Jurjen Hempel

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Jurjen Hempel on alankomaalainen kapellimestari, jonka ohjelmistossa on paljon nykymusiikkia. Hän on vuodesta 2005 toiminut geneveläisen Ensemble Contrechamps -yhtyeen musiikillisena johtajana ja johtaa säännöllisesti Asko Ensemblea, London Sinfoniettaa, Netherlands Wind Ensemblea, Nieuw Ensemblea ja Schönberg Ensemblea. Hempel on vieraillut usein myös Suomessa johtaen muun muassa Helsingin kaupunginorkesteria, Radion sinfoniaorkesteria ja Tapiola Sinfoniettaa. Syksystä 2013 alkaen Hempel on Joensuun kaupunginorkesterin taiteellinen johtaja kolmivuotiskauden ajan. Syksyllä 2015 hänet valittiin jatkamaan kevääseen 2019 saakka.[1]

Hempel opiskeli orkesterinjohtoa Utrechtin konservatoriossa opettajinaan David Porcelijn ja Kenneth Montgomery. Tanglewoodissa hän opiskeli kapellimestariluokalla Seiji Ozawan kutsumana opettajinaan Bernard Haitink ja Lorin Maazel. Ensimmäisessä kansainvälisessä Jean Sibelius -kapellimestarikilpailussa vuonna 1995 Hempel sijoittui jaetulle kolmannelle sijalle.[1] Kilpailun seurauksena hän sai useilta suomalaiselta orkestereilta kutsun saapua johtamaan.

Vuonna 1989 Hempel debytoi Radio Philharmonic Orchestra Hollandin ja 1990 Netherland Radio Symphony Orchestran johtajana. Vuosina 1996–1997 Hempel toimi Rotterdamin filharmonikoissa Valeri Gergijevin apulaiskapellimestarina ja 1997 hän johti ensi kerran Amsterdamin Concertgebouw-orkesteria ja Haagin Residentie-orkesteria. Kun Hempel Gergijev-festivaalilla johti Richard Straussin Salome-oopperan, hänet kutsuttiin johtamaan sama teos myös Mariinski-teatteriin Pietariin. Hempel on ensimmäinen alankomaalainen kapellimestari, joka on johtanut Mariinskissa. Vuonna 2004 Hempel johti Brian Ferneyhoughin Shadowtime-oopperan Münchenin biennaalissa. Hän johtaa myös säännöllisesti BBC:n sinfoniaorkesteria ja BBC:n Skotlannin sinfoniaorkesteria. Vuonna 2013 hän aloitti Joensuun kaupunginorkesterin ylikapellimestarina.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]