Juanfernándezintulikulma

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Juanfernándezintulikulma
Uhanalaisuusluokitus

Äärimmäisen uhanalainen [1]

Äärimmäisen uhanalainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Varpuslinnut Passeriformes
Heimo: Orneerot Furnariidae
Suku: Tulikulmat Aphrastura
Laji: masafucrae
Kaksiosainen nimi

Aphrastura masafucrae
(Philippi & Landbeck, 1866)

Katso myös

  Juanfernándezintulikulma Wikispeciesissä
  Juanfernándezintulikulma Commonsissa

Juanfernándezintulikulma (Aphrastura masafucrae) on orneeroihin kuuluva äärimmäisen uhanalainen lintu, joka elää vain Juan Fernándezin saarilla sijaitsevassa Alejandro Selkirkin saaressa [1].

Kooltaan lintu kasvaa noin 16 cm pitkäksi. Väritykseltään se on ruskea lukuun ottamatta mustia siipiä ja päätä. Päässä on valkoinen silmäkulmajuova. Nokka on hyönteissyöjille tyypillisesti terävä. Linnun kutsuääni on ”trrt”.[2]

Juanfernándezintulikulman luontainen elinympäristö ovat vuoriston rinteillä sijaitsevat metsät, joissa kasvaa Dicksonia externa ja Lophosauria quadripinnata -saniaislajeja.

Vuosina 2001–2003 juanfernándezintulikulmia arvioitiin olevan jäljellä noin 200 yksilöä. Lajiin kohdistuvat suurimmat uhkat ovat metsien hakkaaminen, saarelle tuodut petonisäkkäät ja rotat. Kannan viimeaikaisen vähentymisen syyksi arvellaan myös punaselkähaukan lisääntymistä saarella.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c BirdLife International: Aphrastura masafucrae IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. 2012. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 29.1.2014. (englanniksi)
  2. Masafuera Rayadito – BirdLife Species Factsheet BirdLife International. Arkistoitu 27.10.2016. Viitattu 23. tammikuuta 2008.
Tämä lintuihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.