Juhana III (Portugali)

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Anthonis Morin maalaama muotokuva

Juhana III Hurskas (15021557) (portugaliksi João III o Piedoso) oli Portugalin viidestoista kuningas.

Juhana seurasi isäänsä valtaistuimelle yhdeksäntoistavuotiaana vuonna 1521. Silloin Portugali on maailmanvaltansa huipulla, ja sen pääkaupunki Lissabon oli maailmankaupan keskeisiä paikkoja. Juhanan valtakaudella Portugali laajensi omistuksiaan Aasiassa ja Amerikassa, kun portugalilaiset asuttivat Brasiliaa. Juhana huolehti, että Portugalin omistukset Intiassa (Goa), Maustesaarilla ja Bandasaarilla takasivat sille lähestulkoon monopolin muskotin ja neilikan tuottajana Euroopassa. Tämän takia häntä kutsuttiin myös lisänimellä Siirtomaatavarakauppias.

Portugalin merentakaiset alueet Juhanan hallituskaudella

Juhana hylkäsi Portugalin alueet Pohjois-Afrikassa taloudellisesti tärkeämpien Aasian ja Brasilian takia. Sen sijaan hän pyrki kontaktiin Kiinan ja Japanin kanssa. Jesuiittojen nousu takasi Portugalin maailmanvallan. Juhana sai lisänimen Hurskas kristinuskon levittämisestä Aasiassa ja Amerikassa jesuiittojen avulla. Hän perusti Portugalin inkvisition vuonna 1536.[1]

Juhanan puoliso oli Katariina Kastilialainen, joka oli Kastilian hallitsijan Filip Komean tytär.

Kaikki Juhanan lapset kuolivat ennen häntä. Juhana-pojalle syntyi vielä tämän kuoleman jälkeen poika, josta tuli seuraava kuningas Sebastian.[1] Kun Sebastiankin kuoli lapsettomana, valta siirtyi isosetä Henrikille ja tältä Habsburgien hallitsijasuvun käsiin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b John III Encyclopedia Britannica

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Portugali Edeltäjä:
Emanuel I
Portugalin kuningas
1521-1557
Seuraaja:
Sebastian I
Tämä kuninkaalliseen henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.