Andrei Sinjavski

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Andrei Donatovitš Sinjavski (ven. Андрей Донатович Синявский; 8. lokakuuta 1925 Moskova25. helmikuuta 1997 Pariisi) oli neuvostoliittolainen kirjailija ja toisinajattelija. Hänet tuomittiin työleirille gulagiin Juli Danielin kanssa ”neuvostovastaisesta toiminnasta” 14. helmikuuta 1966.

Sinjavski oli julkaissut salanimellä Abram Terts satiirisia proosakirjoituksia, joissa arvosteltiin neuvostojärjestelmää. Kirjoitukset oli julkaistu ulkomailla. Kun KGB sai tietää, että Sinjavski oli salanimen takana, hänet pidätettiin ja tuomittiin näytösoikeudenkäynnissä vuonna 1966 pakkotyöhön seitsemäksi vuodeksi.

Ryhmä merkittäviä ulkomaalaisia ja neuvostoliittolaisia allekirjoittajia lähetti Leonid Brežneville kirjeen, jossa he vetosivat, että hän ei palaisi stalinismin aikaan. Allekirjoittajien joukossa oli akateemikkoja, mm. Andrei Saharov, Igor Tamm ja Maija Plisetskaja. Kirjettä pidetään neuvostoliittolaisen toisinajattelijaliikkeen alkuna.[1]

Kärsittyään rangaistuksen Sinjavski pääsi vuonna 1973 perheineen muuttamaan Pariisiin, ja hänestä tuli Sorbonnen yliopiston dosentti oppiaineenaan venäläinen kirjallisuus. Sinjavski kirjoitti aktiivisesti Radio Free Europeen.[2]

Sinjavski kuoli syöpään 71-vuotiaana vuonna 1997.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Colemann, Fred: The Decline and Fall of Soviet Empire: Forty Years That Shook The World. St. Martin's Griffin, 1997. ISBN 0-312-16816-0.
  2. Andrei Sinyavsky Radio Liberty: 50 YEARS OF BROADCASTING. Hoover Inst, Stanford University [vanhentunut linkki]
Tämä kirjailijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.