Jukka M. Heikkilä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Jukka M. Heikkilä on vantaalainen kirjailija (s. 1966 Tampere). Koulutukseltaan hän on kauppatieteiden maisteri. Heikkilä voitti vuonna 2001 Nuori Aleksis -palkinnon teoksellaan Antigonos, jumalten poika.

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Merikonsuli, WSOY 1995
 • Tyranni, WSOY 1997
 • Antigonos, jumalten poika, Karisto 2000
 • Arkhimedes syrakusalainen, Karisto 2003
 • Augustuksen kisat, Karisto 2006
 • Germania, Karisto 2008
 • Karthago, Karisto 2011
 • Germaani ja leijona, Karisto 2017
 • Juppiterin saari, Karisto 2019

Merikonsuli kertoo Rooman tasavallasta ja antiikin merisodankäynnistä. Kirjan päähenkilönä on historiallinen hahmo Gaius Lutatius Catulus, roomalainen novus homo. Sivuhenkilöitä ovat muun muassa Hieron II, Arkhimedes, Hamilkar Barka ja Hannibal.

Tyranni kertoo Syrakusan viimeisestä hallitsijasta ja Syrakusan piirityksestä. Kirjan päähenkilönä on historiallinen hahmo Epikydes, Syrakusan tyranni, sivuhenkilöitä ovat muun muassa Hannibal ja Arkhimedes.

Antigonos, jumalten poika kertoo diadokkien sodista ja siveysajattelusta. Kirjan päähenkilönä on historiallinen hahmo, nuori Antigonos Gonatas, josta myöhemmin tuli Makedonian kuningas. Sivuhenkilöitä ovat muun muassa Antigonos Yksisilmäinen, Demetrios I Piirittäjä, Pyrrhos, Ptolemaios I, Zenon Kitionilainen, Epikuros ja Eukleides.

Arkhimedes syrakusalainen kertoo matematiikasta ja hellenistisen ajan Egyptistä. Kirjan päähenkilö on historiallinen hahmo, nuori Arkhimedes, syrakusalainen matemaatikko. Sivuhenkilöitä ovat muun muassa Hieron, Eukleides ja Ptolemaios II.

Augustuksen kisat kertoo gladiaattoreista ja Augustuksen ajan Roomasta. Teos kuvaa naumakhiakisoja eli vesialtaassa järjestettyä taistelunäytöstä. Kirjan päähenkilö on fiktiivinen hahmo, mutta sivuhenkilöitä ovat muun muassa Augustus, Livia ja Julia.

Germania historialliseen kehykseen sijoittuva seikkailukertomus roomalaisesta retkikunnasta Germaniassa. Sivuhenkilöitä ovat muun muassa Germanicus ja keisari Tiberius.

Karthago kertoo Karthagon taistelusta Roomaa vastaan. Kirjan päähenkilönä on historiallinen hahmo, palkkasoturi Ksanthippos. Sivuhenkilöitä ovat muun muassa Hamilkar Barka ja Marcus Atilius Regulus.

Germaani ja leijona kertoo venatio-kisioista eli eläintaisteluista amfiteatterissa. Kirjan päähenkilöt (germaani Ramnulf ja leijona Leo) ovat fiktiivisiä, mutta tärkeitä taustahahmoja ovat muun muassa keisari Trajanus ja vallanperijä Hadrianus.

Juppiterin saari on seikkailukertomus, joka kertoo Mons Jovis saaren (nyk. Isola di Montekristo) outoja tapahtumia tutkimaan lähetetystä retkikunnasta. Kirjan henkilöt ovat fiktiivisiä: Paulus, Titus Flavius ja  Ursus.

Kirjojen kronologinen järjestys on seuraava:

 1. Antigonos, jumalten poika – 302–294 eaa.
 2. Arkhimedes syrakusalainen – 270 eaa.
 3. Karthago – 256-255 eaa.
 4. Merikonsuli – 245-241 eaa.
 5. Tyranni – 215-212 eaa.
 6. Augustuksen kisat – 2 eaa.
 7. Germania – 20 jaa.
 8. Germaani ja leijona - 106-107 jaa.
 9. Juppiterin saari - 170 jaa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]