K. G. Göös

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Jyväskylän seminaarin miesopettajia, vuonna 1878. K. G. Göös (takana 2. oik.), oikealla puolellaan J. F. Canth.

Karl Gustaf (Gustav) Göös tai K. G. Göös (2. toukokuuta 1837 Savonlinna19. marraskuuta 1917 Janakkala) oli Jyväskylän seminaarin lehtori, valtiopäivämies ja nykyisin Sanoma-yhtymään kuuluvan Weilin+Göösin perustajaosakas.

Göösin vanhemmat olivat kelloseppä David Göös ja Hedvig Elisabet Norring (1795-1844). Göös valmistui ylioppilaaksi vuonna 1857 ja suoritti samana vuonna opettajan tutkinnon Porvoon tuomiokapitulissa.

Hänen uransa päävaiheet olivat seuraavat[1]. Göös perehtyi valtion apurahan turvin voimistelunopetukseen ulkomailla ja opiskeli samalla lääketiedettä. Vuonna 1863 hänestä tuli Jyväskylän seminaarin lehtori, voimistelun ja anatomian opettaja sekä opetusvälinevaraston haltija. Opetuksessa hän pyrki yhdistämään saksalaisen ja ruotsalaisen voimistelujärjestelmän. Heti ensimmäisenä opettajanvuotenaan hän julkaisi ruotsinkielisen kirjasen kouluvoimistelusta ja vuonna 1867 kirjan Voimistelun harjoitusoppi kansakoulujen tarpeeksi, joka oli ensimmäinen suomeksi ilmestynyt voimistelua käsittelevä teos. Hän toimi myös Jyväskylän ensimmäisenä kirjastonhoitajana[2], perusti suomenmielisen Päijänne -lehden[3] sekä oli osakas Jyväskylän kirjapainossa, joka teki sanomalehti Keski-Suomea ja myytiin myöhemmin Weilin+Göösille.

Göös perusti vuonna 1871 Jyväskylään opetusvälinekaupan, joka liitettiin seuraavana vuonna opettaja Alexander Georg Weilinin omistamaan kirjakauppaan ja kustannusliikkeeseen, ja niin syntyi Weilin+Göös. Göös oli yhtiön toimitusjohtajana vuosina 18721900 ja johtokunnan jäsen vuosina 1900–1902. Luovuttuaan toimitusjohtajan tehtävistään Göös toimi maanviljelijänä vaimonsa kotitilalla Irjalan kartanossa Janakkalassa. Yrityksen pääosa oli 1883 siirretty Helsinkiin, jonne Göös itsekin oli muuttanut asumaan. Göös toimi myös Suomen Liikemiesten Kauppaopiston ensimmäisessä johtokunnassa ja oli sen tukiosakeyhtiön perustajia.[4] Kauppalehti perustettiin Göösin vuonna 1897 esittämän ajatuksen pohjalta, kun hän toimi lehteä kustantamaan ryhtyneen Suomen Liikemies-Yhdistyksen puheenjohtajana.

Muita Göösin toimia olivat muun muassa Hämeen läänin maanviljelysseuran puheenjohtajuus 1894–1917 sekä toimiminen porvarissäädyn edustajana valtiopäivillä 1882 ja 1891. Hänen puolisonsa oli vuodesta 1867 Fanny John (k. 1918), joka toimi ennen naimisiin menoaan Jyväskylän seminaarin ensimmäisenä johtajattarena.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikiaineisto
Wikiaineistossa on lähdetekstiä aiheesta:
  • Ilmari Heikinheimo: Suomen elämäkerrasto, s. 254. Helsinki: Werner Söderström Osakeyhtiö, 1955. Sivu 254.