Jousi (sukunimi)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Wäinö Jousi
Frans Jousi

Jousi on suomalainen sukunimi.

Jousi on ollut suojattu sukunimi, eli nimi, jota ei voinut ottaa kuka tahansa. Vuonna 1930 Suomalaisuuden Liitto, joka oli kansallismielinen järjestö, alkoi suojata sukunimiä, jotka olivat harvinaisia, omaperäisiä tai historiallisesti arvokkaita. Tarkoituksena oli estää nimen väärinkäyttö tai sekoittuminen muihin nimiin. Jousi oli yksi näistä suojatuista nimistä, ja sen käyttöön tarvittiin Suomalaisuuden Liiton lupa. Nykyään Suomessa ei enää ole suojattuja sukunimiä, vaan kaikki sukunimet ovat yhtä lailla suojassa. Nimen vaihtaminen tai ottaminen edellyttää Digi- ja väestötietoviraston hyväksyntää, ja nimeä ei voi ottaa, jos se on jo jonkun toisen sukunimi tai jos se on sopimaton tai harhaanjohtava.[1]

Etymologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sukunimi Jousi viittaa jouseen, joka on vanha ase ja metsästysväline. Jousi-nimisiä ihmisiä on asunut Suomessa jo pitkään, mutta nimen alkuperästä ei ole varmaa tietoa. Yksi mahdollisuus on, että nimi on annettu sotilasnimeksi 1800-luvun puolivälissä, kun Suomi oli osa Venäjän keisarikuntaa. Tuolloin sotilaat saivat usein uusia nimiä, jotka liittyivät heidän ammattiinsa, ulkonäköönsä tai luonteeseensa. Jousi-nimi saattoi siis kuvata sotilaan taitoa tai rohkeutta taistelussa. Jousi-nimi saattoi myös olla alun perin lempinimi, joka oli annettu henkilölle, joka harrasti jousiammuntaa tai valmisti jousia.

Toinen mahdollisuus on, että nimi on peräisin jostakin paikannimestä, joka on muodostettu jousi-sanan pohjalta. Esimerkiksi Jousikylä, Jousimaa tai Jousilahti ovat mahdollisia lähteitä nimen syntymiselle. Tällöin nimi olisi merkinnyt henkilön asuinpaikkaa tai alkuperää. Jousi-nimellä on monia yhteyksiä katunimiin Suomessa. Esimerkiksi Jousenkaari, Jousenkuja, Jousentie, Jousikatu, Jousikuja, Jousiperä, Jousipolku, Jousirinne ja Jousitie ovat kaikki olemassa olevia katuosoitteita.

Venäjän kielessä Jousi-nimi kirjoitetaan Йоуси, mutta se ei ole ainoa mahdollinen kirjoitusasu, sillä nimiä voi kirjoittaa kyrillisiä aakkosilla eri tavoin. Lisäksi ennen vanhaan sukunimien kirjoittaminen ei ollut yhtenäistä, vaan niitä kirjoitettiin miten sattui. Esimerkiksi Iousj on yksi vanhentunut tapa kirjoittaa Jousi. Kirkonkirjat kertovat, mitä kirjoitusasuja on oikeasti käytetty.

Tunnettuja Jousi-nimisiä henkilöitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Frans Jousi (1890–1931), tamperelainen rakennusmestari
  • Julius Jousi (s. 1989), salibandyn pelaaja
  • Wäinö Jousi (1885–1947), päätoimittaja, suomalainen kirja- sekä lehtipainonjohtaja ja yrittäjä (leimasintehtailija)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]