Kaarlo Varmavuori

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kaarlo Erkki Aleksanteri Varmavuori (16. marraskuuta 1890 Sakkola24. joulukuuta 1939 Suomussalmi) oli Suomen sisällissodan Pohjois-Hämeen rykmentin 1. pataljoonan ratsuosaston komentaja, joka menehtyi talvisodassa Suomussalmen taistelussa.

Varmavuoren vanhemmat olivat rovasti Kaarlo Varmavuori ja Alma von Pfaler. Hän tuli ylioppilaaksi Hämeenlinnan klassisesta lyseosta ja opiskeli Teknillisessä korkeakoulussa pari vuotta, kunnes antautui sotilasuralle. Hän kävi Jelisevatgradin ratsuväen-junkkarikoulun Venäjällä ja palveli sitten eri joukko-osastoissa, viimeksi eskadroonanpäällikkönä II balttilaisessa rykmentissä.

Venäjän armeijasta Varmavuori erosi luutnanttina 1917. Hän perusti ja koulutti ratsuosaston, joka liitettiin Suomen sisällissodan Pohjois-Hämeen rykmentin 1. pataljoonaan ja osallistui sen käymiin taisteluihin. Viron vapaussodassa Varmavuori ylennettiin ratsumestariksi ja hän toimi muun muassa pataljoonan komentajana. Siirryttyään takaisin siviilielämään 1920 Varmavuori työskenteli Yhdysvalloissa, Kanadassa, Kuubassa, Panamassa ja Meksikossa vuoteen 1931 asti, jolloin hän palasi Suomeen.

Talvisodassa luutnantti Varmavuori palveli JR 64:ssä ja kaatui vastahyökkäyksessä jouluaattona 1939, oltuaan vasta muutaman päivän rintamalla.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Isänmaan puolesta. Talvisodassa 1939-1940 kaatuneiden upseereiden elämäkerrasto, s. 598-599. WSOY, 1949.
Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.