Joukkueenjohtaja

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Joukkueenjohtaja johtaa asevoimissa noin 30 miehen vahvuista joukkuetta.

Suomessa joukkueenjohtaja on yleensä arvoltaan vänrikki, luutnantti tai yliluutnantti, mutta joskus joukkueenjohtajana voi olla vääpelin tai sotilasmestarin arvoinen aliupseeri ja sodan aikana kersantti tai huoltojoukkueessa alikersantti.

Mikäli jotain ryhmää johtaa kersantti, toimii tämä myös joukkueen varajohtajana. Myös kersantti voi toimia varsinaisena joukkueenjohtajana. Näin onkin esimerkiksi yleensä erillisissä komento- ja huoltojoukkueissa, joissa kersantti toimii komppanian vääpelin tehtävissä.

Tällöin vääpeli on vain tehtävänimike ja henkilökohtainen sotilasarvo kyseisellä henkilöllä on edelleen kersantti. Vääpelin ajanmukainen nimitys oli yksikköupseeri, kunnes perusyksikön vääpelin nimike palautettiin. Nimitys vääpeli kävi yksikköpseeria tarkoittamaan vanhanaikaiseksi, kun yhtenäispäällystön vuoksi rauhanaikaisissa yksiköissä yksikön vääpelit alkoivat olla ylivääpeleiden ja sotilasmestareiden asemesta upseereista, luutnantteja tai yliluutnantteja.

Puolustusvoimien uudistuneessa aliupseerijärjestelmässä seuraa palvelusarvo erillään sotilasarvosta. Esimerkiksi joukkueenkouluttajana työskentelevä ylikersantti voi olla silti sotilasarvoltaan luutnantti reservissä.

Joukkueenjohtajat fiktiossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tunnettujen sotaromaanien joukkueenjohtajia ovat esimerkiksi Erich Maria Remarquen teoksen Länsirintamalta ei mitään uutta korpraali Himmelstoss, joka toimii kasarmilla joukkueen kouluttajana mutta rintamalla aliupseerina, ja Tuntemattoman sotilaan vänrikki Koskela.

Elokuvissa esiintyviä joukkueenjohtajia ovat muun muassa Rukajärven tien luutnantti Perkola ja Platoon Leaderin luutnantti Jeff Knight.

Tämä sotaan tai sodankäyntiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.