Juli Daniel

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Juli Markovitš Daniel (ven. Ю́лий Ма́ркович Даниэ́ль; 15. marraskuuta 1925 Moskova30. joulukuuta 1988 Moskova) oli neuvostoliittolainen kirjailija, runoilija, kääntäjä ja toisinajattelija. Hänet tuomittiin viideksi vuodeksi vankeuteen toisen toisinajattelijan Andrei Sinjavskin kanssa näytösoikeudenkäynnissä Leonid Brežnevin kaudella vuonna 1966.

Aikaisempi elämä ja toinen maailmansota[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Juli Daniel syntyi Moskovassa saksanjuutalaiseen perheeseen. Vuonna 1942 toisen maailmansodan aikana hän valehteli ikänsä ja ilmoittautui vapaaehtoisena rintamalle.

Kirjailijana ja vankeudessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Daniel valmistui vuonna 1950 Moskovan pedagogisesta instituutista ja työskenteli koulun opettajana Kalugan ja Moskovan alueella. Hän työskenteli myös kääntäjänä. Hän alkoi kirjoittaa satiirisia samizdat-kertomuksia salanimellä Nikolai Aržak ja arvosteli neuvostojärjestelmän absurdiutta. Vuonna 1965 hänet vangittiin Andrei Sinjavskin kanssa. Heidät tuomittiin vankeuteen työleirille "neuvostovastaisesta toiminnasta" 14. helmikuuta 1966 huolimatta ulkomaisista ja kotimaisista vastalauseista. He toivoivat, että kirjoituksillaan he voisivat vaikuttaa kommunistihallinnon loppumiseen.[1]

Daniel vapautui vankeudesta vuonna 1970 ja asettui Kalugaan, eikä hän saanut neuvostoaikana palata Moskovaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Colemann, Fred: The Decline and Fall of Soviet Empire: Forty Years That Shook The World, from Stalin to Yeltsin. ST.Martin's Griffin, 1997. ISBN 0-312-16816-0.