Julius Hirn

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Julius Hirn

David Julius (Julle) Hirn (31. toukokuuta 1868 Helsinki6. marraskuuta 1914 Helsinki) oli suomalainen toimittaja, viittomakielen kehittäjä ja kuurojen yhdistystoiminnan alullepanija.

Hirnin vanhemmat olivat kuurojenkoulun opettaja David Fredrik (Fritz) Hirn ja Maria Lovisa Klingenberg. Hänen molemmat vanhempansa olivat kuuroja mutta Hirn itse oli normaalikuuloinen. Hän kävi Haminan kadettikoulua 1882–1886 ja pääsi ylioppilaaksi Turun ruotsalaisesta lyseosta 1887.

Hirn oli Nya Pressen-lehdessä toimittajana vuodesta 1892 alkaen ja toimitussihteerinä vuodesta 1898 alkaen. Hirn oli myös Hufvudstadsbladetin ja Helsingfors-Posten -lehden toimittajana.

Hirn oli mukana perustamassa vuonna 1895 Helsingin Kuurojen yhdistystä ja vuonna 1905 Kuurojen Liittoa ja hän toimi molempien järjestöjen ensimmäisenä puheenjohtajana. Hirn osallistui myös isänsä kanssa Suomen ensimmäisen viittomakielen kuvasanakirjan tekemiseen. He ehtivät saada valmiiksi 344 kuvausta suunnitellusta tuhannesta viittomasta. Suomen ensimmäisen viittomakielen sanakirjan Kuuromykkäin viittomakieli Suomessa I–III julkaisi Kuurojen liitto 1910–1916.

Vuonna 1907 Kööpenhaminassa pidetyssä ensimmäisessä pohjoismaisessa kuurojen kokouksessa perustettiin Hirnin aloitteesta toimikunta kehittämään yhteispohjoismaista kuurojen viittomakieltä. Tämä hanke ei kuitenkaan lopulta toteutunut vaikka kehitystyötä jatkettiin 1900-luvun loppupuolelle saakka.

Julius Hirn oli naimisissa vuodesta 1905 Anna Matilda Bomanin kanssa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]