Jumalan Agnes

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jumalan Agnes
Agnes of God
Ohjaaja Norman Jewison
Käsikirjoittaja John Pielmeier
Perustuu Pielmeierin näytelmään
Tuottaja Norman Jewison
Patrick Palmer
Säveltäjä Georges Delerue
Kuvaaja Sven Nykvist
Leikkaaja Antony Gibbs
Tuotantosuunnittelija Ken Adam
Pukusuunnittelija Renée April
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Columbia Pictures
Levittäjä Columbia Pictures
Netflix
Ensi-ilta 1985, Suomessa 1986
Kesto 99 min
Alkuperäiskieli englanti
ranska
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Jumalan Agnes (Agnes of God) on Norman Jewisonin ohjaama yhdysvaltalainen draamaelokuva vuodelta 1985. Katoliseen nunnaluostariin sijoittuvan tarinan on käsikirjoittanut John Pielmeier oman näytelmänsä pohjalta. Pääosia näyttelevät Jane Fonda, Anne Bancroft ja Meg Tilly.

Savukkeita ketjussa polttava kanadalainen oikeuspsykiatri Livingston (Fonda) saa tehtäväkseen selvittää montrealilaisen luostarin nuoren nunnan (Tilly) tapausta, jossa tämä on synnyttänyt ja ilmeisesti murhannut lapsen osaamatta kertoa asiasta muuten kuin uskonnollis-hurmoksellisin selityksin. Selvityksen aikana Livingston joutuu vastatuksin sekä kristillisen mystiikan, voimakastahtoisen luostarinjohtajan (Bancroft) että oman menneisyytensä kanssa.[1][2]

Meg Tilly voitti Golden Globe -palkinnon Agnesin roolista, ja myös Anne Bancroft oli ehdokkaana[3]. Jane Fonda ja Meg Tilly olivat Oscar-palkintoehdokkaina, samoin kuin Georges Delerue musiikistaan[4].

Helsingin Sanomissa Pertti Avola moitti elokuvaa paikallaan polkevaksi: ”Uskonnolliset ja moraaliset kysymyksenasettelut saavat jatkuvasti tehdä tilaa Livingstonen salapoliisintyölle, eikä mihinkään paneuduta niin, että katsoja tuntisi saavan elokuvasta jotain irti.” Myönteisinä seikkoina hän mainitsi Sven Nykvistin pohjoismaisen kuulaan kuvaustyylin ja Anne Bancroftin roolityön.[1] Video-oppaassa Asko Alanen luonnehti elokuvaa näytelmällisen jäyhäksi tutkielmaksi maallisen ja hengellisen elämän kohtaamisista epätavallisissa olosuhteissa. Hän antoi elokuvalle kaksi tähteä viidestä, joka vastaa sanallista arviota ”keskinkertainen”.[2]

  1. a b Avola, Pertti: Salaperäinen skandaali luostarissa. Helsingin Sanomat, 8.5.1987, s. 52. Näköislehti (maksullinen).
  2. a b ”Jumalan Agnes”, Video-opas 95, WSOY 1994.
  3. Hakutulos 'agnes of god' goldenglobes.com. Viitattu 3.4.2024.
  4. Hakutulos 'agnes of god' awardsdatabase.oscars.org. Viitattu 3.4.2024.