Jouhisompasammal

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jouhisompasammal
Mosses01.jpg
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Ryhmä: Sammalet Bryobionta
Kaari: Lehtisammalet Bryophyta
Lahko: Splachnales
Heimo: Splachnaceae
Suku: Sompasammalet Splachnum
Laji: sphaericum
Kaksiosainen nimi

Splachnum sphaericum
Hedw.

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Jouhisompasammal Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Jouhisompasammal Commonsissa

Jouhisompasammal (Splachnum sphaericum) on lehtisammallaji sompasammalten heimossa (Splachnaceae). Sen levinneisyysaluetta on Maan pohjoispuolisko. Suomen alueella laji on elinvoimainen ja esiintyy koko maan alueella, pohjoisessa yleisenä.

Jouhisompasammal on lyhytikäinen löyhinä kellanvihreinä kasvustoina kasvava laji. Lehdet ovat soikeat, kapeatyviset ja teräväkärkiset. Itiöpesäkkeitä kasvaa yleisesti. Niiden perä on punakeltainen, ohut ja huomattavan pitkä, jopa 12 senttimetriä. Itiöpesäke on pieni ja sylinterimäinen. Pesäkeperä muodostaa sen alla noin kaksi kertaa pesäkettä leveämmän munamaisen tai päärynämäisen laajentuman.

Jouhisompasammal elää erityyppisissä metsissä ja tuntureilla kosteilla paikoilla kasvualustanaan hirven ja poron lanta, oksennuspallot ja raadot.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Ulvinen, Tauno, Syrjänen, Kimmo & Anttila, Susanna 2002: Suomen sammalet – levinneisyys, ekologia, uhanalaisuus. ISBN 952-11-1152-6.
  • Jahns, Hans Martin 1982: Sanikkaiset Sammalet Jäkälät Pohjois-, Keski- ja Länsi-Euroopassa (Farne, Moose, Flechten Mittel-, Nord- und Westeropas). Otava, Keuruu.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvalinkit:

Tämä kasveihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.