuusamossa ja Vantaalla.

KAOn koulutusaloja ovat matkailu-, ravitsemis- ja talousala, kulttuuriala, luonnonvara- ja ympäristöala, sosiaali-, terveys- ja liikunta-ala, tekniikan ja liikenteen ala ja yhteiskuntatieteiden, liiketalouden ja hallinnon ala. KAO järjestää myös oppisopimuskoulutusta, lisä- ja täydennyskoulutusta sekä ammatillisiin perustutkintoihin ja ammatti- ja erikoisammattitutkintoihin valmistavaa koulutusta. Yrityksille KAO järjestää kehittämistarpeiden mukaan räätälöityjä henkilöstökoulutuksia.

Kainuun ammattiopisto on osa Kajaanin kaupungin koulutusliikelaitosta.

Vuokatti-Ruka Urheiluakatemia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tavoitteellisesti harjoittelevat urheilijat voivat hakea Vuokatti-Ruka Urheiluakatemiaan. Kainuun ammattiopiston opiskelijat harjoittelevat Vuokatissa Sotkamon urheilulukion ja Kajaanissa Kajaanin lukion opiskelijoiden kanssa. Lajivalmennusta on Kajaanissa jalkapallossa, jääkiekossa, salibandyssa, yleisurheilussa ja tanssissa. Kuusamossa, Rukalla lajivalmennusta on alppihiihdossa sekä freestylessa. Vuokatissa lajivalmennusta on ampumahiihdossa, hiihtosuunnistuksessa, maastohiihdossa, yhdistetyssä, lumilautailussa, uinnissa, lentopallossa ja pesäpallossa.

Seppälä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seppälä on Kainuun ammattiopiston luonnonvara- ja ympäristöalan yksikkö Kajaanin Kirkkoaholla. Seppälään on sijoitettu kyyttöjen geenipankkikarja, ja koulutilan navetassa on 65 päätä uhanalaista itäsuomenkarjaa. Lisäksi koulutilalla on 20 paikkainen koirakeskus, joka tekee yhteistyötä viranomaisten kuten Poliisikoiralaitoksen, Meri- ja raja­vartio­laitoksen sekä Opaskoirakoulun ja Tullin koirakoulun kanssa nuorten koirien kouluttamiseksi ja tarjoaa koirahoitolapalveluita.

Seppälässä on myös talli, jossa on 4 suomen­hevosta ja 3 russ-ponia sekä omat kasvihuoneet, joissa on myös ympäri vuoden auki oleva puutarhamyymälä ja viherrakentamisen halli. Koulutilalta löytyy myös urheilunurmien oppimisympäristö (golfin kolmiväyläinen harjoitusrata ja monitoimikenttä) sekä viheralueita (piha-alueita, koirakeskuksen luutarha, Impilinnan muotopuutarha ja omena­puiden geenipankki). Koulutilaan kuuluu peltoa 69 ha ja metsää 250 ha. Lisäksi alueella toimii Eläinsairaala CountryPolis.[1]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seppälä on Kainuun vanhin ammatillinen oppilaitos, joka on perustettu vuonna 1897. 1980-luvun alkupuolella tilan pinta-ala oli 439 hehtaaria. Tuolloin oppilaitoksen linjoina oli maatilatalouden peruslinja, viljelijä-, viljelijä-koneenkorjaaja- ja karjanhoitajalinja sekä puutarhakoulu.[2]

Koulun perustamisen taustalla olivat 1800-luvun lopun katovuodet. Tällöin päätettiin, että viljanviljelyn sijaan ryhdytään kehittämään karjataloutta, ja siihen tarvittiin maatalouskoulutusta.

Seppälällä oli 1900-luvun alkupuolella suuri rooli kainuulaisten opillisen sivistyksen kohottajana samoihin aikoihin perustettujen Kajaanin Seminaarin ja Kainuun Opiston kanssa. Kouluun haettiin omakätisellä hakemuksella, ja hakemukseen liitettiin papin­todistus, lääkärintodistus, joka osoitti, ettei hakijalla ollut tarttuvia tauteja, vanhempien tai holhoojan lupakirja, jos hän oli alaikäinen, sekä todistus kansakoulun suorittamisesta tai vakuutus vähimmäistiedoista.

Maanviljelysseuran Ilmari Kiannolta tilaaman Nälkämaan laulun ensimmäinen julkinen esitys oli Seppälässä 21.12.1911. Talvi­sodan aikana Seppälässä oli Pohjois-Suomen rintaman esikunta kenraalimajuri Viljo Tuompon johdolla. Seppälästä käsin johdettiin mm. Suomus­salmen, Raatteen ja Kuhmon taistelut.

Seppälä on ollut osa Kainuun ammattioppilaitosta vuodesta 1997.

Kainuun konservatorio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kainuun Konservatorio on Kajaanissa toimiva musiikkialan koulu joka toimii Kainuun ammattiopiston alaisuudessa. Kainuun ammattiopiston kulttuurialalla on vuodesta 2003 annettu musiikkialan toisen asteen koulutusta, joka painottuu pop-jazz-musiikkiin. 15.3.2007 Kainuun ammattiopiston johtokunta päätti perustaa Kainuun konservatorion, joka toimii Kainuun ammattiopiston kulttuurialan yhteydessä ja antaa musiikkialan perustutkintoon johtavaa toisen asteen koulutusta. Kainuun konservatorion opiskelijoilla on mahdollisuus suorittaa ammatillisen tutkinnon opintojen rinnalla myös ylioppilastutkinto.

Kainuun konservatoriossa opiskelun painopistettä on suunnattu yhä enemmän projektiopintoihin. Projektiopintojen keskeisenä osana on yhteistyö musiikkialan ammattilaisten ja musiikkialan työelämän kanssa. Musiikin opiskelijat valmistavat opintojen aikana useita erilaisia projekteja mm. Kajaanin kaupunginteatterin ja Kainuun Jazz -kevät festivaalin kanssa. Lisäksi opiskelijat valmistavat työpajoissa yhteisiä projekteja eri artistien ja solistien kanssa. Projektiopintojen tavoitteena on parantaa opiskelijoiden organisointi- ja vuorovaikutustaitoja sekä työelämän tuntemusta.

Kainuun konservatoriolla on hyvät työelämäyhteydet ja säännöllistä kansainvälistä vaihtoa. Koulutus toimii yhdessä ammattimuusikoiden kanssa.

Osa opiskelusta voidaan suorittaa kansainvälisenä työssäoppimisena joko eri yhteistyökumppaneitten kanssa tai erilaisina projekteina. Kainuun konservatoriossa on tehty lukuisia kansainvälisiä produktioita. Osa opiskelijoista on ollut 3–4 viikon mittaisissa Leonardo-hankkeen työssäoppimisprojekteissa Pohjois-Irlannissa.

Kansainvälisinä projekteina on lisäksi toteutettu esiintymismatkoja Yhdysvaltoihin, Intiaan, Espanjaan ja Venäjälle. Oppilaitoksen kansainvälistä työssäoppimista varten on mahdollisuus saada oppilaitoksen rahallista tukea mm. matkakorvauksiin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Eläinsairaala CountryPolis
  2. Facta2001, WSOY 1985, 14. osa, palsta 597

Julkaisemattomat lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Läntinen Aarre 1994: Sadan vuoden satoa (Seppälän historiikki)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]