Jäätynyt enkeli

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jäätynyt enkeli
Kirjailija Reijo Mäki
Kieli suomi
Genre jännitys
Kustantaja Otava
Julkaistu 1990
ISBN 951-1-11401-8
Sarja: Vares
Edeltävä Sukkanauhakäärme
Seuraava Kuoleman kapellimestari
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Jäätynyt enkeli on kirjailija Reijo Mäen viides Vares-romaani. Se ilmestyi vuonna 1990. Romaanissa yksityisetsivä Jussi Vares saa puhelinsoiton vanhalta luokkakaveriltaan Jarkko Tienviereltä, joka on käytettyjen autojen kauppiaana Porista. Tienvieri pyytää Varesta tutkimaan Mirjami Sinervon murhaa, josta häntä epäillään. Tapaukseen liittyy myös Jarkon ystävä Pusenius, kovaotteinen rikollinen Veikko Hopea ja Mirjamin näyttelijä-ystävä.

Romaanin tapahtumat sijoittuvat 1990-luvun laman alkuun Porissa. Keskeisiä teemoja ovat pikkukaupungin hyväveliverkostot, korruptio, kiinteistönjalostus ja pankkimaailma, erityisesti sen yritysrahoitus. Myös nuorisokulttuurilla kuten porilaisella popmusiikilla on osansa.

Mäki oli 1980-luvun lopulla Porissa pankissa töissä. Hän on kertonut, että "Helsingin pomot" painostivat myymään yrittäjille valuuttaluottoja ja sättivät myöhemmin alaisiaan löyhästä luotonannosta.[1]

Veikko Hopean käyntiä Pomarkun takana olevassa Kievarissa koskevasta kuvauksesta paljastuu, että kirjailija on sijoittanut rikollisen olevan kotoisin hänen omilta kotikulmiltaan.

Aleksi Mäkelä on ohjannut romaanista elokuvan V2 – Jäätynyt enkeli vuonna 2007.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]