Käpylinnut

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Käpylinnut
Kirjosiipikäpylintu (Loxia leucoptera)
Kirjosiipikäpylintu (Loxia leucoptera)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Varpuslinnut Passeriformes
Heimo: Peipot Fringillidae
Suku: Loxia
Linnaeus, 1758[1]
Lajeja
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Käpylinnut Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Käpylinnut Commonsissa

Käpylinnut (Loxia) ovat peippojen heimoon kuuluva varpuslintusuku.

Käpylinnut ovat erikoistuneet syömään havupuiden siemeniä ja niille on evoluution tuloksena kehittynyt nokka, jonka ala- ja ylänokka menevät kärjistä ristiin. Nokan kärki toimii kuin leikkuri halkaisten kävyn suomun ja käpylintu nappaa esiin tulleen siemenen kielellään. Tavallisimmat kolme lajia ovat erikoistuneet eri havupuiden siemeniin: isokäpylintu männyn, pikkukäpylintu kuusen ja kirjosiipikäpylintu lehtikuusen. Nokan järeys osoittaa hyvin pääravintokohteen, sillä männyn siemenet ovat kovimman työn takana, lehtikuusen siemeniin riittää vähempikin.

Käpylinnut elävät pohjoisella pallonpuoliskolla. Ne ovat vaelluslintuja, jotka liikkuvat havupuiden siemensatojen mukaan. Ne pesivät jo kevättalvella tai varhain keväällä ennen siementen karisemista. Varsinkin pikkukäpylintu saattaa joskus pesiä mihin aikaan vuodesta tahansa. Paksuseinäinen pesä on puussa. Munia on 3–6 ja vain naaras hautoo. Koiras käy ruokkimassa hautovaa naarasta. Poikasia hoitavat molemmat emot.

Suomessa tavattavia lajeja ovat:

Käpylintujen sukuun kuuluvia lajeja ovat myös:

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. ITIS
  2. [Loxia megaplaga {{{taksoni}}} IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu {{{viitattu}}}. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]