Josef F. Blumrich

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Josef F. Blumrich (15. maaliskuuta 1913 Tiroli, Itävalta10. helmikuuta 2002 Colorado, Yhdysvallat) oli entinen NASA:n insinööri.

Hän muutti Yhdysvaltoihin 1959 liittyäkseen NASAan ja sen avaruusohjelmaan. Työskennellessään Marshall Space Flight Center - laitoksessa hän oli Saturnus V, Skylab-avaruusaseman ja avaruussukkulan sekä useiden satelliittien suunnittelu- ja tutkimusryhmässä. Hän johti NASAn konstruktiotutkimusta ja jäi tästä eläkkeelle 1974.[1] Hän tuli laajasti tunnetuksi julkaistuaan 1974 kirjan Kun taivaat aukenivat. Siinä hän selittää Vanhan testamentin profeetta Hesekielin kohdanneen vieraan avaruusaluksen ja miehistön jäseniä, ei Jumalaa ja pohtii teknisiä mahdollisuuksia olemassa olevan tekniikan ja materiaalien pohjalta.

Kirjan teema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Blumrichin motiivina kirjoittaa kirja oli muinaisastronauttien esilletuoja Erich von Däniken ja teos Vieraita Avaruudesta.[2] Hänen tarkoituksenaan oli asiantuntemuksellaan kumota Dänikenin teoria.

Sen sijaan Blumrich tuo kirjassa esille pohdintoja teknisistä mahdollisuuksista toteuttaa avaruusalus ja varsinkin sen laskeutumisosa, joka voisi vastata Hesekielin kuvausta siitä, mitä hän näki ja koki. Kirjassa on sitaatti niistä Raamatun kohdista, joita hän käyttää lähtökohtana.[2]

Blumrichin laatima tekninen hahmotelma

Avaruusalus olisi ydinkäyttöinen reaktorin kuumentaessa varsinaisen ajoaineen. Ilmakehässä alus lentäisi helikopteriroottorien avulla, joiden sähkömoottorit saisivat energiansa ydinreaktorin ja ajoaineen käyttämästä generaattorista. Alus muistuttaa jonkin verran lasten hyrrää. Muoto mahdollistaisi aerodynaamisen jarrutuksen avaruuskapseleiden tapaan laskeutumisjalasten ollessa käännettynä aluksen yläpuolelle ja roottoreiden laskostettuina.

Siinä on rengassuutin ja uudenlaiset pyörät, joiden kehä on rakennettu siten, että sen osista kulloinkin maata vasten oleva voi toimia poikittaisuunnassa pyöränä tai rullana,"sisäkkäin pyörä pyörässä". Laskeutumisjalasten sivuissa olisi ohjausraketit.[2]

Arvostelijoiden mielestä Hesekielin kuvausten perusteella ennallistettu avaruusalus ei vastaa Hesekielin näkyä. Blumrich selittää Hesekielin kuvausta ja tunnetilaa siten, että tämä käytti ajankohdan ja hallitsemiaan termejä, esimerkiksi aluksen päällikkö olisi Herra. Toisella kohtaamisellaan Hesekiel oli voimakkaan tunnekuohun ja lopulta šokin vallassa, "Mutta minuun tuli henki".[2]

Teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Blumrich, Josef F.: Kun taivaat aukenivat: Profeetta Hesekielin avaruusalus ja sen todentaminen uusimman tekniikan avulla. (Da tat sich der Himmel auf: Die Begegnung des Propheten Ezechiel mit außerirdischer Intelligenz, 1973.) Suomentanut Otto Pöyhönen. Helsinki: Kirjayhtymä, 1974. ISBN 951-26-0868-5.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. spaceshipsofezekiel
  2. a b c d Blumrich s.8, 19-22,26-29,32-64

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.