Jäätynyt enkeli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jäätynyt enkeli
Kirjailija Reijo Mäki
Kieli suomi
Genre jännitys
Kustantaja Otava
Julkaistu 1990
ISBN 951-1-11401-8
Sarja: Vares
Edeltävä Sukkanauhakäärme
Seuraava Kuoleman kapellimestari
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Jäätynyt enkeli on kirjailija Reijo Mäen viides Vares-romaani. Se ilmestyi vuonna 1990. Romaanissa yksityisetsivä Jussi Vares saa puhelinsoiton vanhalta luokkakaveriltaan Jarkko Tienviereltä, joka on käytettyjen autojen kauppiaana Porista. Tienvieri pyytää Varesta tutkimaan Mirjami Sinervon murhaa, josta häntä epäillään. Tapaukseen liittyy myös Jarkon ystävä Taisto Pusenius, kovaotteinen rikollinen Veikko Hopea ja Mirjamin näyttelijä-ystävä Lila Haapala.

Romaanin tapahtumat sijoittuvat 1990-luvun laman alkuun Porissa. Keskeisiä teemoja ovat pikkukaupungin hyvä veli -verkostot, korruptio, kiinteistönjalostus ja pankkimaailma, erityisesti sen yritysrahoitus. Myös nuorisokulttuurilla kuten porilaisella popmusiikilla on osansa.

Mäki oli 1980-luvun lopulla Porissa pankissa töissä. Hän on kertonut, että "Helsingin pomot" painostivat myymään yrittäjille valuuttaluottoja ja sättivät myöhemmin alaisiaan löyhästä luotonannosta.[1]

Veikko Hopean käyntiä Pomarkun takana olevassa Kievarissa koskevasta kuvauksesta paljastuu, että kirjailija on sijoittanut rikollisen olevan kotoisin hänen omilta kotikulmiltaan.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helsingin Sanomien Vesa Karosen mukaan Mäki hahmottaa moraaliltaan repsahtaneen yhteiskunnan ilmiöitä ja ihmisiä synkeän osuvasti tyypitellen, mutta tapahtumien kulussa sattuman osuus on huomattava.[2]

Elokuvasovitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aleksi Mäkelä on ohjannut romaanista elokuvan V2 – Jäätynyt enkeli vuonna 2007.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Reijo Mäki kulkee omaa lännen tietään • Sheriffi saalisti Johtolangan Turkuun • Suomen dekkariseura ry dekkariseura.fi. Arkistoitu 1.9.2018. Viitattu 31.8.2018.
  2. Karonen, Vesa: Sattuman sokeaa satoa. Helsingin Sanomat, 16.9.1990.